Haftanın Özeti: 81

9 – 15 Mayıs 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.
Garanti Bankası’nın desteğiyle Pazar günleri saat 10:00’da yayımlanan haftalık özetler, genel gündemin koşturmacasında gözünüzden kaçan ancak haberdar olmanızda fayda olan gelişmeleri sıralar.

Genel Gündem

  • Konya’nın 2.000 yıllık Lukuyanus Anıtı’ndaki kitabede, at yarışı kurallarının yazdığı olduğu ortaya çıktı. Kitabe, at yarışları kurallarını anlatan en eski kitabe olarak literatüre geçti.

  • İnternetin en büyük sızıntısı olarak kabul edilen ve vergiden muaf kalmak için kurulan off-shore (paravan) şirketlerin gerçek sahiplerinin bilgilerini içeren Panama Belgeleri bu hafta taranabilir bir arşiv olarak halka açıldı. Mossack Fonseca adlı hukuk bürosuna ait 11,5 milyon belgeyi içeren arşive ulaşıp basına sızdıran kişi de The Guardian gazetesine bir röportaj verdi. Ülkeler ve şirketler bazında kategorize edilen belgelerde Türkiye’ye ait 101 şirket yer alıyor. Sahipleri arasındaysa Remzi Gür, Serdar Bilgili, Tuncay Özilhan, Erkut Yüceoğlu, Ayşe Mina Bezmen, Erol Sevimlisoy, Eser Tümen, Fettah Tamince, Hatice Cemre Birand, İbrahim Betil, İnan Kıraç, İmre Barmanbek, Mehmet Ali Birand, Mustafa Necdet Bezmen ve Rüşdü Saracoğlu gibi isimler yer alıyor.

  • Sosyal medya kullanıcıları için malumun ilamı olabilir belki ama yine de kayda değer bir gelişme: üniversite öğrencileri arasında yapılan bir araştırmanın sonucuna göre arkadaşımız sandığımız kişilerin yarısı bizi arkadaşı olarak görmüyor. Araştırmayı gerçekleştiren bilimciler bunun sebebinin, kimsenin sevilmediğini düşünmek istememesi olduğunu ifade ediyor.
  • Mikroişlemci üreticisi Intel, araştırma şirketi Future Bright ile birlikte ‘Hayal Haritası ve Girişimcilik DNA’sı’ adlı Türkiye çapında bir araştırma gerçekleştirdi. 8-55 yaş arasında kadın ve erkeklerle gerçekleştirilen her 10 katılımcıdan 5’i en büyük hayalinin ‘sadece bir meslek sahibi olmak’ olduğunu belirtti. Yüzde 16 ile en çok hayali kurulan meslek: öğretmenlik. Türkiye’nin hayalleri dahi mahsun, mütevazı, yürek burkucu.
  • Türkiye’de trafiğe kayıtlı araç sayısı Mart ayı sonu itibarıyla 20 milyon 252 bin 146 adete ulaştı. Sadece Mart ayında 101 bin 962 yeni araç trafiğe katıldı.
  • Dünyanın en yaşlı insanı olarak kabul edilen (bir köle ailenin çocuğu olarak dünyaya gözlerini açan) 1899 doğumlu Susannah Mushatt Jones 116 yaşında New York’ta hayata gözlerini yumdu. Mushatt’ın ardından ‘dünyanın en yaşlı insanı’ unvanı kendisiyle aynı yılda doğan İtalyan Emma Morano’nun oldu.

Susannah-Mushatt-Jones-1

  • 61. Eurovision Şarkı Yarışması İsveç’in Başkenti Stockholm’de gerçekleştirildi. Türkiye’nin katılmadığı etkinlikte 18 ülke eserleriyle yarıştı. Türkiye’de TRT Sunucusu Bülend Özveren‘in kendine has tarzıyla hafızalara kazınan etkinlikte yine ‘herkes komşusuna verdi’ mi muamma fakat krizler bu sefer de eksik kalmadı. Yarışmayı Kırım Türklerine yönelik etnik temizliği anlatan 1944 adlı (Türkçe sözler de içeren) şarkısıyla Jamala / Ukrayna kazandıBONUS BİLGİ: Eurovision Şarkı Yarışması, 1950’li yıllarda 2. Dünya Savaşı’nın ardından görkemli bir kıta eğlencesi yaratma amacıyla Avrupa Yayın Birliği tarafından organize edilmeye başlandı.

  • Türkiye’nin kuşaklar boyu çözülemeyen meselelerinden biri de yabancı dil öğrenimi. İnternetin de etkisiyle bugünün evrensel diline dönüşen İngilizce ise bu alandaki en talep gören lisanı. Okan Akıncı internette ücretsiz İngilizce öğreten siteleri derlemiş. Bugün birinden başlamak için doğru bir gün olabilir.

Gelişmeler devam ediyor! Sıradaki sayfaya aşağıdan geçebilirsiniz.

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği