Serin tutan kıyafetler

Stanford Üniversitesi’nde çalışan bir grup bilimci, giyildiğinde serin tutabilecek bir kumaş türü üretmeye çalışıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Mühendisler gittikçe ısınan dünyamız için yeni kıyafetler üretiyor. Ürettikleri kumaş sayesinde ısı diğer kumaşlarla karşılaştırıldığında vücudumuzdan çok daha hızlı bir şekilde uzaklaştırılacak.

Kumaş henüz insanlar tarafından giyilmedi ya da test edilmedi, o yüzden etkisi tam olarak kanıtlanmış değil. Nano teknoloji yardımıyla üretilen bu kumaş, sadece ısıyı vücuttan uzaklaştırmakla kalmıyor aynı zamanda kızılötesi ışınları daha iyi bir şekilde engelliyor. Science dergisindeki makaleye göre, vücut 4.8 derece daha serin hissedecek, bu da sentetik kumaşlara oranla 3.8 derece daha serin olacağı anlamına geliyor.

Bu teknoloji sadece küresel ısınma yüzünden değil, evleri ya da ofisleri ısıtmak ya da soğutmak için çok fazla enerji harcanması gerektiği için üretildi. Malzeme Bilimi Mühendisi Yi Cui, “İhtiyacımız olan şey kişileri ısıtmak ya da serinletmek.” dedi.

Streç filmden geliştirilen teknoloji

Günümüzde kullandığımız kumaşlar, nemin vücuttan atılması konusunda başarılı olsalar da, Cui “Asıl mesele insan vücudundan çıkan kızılötesi ışınları nasıl kontrol ettiğimiz” diye ekliyor. Giydiğimiz kıyafetler ısının vücutta tutulması açısından oldukça başarılı, ama vücuttan uzaklaştırılması konusu bambaşka bir olay. İşte tam bu noktada polietilen olarak da bilinen yapışkan streç film devreye giriyor.

Streç film, kızılötesi ışınların vücuttan uzaklaştırılması konusunda başarılı ama gözle görülebilen ışığın uzaklaşmasını sağlaması olumsuz bir özellik. Bu durum materyalin içininin görülebileceği anlamına geliyor. Bu da insanların kıyafetlerinde pek de istediği bir özellik değil.

Bu yüzden mühendis ekibi, materyalin gözenek büyüklüğünü değiştirip başka kimyasallar ekleyerek ısının ve nemin dışarı atılmasını ama görünebilir ışığın korunmasını sağladı. Cui’nin açıklamasına göre bu materyal pamuktan daha ucuz. Ama dokunulduğunda çok düz bir his veriyor, o yüzden bir sonraki adım, bu malzemenin sıradan bir kumaş hissi vermesi için dokunması oldu.

Henüz insanlar denemedi

Ekip, insan cildinin hissini veren cihazlar kullanarak cilt ısısını ölçtü. Fakat katı bilimsel kurallar, kumaşların gerçek insanlar üzerinde denenmesini onaylamıyor. Kumaşın satışa sunulabilmesi için ise en az üç yıl daha çalışma yapılması gerekiyor.

Kaynak: Popular Mechanics

Stanford Üniversitesi’nden bir grup bilimci, giyildiğinde vücudu serin tutabilecek bir kumaş üretmeyi amaçlıyor. Günümüzde kullanılan kumaşlar nemin vücuttan atılması konusunda başarılı olsa da, bu yeni kumaşın diğer farklı özelliği kızılötesi ışınları uzaklaştırabilecek olması. Katı bilimsel kurallar sebebiyle kumaşın insanlar üzerinde denenmesi henüz mümkün değil. Kumaşın satışa çıkmasına ise üç yıl daha var.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği