Elektronik şifreleri kıyafetlerinizde saklamak mümkün

Washington Üniversitesi tarafından geliştirilen yeni bir tür akıllı kumaş sayesinde, şifreleri kıyafetlerimizin üzerinde taşımak mümkün olabilir.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Washington Üniversitesi tarafından geliştirilen yeni bir tür akıllı kumaş sayesinde, şifreleri kıyafetlerimizin üzerinde taşımak mümkün olabilir. Üniversitedeki bilgisayar mühendisleri, güvenlik şifrelerinden künyelere kadar çeşitli verileri depolayabilen, sensöre ihtiyaç duyulmadan kullanılacak kumaş ve aksesuarlar üretti. Çalışmayla ilgili yayımlanan makalede de belirtildiği üzere, araştırmacılar iletken ipliğin daha önce fark edilmeyen manyetik özelliklerini güçlendirerek kullandı.

Kumaş yıkanabiliyor, ütülenebiliyor

Doçent Doktor Shyam Gollakota, “Ürettiğimiz akıllı kumaşta elektronik hiçbir şey kullanılmadığı için ütülenebiliyor ya da makinede yıkanabiliyor. Kumaşı bir çeşit sabit disk olarak düşünebilirsiniz zira üzerinizdeki kıyafette bilgi depoluyorsunuz” diyor.

Günümüzde, iletken iplik ile çeşitli elektronik malzemeler bir araya getirilerek iletişim kurabilen aksesuarlar, oyuncaklar ve giysiler üretiliyor. Washington Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, iletken ipliğin dijital veri ya da sayı gibi görsel bilgileri depolayabilen manyetik özellikleri olduğunu fark etti. Bu veriler, çoğu akıllı telefonda bulunan, manyetik alanın yönünü ve gücünü ölçebilen manyetometre tarafından okunabiliyor. Gollakota, “Halihazırda akıllı telefonlarda bulunan ve çok az enerji harcayan bir şey kullanıyoruz. Bu yüzden, bu tarz bir teknoloji kullanmak hiç de pahalı olmuyor.” diyor. Yapılan bir denemede, gömleğin kol kısmına dikilen iletken kumaş parçası sayesinde kapının kilidi kolaylıkla açılabildi.

 

Ayrıca ekip, giysinin cebindeyken akıllı telefonla etkileşime geçebilen manyetize bir kumaş geliştirdi. Parmak uçlarına iletken kumaş dikilen eldiven, akıllı telefon kıyafetin cebindeyken de kullanılmasına imkan veriyor. Her bir el hareketi, çalan müziği durdurmak ya da açmak gibi belirli eylemler yapılmasını sağlayan farklı manyetik sinyaller üretiyor. Doktora öğrencisi Justin Chan, “Bu sistem sayesinde, akıllı cihazları sürekli cebimizden çıkarmaya gerek kalmadan işlem yapabileceğiz.” diyor. Yapılan testlerde telefon, altı farklı el hareketini yüzde 90 doğruluk oranıyla algıladı.

Kaynak: University of Washington

Washington Üniversitesi tarafından geliştirilen yeni bir tür akıllı kumaş sayesinde, şifreleri kıyafetlerimizin üzerinde taşımak mümkün olabilir. Üniversitedeki bilgisayar mühendisleri, güvenlik şifrelerinden künyelere kadar çeşitli verileri depolayabilen, sensöre ihtiyaç duyulmadan kullanılacak kumaş ve aksesuarlar üretti. Çalışmayla ilgili yayımlanan makalede de belirtildiği üzere, araştırmacılar iletken ipliğin daha önce fark edilmeyen manyetik özelliklerini güçlendirerek kullandı. Doçent Doktor Shyam Gollakota, "Ürettiğimiz akıllı kumaşta elektronik hiçbir şey kullanılmadığı için ütülenebiliyor ya da makinede yıkanabiliyor. Kumaşı bir çeşit sabit disk olarak düşünebilirsiniz zira üzerinizdeki kıyafette bilgi depoluyorsunuz" diyor. Günümüzde, iletken iplik ile çeşitli elektronik cihazlar bir araya getirilerek iletişim kurabilen aksesuarlar, oyuncaklar ve giysiler üretiliyor. Washington Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, iletken ipliğin dijital veri ya da sayı gibi görsel bilgileri depolayabilen manyetik özellikleri olduğunu fark etti. Bu veriler, çoğu akıllı telefonda bulunan, manyetik alanın yönünü ve gücünü ölçebilen mıknatıs ölçer tarafından okunabiliyor. Yapılan bir denemede, gömleğin kol kısmına dikilen iletken kumaş parçası sayesinde kapının kilidi kolaylıkla açılabildi.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği