Haftanın Özeti: 73

14 - 20 Mart 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Bilim / Yazılım / Donanım

  • İlk Dünya Drone Yarışı’nı 15 yaşındaki Luke Bannister kazandı ve takımına 250 bin dolarlık ödülü getirdi.

  • Bugün neredeyse bütün uygulamalarda bir şey kaydetmek istediğinizde tıkladığınız düğmenin ikonu neredeyse hep aynı. Fakat ilginç (ve galiba unutulan) bir ayrıntı olarak o ikonda yer alan ‘disket’ şu anki kuşak için hiçbir şey ifade etmiyor. 1,44MB (yanlış olmasın; megabayt) kapasiteli haliyle veda edip ayrıldığımız disketler Ahha Project‘in ‘External Floppy Drive’ ismi ve 1 terabaytlık kapasitesiyle görkemli bir dönüş yapıyor. Elbette o bir tasarım. Kendisi kadar cüretkar ve eğlenceli bir üretci arıyor.

portfolio72

  • G.fast adlı teknoloji sayesinde fiber altyapısı döşenmeden, standart bakır kablolar üzerinden fiber hızında internet verilebiliyor.
  • IDC verilerine göre sadece geçtiğimiz sene kusursuz şekilde çalışmaya devam eden 280 milyon telefon yeni bir model alındığı için bir kenara kaldırılmış. Yani bir taraflarda pek çok şey için gayet yeterli bir kapasite ‘yatıyor’. Phonevert adlı (Japonya / Tokyo merkezli) açık kaynaklı girişim yüklendiği telefonları şeylerin interneti (internet of things) kapsamında mevcut cihaz ve eşyalarımıza işlev kazandıran sensörlere dönüşüyor.

  • Cep telefonlarının nimetlerinin tamamı iki şeye bağlı: şarj ömrü ve kapsama alanı. Şarj için pek çok çözüm var fakat kapsama alanı dışına çıkıldığında oyun oynamak dışında pek bir şeye yaramayan bu cihazlara yönelik ilginç bir çözüm Beartooth. 1GHz’in altında çalışan hizmet, 3,2km menzilindeki akıllı telefonları bluetooth üstünden birbirine bağlıyor. Kapalı devre bas-konuş ya da walkie-talkie gibi de düşünülebilir. Ön siparişte 99 dolar.

  • Kullanıcıların inadına incelen ve pilleri küçülen mobil cihazlarda şarj ömrünü uzatmak adına gerçekleştirilen ritüeller yeni bir alt-kültür oluşturmak üzere. En sık başvurulan yöntemlerden biri de arka planda çalışan uygulamaları kapatmak. Fakat bunun işe yarayıp yaramadığına yönelik soru hem Google hem de Apple’dan olumsuz cihap aldı. Özetle arka planda çalışan uygulamaları kapatmak pil ömrüne hiçbir etkide bulunmuyor. “Onu geliştiren mühendisler benden daha iyi mi bilecek?” diyorsanız bilemeyiz. Biz daha önemli soruların peşindeki arayışımızı sürdürüyoruz.
  • Akıllı telefonların ilk 2,5 milyarı bize Insagram, Uber, Whatsapp ve Snapchat gibi hizmetler sundu. Fakat ilginç bir ayrıntı olarak en popüler mobil uygulamaların ilk 200 sırasındakilerin neredeyse tamamı aynı zamanda en popüler web hizmetlerine ait. Peki önümüzdeki 2,5 milyar akıllı telefon için bu durum nasıl olacak?
  • Cep telefonlarından sessiz sedasız nasiplenen sektörlerden biri de sağlık. Sayısı artan sensörler, giyilebilir cihazlarla oluşan yeni ekosistem ve güçlenen işlemcilerle uzaktan sağlık her anlamda yeni bir döneme giriyor. Chronicle adlı yeni bir uygulama kronik hastalıklara yönelik uzaktan izleme çözümü sunuyor. Benzerlerinden farkıysa anonim olarak bilgilerine eriştiği diğer hastaların süreçleriyle sizden topladığı verileri karşılaştırarak erken teşhis yapabilmesi. Kalp, şeker, kanser gibi hastalıklardaki belirtiler ve süreçleri diğer hastalardan topladığı veriler ışığında ezberleyen uygulama benzer bir patern gördüğünde uyararak erken safhada doktora yönlendiriyor.

1chronicle-artefact-hero1

  • Apple’ın merakla beklenen 21 Mart lansmanı büyük ihtimalle 9,7 inçlik bir iPad Pro‘ya sahne olacak. Sızan bilgiler ışığındaki iddialara göre cihaz 32 ve 128GB kapasiteli iki seçeneğe ve 599 dolardan başlayan fiyata sahip olacak.
  • vTime adlı uygulama, kullanıcıların sanal mekanlarda gerçek kişilerle iletişim kurabilmesini sağlıyor.

  • Yolculuğuna iki yıl önce Kickstarter’dan fon toplayarak başlayan kişisel ses ve görüntü sistemi Glyph, sonunda ete-kemiğe büründü. En büyük özelliklerinden biriyse emsalleri gibi taktığınız zaman sizi dünyadan kopartmıyor oluşu. Geleneksel bir kulaklık görünümündeki 699 dolarlık cihaz her bir gözde 720p çözünürlüğünde ekrana sahip.

http://youtu.be/7hy-u49TC8g

  • Microsoft bu ayın sonunda gönderimine başlayacağı Hololens için geliştirdiği Actiongram uygulamasını tanıttı. Uygulama, önceden hazırlanmış sanal karakterleri günlük hayatın içine yerleştirerek onların videolarını çekmeyi sağlıyor.

  • Kickstarter üstünden hayata geçen İsviçre kökenli Dacuda adlı firmanın PocketScan adlı çözümü cep telefonunuza yüklediğiniz bir uygulamayla kendinizi sanal gerçeklik ortamına yerleştirebilmenizi sağlıyor. Kendi patentli algoritmasını kullanan çözüm yepyeni bir eğlence anlayışının perdesini aralıyor.

  • ABD insan gibi düşünebilen makinalar yaratabilmek için 100 milyon dolarlık bir girişim başlattı. MICrONS (Machine Intelligence from Cortical Networks) adlı proje 10 yıl içinde hedefe ulaşacağını iddia ediyor.
  • Yapay zekaya yönelik en ilginç kullanım alanlarından biri de sağlık. Derdinizi bir doktor yerine yapay zekaya anlatıp onun tavsiyelerine kulak vermek ister miydiniz? Belki ürpertici geliyor ama şu da bir gerçek ki onlar tıp literatürüne şu an yaşayan bütün doktorlardan daha fazla hakim. Daha fazla hastanın bilgi ve tecrübesini hafızasında tutuyor ve dünyadaki bütün yeni gelişmelerden haberdar. Üstelik bulguları kusursuz ve hatasız tespit edip sınıflandırabiliyor. Şimdi biraz fikriniz değişti mi? Okumaya devam edelim.
  • Microsoft’un yeni ürünü AIX, Minecraft üzerinde yapay zeka denemeleri yapmaya olanak sağlayan bir program. Bu sayede kullanıcılar kendi başlarına deneyler yapabilecek. Ana hedef ileride tamamen yapay zekaların kendi başına oynadığı oyunlar yaratabilmek.

minecraft

  • Britanya Bilim Derneği tarafından gerçekleştirilen bir araştırma katılımcıların yüzde 36’sının yapay zekanın gelişimini insanlığa bir tehdit olarak algıladığını ortaya koydu. Anketi yanıtlayanların büyük bölümü makinelerin daha onlarca yıl insan beyninin seviyesine ulaşamayacağına inanıyor.
  • Yapay zeka ile ilgili doğru bildiğimiz yanlışları da Gizmodo derlemiş.
  • MIT Üniversitesi’nin Medya Laboratuvarı’nda gelştirilen Tega adlı robot çocuklarla sosyal etkileşim kurarak onlara eğitim verebiliyor.
  • Stanford Üniversitesi’nde, mikrorobotların kendi ağırlığının binlerce katı yükü taşıyabilmesi sağlandı. İlham kaynağı bu konuda uzun yıllara dayanan tecrübeye sahip karıncalar.

boston dynamics

  • Google’ın eski CEO’su Eric Schmidt, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Danışma Kurulu’na kabul edildi. Schmidt, Silikon Vadisi’nin savunma sanayiiyle ilişkilerini düzenleyecek.
  • 1953 doğumlu Terry Gene Bollea; ya da daha bilinen ismiyle Hulk Hogan, ABD’nin en meşhur Amerikan Güreşi oyuncularından. Ancak bugünlerde  mesleğinin çok dışında bir ‘uğraşıyla’ anılıyor. 2012 yılında Gawker adlı magazin sitesinde yayınlanan gizli bir video kaydında (eski bir arkadaşının karısı) Heather Clem ile yaşadığı cinsel ilişki görüntüleriyle gündeme oturan Hogan mahkeme kararıyla videonun yayınlanmasını engellemek istemiş ancak Gawker bilgiye ulaşma hakkına dayanarak bu karara uymayı reddetmişti. Bunun üzerine site aleyhine 115 milyon dolarlık tazminat davası açan Hulk Hogan bu hafta davayı kazandı. Bu tazminat sitenin kapanmasına yol açabilecek kadar fazla. Tahsil edilmesi durumunda 48 milyonu avukatlık ve dava masraflarına gidecek. Kanal 67 milyon doların da vergileri ödendiğinde Hogan’ın eline net 30-40 milyon dolar arası bir bedel geçmiş olacak. Hikayenin en garip tarafı videonun bizzat Heather Clem’in kocası tarafından şantaj için videoya çekilmiş -ve muhtemelen sızdırılmış- olması.

hulk-hogan-buzz.vresize.1200.675.high.21

  • Küresel hacker grubu Anonymous, yeni hedefi ABD başkan adayı Donald Trump’ın telefon numarasını, ev adresini ve sosyal güvenlik numarasını yayınladı. Grup amacını “faşizme karşı çıkanları birleştirmek, Müslüman ve Latin kökenli vatandaşlara destek vermek” olarak açıkladı.

https://youtu.be/Ciavyc6bE7A

  • İki yıl önce birçok Hollywood yıldızı ve şarkıcının Apple hesaplarına sızarak ‘özel’ görüntülerini yayınlayan hacker teknik takip sonucu yakalandı ve sorgusunda suçunu itiraf etti.
  • NASA Mars’a insan göndermek için kullanmayı planladığı roket motorlarını başarıyla test etti.

NASA

  • Palo Alto Networks, iOS cihazlarda çalışan ilk zararlı Truva yazılımı keşfetti. AceDeceiver adlı açık sadece Çin’deki iPhone’larda aktif hale geliyor. Uygulama son derece karmaşık ve zekice bir yöntem kullanıyor.
  • Britanya’nın resmi harita kurumu Mars’ın detaylı bir haritasını çıkarttı ve herkes tarafından ücretsiz olarak indirilebilir şekilde Flickr’da paylaştı.

25012985956_cf93cd9ba4_k

  • Gen sekanslaması veya gen dizileme olarak adlandırılan işlem kabaca bir özetle canlıların ‘kaynak kodu’ olarak adlandırılan genlerin şifresini çözme işleminin teknik terimi. Bu işlemin 2001 yılındaki ilk deneyi 3 milyar dolara mal olmuştu. Bugün teknolojinin ilerlemesi ve ucuzlamasıyla bugün aynı işlem isteyen herkes için 999 dolar karşılığında gerçekleştirilebiliyor. Üstelik sonuçları cep telefonunuza yollanabiliyor. Mevcut seçeneklere yönelik güzel bir özet.
  • MIT’de yapılan araştırmada Alzheimer hastası kişilerin beyinlerine müdahale edilerek hafızalarının geri getirebileceği bulundu. Fareler üzerinde yapılan deney ile önceki deneyimlerini hatırlamayan fareler, müdahaleden sonra deneyimlerini hatırlamaya başladı.

Diğer kategori başlıklarına aşağıdaki menüden ulaşabilirsiniz.

Etiketler:

23 Yorum

  • Pazar günlerinin vazgeçilmezi oldun abi. Guzel bilgiler veriyorsun. Allah parmaklarına güç versin ??

  • Merhaba,

    Yazıda gözüme çarpan bir kaç küçük yazım hatası gözüme çarptı:

    5.sayfada Batman’ın aracı Batmobile yerine Superman’ın -aslında var olmayan- aracı Supermobile yazılmış.
    6.sayfanın ilk haberinde ise pencereler ile kapılar karıştırılmış sanırım.

    Yine keyifle okuduğum, günümün muhtemelen en verimli 45 dakikasına tekabül eden paylaşımınız için teşekkür ediyorum. 6 yıldır her Apple sunumunu canlı takip eden biri olarak 21 Mart etkinliğinden haberdar değildim; ta ki burada okuyana kadar…

      • Evet haklısınız. Haberin kaynağı cümlenin sonundaymış, ben altındaki video olarak algılayıp atladım hemen. Haberi bile adam akıllı okumamışım.

        Bu arada, sayfalar dolusu içerikteki bir iki yazım hatasını haber vermek amacıyla yazılan bir kaç cümlelik yorumu bile doğru düzgün yazamamış olmama ne demeli bilmiyorum:) Çok utandım. Gözlerim hala “düzenle” butonunu arıyor, WhatsApp’da bile göndermeden önce 3 kere kontrol eder oldum.

  • “Şirkete ait bir Boeing 777 uçağıyla Auckland (Yeni Zelanda) – Doha (Dubai) arasında gerçekleştirilecek uçuş 14 bin 539km menzile sahip olacak” cumlesinde yazan Doha (Dubai) ifadesinin dogrusu Doha (Katar) olacak sanirim.

  • küçük bir düzeltme önerisi yapabilirim; ‘Welcome To The Post-Work Economy’ makalesinde bahsedilen ‘real wages’ reel ücretler anlamında kullanılmış, nominal olarak bir ücret artışı olsa da reel olarak ücretlerin artmadığı anlatılmak istenilmiş. Yani artışlar enflasyondan fazla gerçeklememiş. Makalede geçen %10 dan fazla olan işsizlik rakamı ise resmi rakam değil, resmi rakamlara eklenmeyen eksik istihdam (underemployment) eklenince oluşan rakam.

    • Çok teşekkür ediyorum değerli katkılarınız için. Haklısınız; benim kurduğum cümle yanıltıcı olabilir. Söylediğiniz şekilde güncelledim. Selamlar, sevgiler.

  • Bu sefer yazılarınız da çok harf hataları görmeye başladım. Bunları edit eden sanırım sizden başkası.

    • Bu hafta çok zor şartlarda ve sağlık sebeplerinden dolayı tek gözümle yapmak zorunda kaldım. Ondan olmalı. Sabah tekrar üstünden geçerek düzelttim. Uyarı için teşekkürler (fakat bu tip uyarılarda gözünüze çarpan hataları da yoruma eklerseniz daha yardımcı ve faydalı olur).

      Selamlar.

  • Hemen hemen her sağlık haberinizde aklıma, “Eğer laboratuvarda bir fareysen her hastalığının çözümü vardır” sözü geliyor.

  • Bu hafta da süper :)
    Tesekkürler!
    5. Safyada düzeltme: Lautlence >> Hautlence olacak

  • Emeğinizin karşılığını bol bol almanız ümidiyle. Ellerine sağlık sayın abim

  • Her pazartesi sabahının ilk işi olarak haftanın özetlerini okuyorum.Emeklerinize ve Ellerinize sağlık

  • Arşivlerde aradığını bulmak çok zor. Örneğin; Mr Robot Dizisi ile ilgili bir başlık hatırlıyorum. Arama yaptım ancak bulmak nasip olmadı.

  • Abi Seni takip edemediğim bir hafta kendimi cahil kalmış hissediyorum :)
    küçük bir sitemim var; bu kadar bilgi olan bir blogta ihtiyacım olan bir bilgiye tekrar ulaşmak istediğimde,aradığımı bulmak için çok uğraş vermem gerekiyor.
    arşiv için biraz geliştirime gerekiyor sanki :)

    Her bilgi için çok teşekkür ederim.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği