Dubai’nin uçan itfaiye erleri

Sırt roketli itfaiye erlerinin deniz kenarında çıkan yangınları denizden havalanarak söndürmesini sağlayan Dolphin (Yunus) projesi Dubai'de tanıtıldı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Dubai son yıllarda yaptığı yatırımlarla kesinlikle yeni teknolojilerin en büyük destekçilerinden birisi oldu. Spor arabalardan oluşan polis ekibi, suç algılama algoritmaları, drone yarışı merkezleri, su altı hızyuvar projeleri ve denizde yüzen lüks evlerin yanı sıra şehir aynı zamanda sırt roketlerine (jetpack) verdiği destekle de biliniyor.

2012’de dünyanın en pahalı reklam panosunun etrafında sırt roketiyle uçan adam ve Jetman olarak bilinen Yves Rossy’nin 2015’te Emirates Havayollarına ait bir uçağın yanında süzüldüğü gösteri Dubai’nin bu teknolojiyle anılmasını sağlamıştı.

Yunus projesi

Salı günü, yeni bir sırt roketi uygulaması Dubai Medya Ofisi tarafından tanıtıldı. Bu kez sadece bir gösteriden ibaret olmayan uygulama, sırt roketli itfaiye erlerinin deniz kenarında çıkan yangınları denizden söndürmesini sağlıyor. Dolphin (Yunus) olarak adlandırılan proje, güçlü bir jetski motoruyla suyu aşağı iterek havalanan havalanan Zapata Flyboard’un pratik bir uygulamaya konulmuş hali.

Yunus projesi, suya sınırı olan noktalarda çıkan yangınlara, trafikle boğuşmadan kolayca müdahale edebilmeyi amaçlıyor. Bir su roketi ile havalanan itfaiye eri, yangının bulunduğu noktaya doğru su püskürterek, sınırsız su kaynağı sayesinde yangını söndürebiliyor. Bu teknolojinin özellikle itfaiye araçlarının kolay giremediği noktalarda etkili olacağı belirtiliyor.

Soru işaretleri

Projenin videosu oldukça dikkat çekici olsa da bazı noktalarda sorun yaşanabilir. Öncelikle bu sistem sadece deniz kenarındaki yangınlarda kullanılabilecek. Bu da çok sınırlı bir kullanım alanı anlamına geliyor. Ancak yat ve liman yangınlarında etkili bir çözüm olabilir.

Ayrıca hızlı müdahale amacıyla geliştirilen teknoloji için itfaiye erinin özel kıyafeti giymesi ve jetskiye atlayıp olay yerine ulaşması gerekiyor. Bu da çok basit bir işlem değil. Trafikten kazanılacak zaman bu şekilde yitirilebilir. Son olarak itfaiye hortumunu havada sabit tutmak ve istenen yere yönlendirmek çok zor olabilir. Ayrıca yangına doğru güçlü bir su püskürten hortum, itfaiye erini yangından uzaklaştırabilir.

Tüm bunlara rağmen Yunus projesi eğlenceli ve etkili olma potansiyeli bulunan bir fikir. Kullanılması halinde dikkatleri üzerine çekebilir.

Kaynak: New Atlas

Dubai son yıllarda yaptığı yatırımlarla kesinlikle yeni teknolojilerin en büyük destekçilerinden birisi oldu. Diğer tüm teknoloji yatırımlarının yanı sıra şehir sırt roketlerine (jetpack) verdiği destekle de biliniyor. Ülkede geçtiğimiz yıllarda pek çok sırt roketi etkinliği gerçekleşti. Salı günü yeni bir sırt roketi uygulaması Dubai Medya Ofisi tarafından tanıtıldı. Uygulama, sırt roketli itfaiye erlerinin deniz kenarında çıkan yangınları denizden söndürmesini sağlıyor. Bir su roketi ile havalanan itfaiye eri, yangının bulunduğu noktaya doğru su püskürterek, sınırsız su kaynağı sayesinde yangını söndürebiliyor. Bu teknolojinin özellikle itfaiye araçlarının kolay giremediği noktalarda etkili olacağı belirtiliyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği