Haftanın Özeti: 81

9 – 15 Mayıs 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Tasarım / İnovasyon

  • 3D yazıcılar yaygınlaşmayı sürdürüyor ancak halen çok küçük bir azınlığın ayrıcalığı durumunda. Finlandiya’nın VTT Teknik Araştırma Merkezi bu cihazların daha da niş bir alanı olan ‘gıda basımı’ konusunda yenilikçi bir çaba yürütüyor. Merkezin Baş Bilimcisi Nesli Sözer öncülüğünde yürüyen çalışmalarda protein ve tahıl dengesi kişiye göre dengelenmiş gıdaları 3D baskı tekniğiyle üreten otomatlar geliştiriliyor.

  • Dünyanın 3D yazıcıyla üretilmiş ilk ticari tekerlekli sandalyesi bu hafta Londra’da satışa sunuldu. GO adlı araç çok sayıda tekerlekli sandalye kullanıcısı ve sağlık uzmanıyla görüşülerek 6 ayda geliştirilmiş. Özel ve hafif bir alaşımdan üretilen aracın yerçekimi ekseni de 3D olarak taranan kullanıcısına göre ayarlanıyor. Tamamen kişiselleştirilmiş üretildiği için bacak boyu, eğimi gibi ayrıntılar da sahibiyle tam uyumlu oluyor. Fiyatı henüz açıklanmadı.

3d-printed-consumer-go-wheelchair-3

  • 3D yazıcıların EN GARİP kullanım alanlarından biriyse fırsat sitesi Groupon’un Anneler Günü kampanyalarından birinde ortaya çıktı. Büyük ölçekli 3D baskılar için çözümler geliştiren BigRep firmasının BigRep One ürününü kullanan kampanyada annenize kendinizin birebir ölçekli kopyasını yollayabiliyordunuz.

anne-3d

  • Macaristan kökenli NewFoldr, elektronik cihazlarımızın doğayla daha özdeş, çevreyle daha uyumlu hale gelebilmesini sağlamak adına karton temelli tasarımlar geliştiriyor. Mevcut durumda ürün gamı masa lambası ve Bluetooth hoparlörden ibaret. Ürünler yüzde 100 geri dönüştürülebilir. Üstelik tasarımları paylaşıma açık; dolayısıyla diğer üreticiler tarafından da aynen kullanılabiliyor. Dolayısıyla yepyeni bir akıma dönüşmemesi için bir sebep yok. Kitle fonlama kampanyası hüsranla sonuçlanmış olsa da fikir olarak önemli bir başlangıç olduğuna şüphe yok.

  • Calgary Üniversitesi’nden bir grup mühendislik öğrencisi, doğadan ilham alarak, elektrik kullanmadan çalışan bir buzdolabı geliştirdi. Cihaza giren hava kendi ısısıyla içerideki sıvıyı buharlaştırarak soğuyor. Soğuyan hava yiyeceklerin depolandığı bölmeye aktarılıyor.

  • New York Üniversitesi’nden çıkan Harlem merkezli girişim Ephemeral, geçici dövmelere yeni bir boyut kazandırıyor. 1 yıl boyunca vücutta kalabilen dövmeler, bir dövmeyi hayatı boyunca vücudunda taşımak istemeyenler için ideal bir çözüm.
  • Nivea Men, vücuttaki ter kokusunu algılayabilen, Nose adında bir akıllı telefon kılıfı geliştirdi. Kılıfın sensörleri havadaki kimyasalları parçalarına ayrıştırarak kötü kokuyu algılayabiliyor. Bu işlemin ardından kullanıcıya durumun aciliyetine göre deodorant ya da duş jeli sipariş etmesini öneriyor.

https://youtu.be/Ih2X5GUXUGM

  • Konuşma güçlüğü çekenlere yardımcı olması için geliştirilen :prose uygulaması Emotiv’in EEG okuyucu cihazları ile birleştirildi. Think to Speak adı verilen sistem sayesinde konuşma problemi çeken kişiler sadece düşünceleri ile :prose uygulamasını kullanabiliyor.

  • Sensus adlı gitar kendi deyimiyle ‘akustik gelenekleri teknolojinin sanatıyla birleştiriyor’. Dünyanın ilk akıllı gitarı olarak tanıtılan enstruman hem akustik hem de elektrik gitar olarak kullanılabiliyor. Herhangi bir bilgisayara ya da amplifikatöre de ihtiyaç duymuyor. İçindeki sensör hareketlerinize göre efekt ve tonları kendi ayarlayabiliyor. Valerio Fuiano’nun aşağıdaki performansını izlemenizi tavsiye ederiz.

  • Hindistan’ın Karnataka eyaleti drone (insansız hava aracı) kullanan ilk emniyet teşkilatı unvanının sahibi oldu. Amaç yasadışı kum çeken madenleri tespit edebilmek. 1 km yükseğe çıkabilen ve yarım saaatten havada kalabilen Güney Kore yapımı 12 drone ile yürütülen çalışmada araçlara takılı -gece görüş özelliğine de sahip- 18 MP çözünürlüklü kameralar aracılığıyla sürekli denetim yapılıyor.

GettyImages-509781054

  • Tesla’nın ev kullanımı için geliştirdiği Powerwall adlı pilden ilham alan Mecedes-Benz de ACCUMOTIVE adını verdiği benzer bir pili Almanya’da kullanıma sundu. 2,5 kWh enerji depolayabilen pil modüler yapısıyla kapasitesini 20 kWh seviyesine kadara çıkarabiliyor.ACCUMOTIVE’in esprisi akıllı şebeke sisteminde ucuz tarifeli saatlerde elektriği depolayarak pahalı tarifeli saatlerde kullanarak tasarruf sağlaması.

accumotive

  • Nisan 2015’te hayata geçen ve Birleşmiş Milletler ile ortak yürütülen Smart Dubai projesi Birleşik Arap Emirlikleri’nin bu meşhur şehrini dünya akıllı ve sürdürülebilir şehirler sıralamasında liderliğe taşımayı hedefliyor. Bu hafta çalışmalar ilk meyvesini verdi ve Dubai pilot fazını tamamladığını açıkladı.

foundation_layer

  • Fransa’nın en köklü kamu hizmetlerinden banliyo trenleri sanat ile bezeli yeni bir tasarıma kavuştu. 3M firmasıyla ortaklaşa yürütülen çalışmada D’orsay Müzesi’nin empresyonist sanat akımı vagonların iç tasarımına yansıtıldı. Benzer şekilde istasyonlar da bu mantıkta yeniden gözden geçirildi.
  • Rus otomobil üreticisi Mirrow, Provocator adlı 2,7 metre uzunluğunda 2 metre genişliğinde bir otomobil tasarladı. Arka bagajı ve yan kapıları bulunmayan araca arkadaki kapıdan biniliyor. Bagajlar ise ortadaki koridora yerleştiriliyor. Tek şarjla 400 km yapabilecek bu elektrikli otomobilin fiyatının 3.500-4.500 Euro (yaklaşık 11.750 – 15.100 TL arası) olması bekleniyor.

Mirrow_Provocator1

https://youtu.be/hEPE1bDj2v8

  • Almanya’da faaliyet gösteren Lilium Havacılık şirketi, dikey iniş ve kalkış yapabilen, günlük kullanıma uygun bir hava aracı geliştiriyor. 2018’de piyasaya sürülmesi amaçlanan elektrikli araç, tek şarjda 500 km yol gidebilecek ve saatte 400 km hıza ulaşabilecek.

lilium-electric-vtol-aircraft-3

  • Sürücüsüz kamyonlarının Çin ve Britanya’daki testlerine devam eden Volvo bu araçları yeraltı madenlerinde de kullanmayı hedefliyor. Şirket bunun için tamamen otonom çalışan özel bir model üretti. Saab’ın sahibi olduğu Combitech ile ortak geliştirilen kamyon GPS teknolojisi ve LiDAR sensörleriyle etrafını sürekli tarayabiliyor.

volvo-saab-combitech-autonomous-truck-1

  • Nikola adlı bir girişim, elektrik ve gazla çalışan hibrit motoru ile mevcut kamyonlardan çok daha yüksek performans sağlayan bir kamyon tasarladı. One adı verilen kamyon 2 bin beygir güce ve 5 bin nm torka sahip. Tek depo ile 1.930 km yol gidebiliyor ve yüzde 6 eğimli bir yokuşu saatte 110 km hızla çıkabiliyor.

nikola_one_1-6887cc9c9611d7467c3f8522b77f6f614586b08fc4ce57c3ecb3c0b8120e4ab2

  • Dünyanın hiper hızlı ilk tren sistemini ABD’de kurmak için çalışan Hyperloop One 80 milyon dolar yatırım aldı. Prototipiyle ilk denemesini de gerçekleştiren şirket, yıl sonuna kadar test aşamasına geçmeyi amaçlıyor.

  • Navid Azodi ve Thomas Pryor adlı üniversitede ikinci yılını geçiren iki genç, Amerikan işaret dilini bilgisayara aktarabilen bir eldiven geliştirdi. SignAloud adını verdikleri bu eldiven ile Lamelson-MIT yarışmasını kazanan gençler, şimdi cihazı daha fazla işareti algılayabilmesi için geliştirmeyi amaçlıyor.

https://youtu.be/l01sdzJHCCM

  • Evcil kediler üstünde yürütülen bir davranış çalışması bu hayvanların kendileriyle ilgilenilmesini istediğinde özel bir şekilde miyavladığını ortaya koydu. Buradan yola çıkan Catterbox bu tip özel tepkileri bizlerin anlayabileceği dile çeviren özel bir tasma geliştirdi. Tasma 3D yazıcılarla da basılabiliyor.

  • Queen’s University Human Media Laboratuvarı’ndan bir grup araştırma görevlisi dünyanın ilk esnek holografik akıllı telefonunu üretti. Android tabanlı prototip HoloFlex adını taşıyor. Full HD (1.920 x 1.080 piksel) çözünürlüklü ekrana sahip cihaz yeni bir etkileşim türü sunuyor.

  • CoWatch kendisini dünyanın en uygun fiyatlı yüksek kapasiteli akıllı saati olarak tanımlıyor (179 dolar).

  • SkinTrack ise akıllı saatin limitlerini bedenimizi kullanarak genişletiyor.

Gelişmeler devam ediyor! Sıradaki sayfaya aşağıdan geçebilirsiniz.

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği