Elleri konuşturan eldiven: SignAloud

Washington Üniversitesinden iki öğrencinin geliştirdiği SignAloud adlı eldiven, Amerikan işaret dilini algılayıp, kelimeleri bilgisayara okutabiliyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Washington Üniversitesi‘nden 19 yaşında iki genç Navid Azodi ve Thomas Pryor, işaret dilini algılayıp seslendirebilen akıllı eldivenler geliştirdi. Sensörleri sayesinde kullanıcının el hareketlerini algılayan eldivenler daha sonra bu hareketleri Bluetooth yardımıyla bilgisayara aktarıyor. Bilgisayarda bu hareketlerin karşılığı olan kelimeler belirleniyor ve bilgisayar bu kelimeleri seslendiriyor.

SignAloud adı verilen cihaz Lamelson-MIT yarışmasında öğrenci ödülü olan 10 bin doları kazandı. Ancak yarışmanın öğrencilere asıl katkısı isimlerinin duyurulması oldu. SignAloud ile ilgili dünyanın dört bir yanından övgü ve tavsiyeler Azodi ve Pryor’a ulaştı. Henüz üniversitede ikinci yılını geçiren öğrenciler cihazı bu tavsiyelere göre yeniden şekillendirmeye çalışıyor.

SignAloud şu anda sadece Amerikan işaret dilinden bazı kelimeleri ve ifadeleri algılayabiliyor. Yeni işaretlerin cihaza tanıtılması ve bunların diğer işaretlerle arasındaki ilişkiyi oluşturan sentaksın bilgisayar diline dönüştürülmesi genç ikiliyi bekleyen zorlu bir görev. Azodi bu alanda dilbilimcilerden profesyonel yardım alabileceklerini ifade ediyor.

https://www.youtube.com/watch?v=l01sdzJHCCM

Cihaz teknolojisi sayesinde işaret dilinin başka dillere çevrilmesine ya da yazı diline aktarılmasına yardımcı olabilir. Yaratıcıları, bu özellikleri sebebiyle ürünü, engelleri ortadan kaldıracak ve iletişimi kuvvetlendirecek bir araç olarak görüyor. Navid Azodi bu konuda kendi deneyimlerinin ilham verici olduğunu ifade ediyor. Geçirdiği rahatsızlık sebebiyle 7 yaşına kadar hiç konuşmadığını söyleyen Azodi, iletişim kurmanın bir insan hakkı olduğuna dikkat çekerek, iletişim engelini aşmanın önemini dile getiriyor.

Önceki örneklerinden daha başarılı

İşaret dilini konuşma diline çevirmeyi amaçlayan ilk icat SignAloud değil. Daha önce görüntü üzerinden işaret dilini algılayan uygulamalar geliştirilmişti ancak bu uygulamalar çok da başarılı değil. İşaret dilini algılaması için geliştirilen diğer giyilebilir cihazlar ise bütün kolu kaplayacak kadar büyük. Azodi ve Pryor’a ödülü kazandıran şey, bu alanda daha önce üretilen teknolojileri geliştirerek daha uygulanabilir hale getirmeleri oldu.

Bu işe başlarken işaret dilini bilgisayara aktarmanın kolay olacağını düşündüklerini ifade eden ikili, zaman geçtikçe bu alanda çok zorlandıklarını belirtti. Ancak yarışmadan kazanılan paranın ve kendilerine yardımcı olmak isteyen bir çok profesyonelin yardımıyla genç öğrenciler SignAloud’u insanlığa faydalı bir cihaz haline getirmeyi hedefliyor.

Navid Azodi ve Thomas Pryor adlı üniversitede ikinci yılını geçiren iki genç, Amerikan işaret dilini bilgisayara aktarabilen bir eldiven geliştirdi. SignAloud adını verdikleri bu eldiven ile Lamelson-MIT yarışmasını kazanan gençler, şimdi cihazı daha fazla işareti algılayabilmesi için geliştirmeyi amaçlıyor.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği