Tesla’nın otopilotu kazaları yüzde 40 azalttı

NHTSA tarafından yayınlanan verilere göre Tesla'nın Autosteer (otomatik direksiyon) özelliği eklediği otomobillerde kaza sıklığı yüzde 40 oranında düştü.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Tesla’nın otonom sürüş (otopilot) özelliği bulunan araçları piyasaya çıktığı günden beri hep göz önünde oldu. Bu araçların yaptığı her kaza tek tek incelendi, haberlere konu oldu. Geçtiğimiz yıl yaşanan bir trafik kazasında, Tesla sürücüsünün yaşamını yitirmesi ise kamuoyunda büyük tepkilere yol açtı. Pek çok kişi bu teknolojinin yeterli olmadığını düşünürken, bazı haber siteleri tüm araçlardan bu özelliğin kaldırılması gerektiğini savundu.

İnceleme başlatılmıştı

Tesla o dönemde otopilot sisteminin sorunlu olmadığını savunsa da bu savını destekleyecek veriler sunmakta zorlanmıştı. O dönem Tesla’nın elinde bulunan tek veri, ölümlü bir kaza yaşanmadan önce Tesla araçların 130 milyon mil seyahat etmiş olmasıydı. ABD’de ortalama olarak her 94 milyon millik seyahatte bir ölümlü kaza yaşanıyor.

Tek bir kaza üzerinden bu istatistiği incelemek çok sağlıklı değil. Bu sebeple ABD Ulusal Karayolları Trafik Güvenliği Yönetimi (NHTSA) konu ile ilgili bir inceleme başlattı. Bu incelemede sadece Tesla’nın yaptığı ilk ölümlü kaza değil, diğer tüm kazalar da incelendi. Geçtiğimiz günlerde sonlanan inceleme Tesla’nın sadece güvenli değil, diğer araçlara göre çok daha güvenli olduğunu gösteriyor.

Yapay zeka insanlardan daha iyi

NHTSA tarafından yayınlanan verilere göre Tesla’nın Autosteer (otomatik direksiyon) özelliği eklediği otomobillerde trafik kazası oranı yüzde 40 oranında düştü. Daha önce her bir milyon kilometrelik seyahatte ortalama 1,3 kez kaza yapan Tesla araçlar, Autosteer özelliğinin ardından sadece ortalama 0,8 kez kaza yapmaya başladı. Yani yapay zeka, insanlardan daha güvenli bir şekilde otomobil kullanıyor.

Tesla yeni araçlarını da daha güvenli olacak şekilde tasarladı. Artık piyasadaki her yeni Tesla’da 8 kamera ve 12 sensör bulunacak. Bu teknoloji sayesinde araç 360 derece görüş kabiliyeti kazanıyor. Autopilot 8.0 güncellemesiyle, sürücünün direksiyona daha sık dokunması gerekirken, otopilot da çevreyi algılama konusunda radardan daha fazla yararlanmaya başladı. Elon Musk hedeflerinin, sıradan otomobillerden yüzde 90 daha az kaza yapan bir sistem geliştirmek olduğunu açıkladı.

Kaynak: Bloomberg

Tesla'nın otonom sürüş (otopilot) özelliği bulunan araçları piyasaya çıktığı günden beri hep göz önünde oldu. Bu araçların yaptığı her kaza tek tek incelendi, haberlere konu oldu. Geçtiğimiz yıl yaşanan bir trafik kazasında, Tesla sürücüsünün yaşamını yitirmesi ise kamuoyunda büyük tepkilere yol açtı. ABD Ulusal Karayolları Trafik Güvenliği Yönetimi (NHTSA) konu ile ilgili bir inceleme başlattı. Geçtiğimiz günlerde sonlanan inceleme Tesla'nın sadece güvenli değil, diğer araçlara göre çok daha güvenli olduğunu gösteriyor. NHTSA tarafından yayınlanan verilere göre Tesla'nın Autosteer (otomatik direksiyon) özelliği eklediği otomobillerde kaza sıklığı yüzde 40 oranında düştü. Yani yapay zeka, insanlardan daha güvenli bir şekilde otomobil kullanıyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği