Kirlenen kıyafetler ‘nur’ ile arınacak

Bilimciler kumaşın ışıkla temas ettiğinde kendini temizleyebilmesini sağlayan bir teknik geliştirdiler. Teknik sadece organik lekelerde işe yarıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Avustralya’daki  Melbourne Kraliyet Teknoloji Enstitüsü (RMIT) bünyesinde yapılan bir araştırmada kumaşın ışık ile kendi kendine temizlenmesi sağlandı. Bakır ve gümüş bazlı bir karışımın içine daldırılan kumaşların üzerinde oluşan mikroskobik metal yapılar ışık ile temas ettiğinde çevresindeki organik maddeleri yok ediyor. Çimen lekesini 6 dakika gibi bir sürede tamamen yok edebildiği gözlenen teknik mürekkep gibi inorganik maddelerle oluşmuş lekelerde ise işe yaramıyor.

Halen geliştirme aşamasında olan teknoloji ile artık kıyafetlerimizi ışıklı bir dolaba asarak ya da üstümüze giyip dışarıda gezerek temizleyebileceğiz. Kıyafetleri temizleyen kaplama hem güneş ışığında hem de yapay ışıkta harekete geçebiliyor.

Her şeyin ayağımıza gelmesine alıştığımız 21. yüzyılda hala kıyafet yıkamak, kurutmak ve ütülemek için ne kadar zaman, enerji ve temizlik maddesi harcadığımız düşünüldüğünde bu icadın geç bile kaldığını söyleyebiliriz. Aslında bu teknik, ışıkla kıyafet temizleyebilen ilk teknoloji değil. 2014 yılında Hong Kong Şehir Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada kaşmir kumaşın ışıkla temizlenebilmesi sağlanmıştı.

RMIT’deki araştırmayı gerçekleştirenlerden biri olan Dr. Rajesh Ramanathan bu tekniğin diğer tekniklere göre daha ucuz ve etkili olduğunu belirtti. Bundan sonraki aşamada kumaşları, tüketicinin kullanabileceği domates sosu ve şarap gibi maddelerle test edeceklerini belirten Ramanathan, durumu “Çamaşır makinelerimizi çöpe atmamıza daha çok var ancak bu çalışma kendi kendini temizleyen kıyafetlere giden yolda önemli bir adım” şeklinde özetledi.

Kıyafetlerin ışıkla kendi kendisini temizlemesini sağlayan bir madde üretildi. Bu maddeye daldırılan kıyafetler organik lekeleri 6 dakikada yok edebiliyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği