İnternet bağlantılı araçlar genellikle otonom araç teknolojisiyle birlikte anılsa da aslında onlara göre çok daha erişilebilirler. Otomobil üreticileri, hücresel veri kullanarak internete bağlanma özelliğini artık otomobillerde standart bir özellik olarak sunuyor. Bunun sebebi sadece müşteriyi memnun etmek değil. Otomotiv şirketlerinin yöneticileri ile yapılan bir ankete göre, internet bağlantılı araçlar, sıradan araçlara göre 10 kat daha fazla gelir getiriyor.
KPMG tarafından yapılan ankette bin kişilik üst seviye otomotiv çalışanı grubunun görüşleri alındı. Yöneticilerden yüzde 76’si, bağlantılı araçların daha fazla gelir kaynağı bulunduğu için 10 kat daha fazla gelir getirdiğini dile getirdi. Katılımcıların yüzde 71’i ise bu etkenin çok büyük olduğunu ve artık sadece satılan araç sayısının bir otomobil üreticisinin performansını ölçmek için yeterli olmayacağını ifade etti.
Araştırmada ayrıca yöneticilerin yüzde 83’ü, araç sahiplerinden toplanan verilerden gelir elde edildiğini belirtti. Ayrıca bilgi güvenliğinin ve mahremiyetin, gelecekte müşterileri çekmek için kilit rol oynayacağının da altı çizildi.
Üreticiler gelirleri paylaşmak istemiyor
Artık araçların hayatımızda bir bilgisayar rolü almaya başladığı bir gerçek. Bu da veri transferi demek. Haliyle buradan bir gelir elde edilebilir. Otomobil üreticileri bu yüzden müşterilerin bilgi-eğlence sistemleri ile ilişkilerine diğer şirketlerin dahil olmasını istemiyor. Üreticiler bu yeni gelir kaynaklarından mümkün olduğunca faydalanmak istiyor. Otonom araçlar da piyasada yerini aldığında, internet üzerinden gerçekleştirilen aktiviteler çok daha fazla değer kazanacak.
Otomobil üreticileri kendilerini git gide birer ‘hizmet sağlayıcı’ olarak tanımlamaya başladı. Anketin sonuçları, bu durumun sebebini açıkça gözler önüne seriyor. Gelecekte araç sahipliği yavaş yavaş azalsa da işin hizmet kısmı diğer tarafta yaşanan kayıpları giderebilecek gibi duruyor. Haliyle araç sahipleri bu potansiyeli yazılım şirketlerine devretmek istemiyor.
Yorumunuz: