Haftanın Özeti: 73

14 - 20 Mart 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Finans Teknolojileri

  • Finans, diğerlerine kıyasla teknolojiden çok daha fazla etkilenen bir sektör. Paranın irili-ufaklı ekranlarda bir rakamdan ibaret olduğu yeni para düzeninde teknoloji yatırımları ‘sanal güzellikler’ üstüne ilerleyen rekabetin tuzu-biberi. Dahası, teknoloji yatırımları yüzünden bankacılık neredeyse insandan azade bir sektör olmaya doğru ilerliyor. Peki bütün bu teknoloji yarışının gerektirdiği yüz milyarlarca dolarlık yatırımın geri dönüşü ne oluyor?
  • Banka şubesine gidip numara alıp beklemek milyonlarca kişi için işe atla gitmeye benzer bir fanteziye dönüştü. Ancak arada-sırada paylaştığımız araştırmalar da kullanıcıların ‘daha pratik ve ulaşılabilir’ olsa bankacılık işlemleri için ‘insan memurları’ tercih ettiğini gösteriyor. Peki mobilin pratikliği ve insanın kıvraklığını ne birleştirebilir? Video bankacılık! Britanya’da hizmet veren Nationwide Building Society adlı kuruluş 700 şubesinin 400’ündeki memurlarını uzaktan görüntülü e-bankacılık desteği sunabilmeleri adına video sistemiyle donattı. Banka bu girişimi 2014 yılında duyurmuş ve çalışmalara başlamıştı.

  • Oranj ise bu pratikliği yazılım, hizmet ve destek ekseninde birleştirmeyi hedefleyen bir çözüm sunuyor.

https://youtu.be/5dEAxN-vOjQ

  • Kişi ve kurumlar arası ödeme altyapısı sunan Transpay, 17 milyon müşterisiyle Ukrayna’nın en büyük bankası PrivatBank ile yaptığı anlaşmayla bu ülkede de hizmet vermeye başladı. 120’den fazla ülkede 60’tan fazla para birimiyle havale / ödeme yaptıran Transpay bu anlaşma sayesinde hizmet ağını biraz daha genişletmiş oldu.
  • E-ticaret devi Amazon, alışveriş sonrası ödemede selfie çekerek kimlik onaylama sistemi için patent ofisine başvuruda bulundu.

selfie recognition

  • Sosyalizmin son kalelerinden Küba önümüzdeki hafta devrim yılları boyunca 1 numaralı düşmanı ABD’nin Başkanı Barack Obama’yı ağırlamaya hazırlanıyor. Siyasi ve ekonomik ambargonun gevşemesiyle ülkeye akın eden internet devlerinin atakları da hız kesmeden devam ediyor. Ülkenin neredeyse hiçbir yerinde internet erişimi bile olmamasına rağmen Airbnb, Netflix gibi internet tabanlı birçok hizmet faaliyete geçti bile. Bu hafta hizmete geçeceğini açıklayan bir diğer ABD kökenli girişim ise elektronik ödeme altyapısı sunan Stripe oldu. Hatta şirket internet üstünden ABD’de şirket kurabilmeyi sağlayan Atlas hizmetini de Küba’ya açacağını duyurdu. Ne var ki 12 milyon yüksek eğitimli nüfusa sahip olmakla birlikte Küba’da bu hizmetlerin mevcut fiyatları ortalama yıllık gelirin bile üstünde seyredebiliyor.

cuba01

  • Elektronik ve mobil ödeme çözümleri gündeme hep zengin ülkelerin parıltılı çözümleriyle geliyor ancak trendler bu seçeneklerin sanılanın aksine daha çok gelişmekte olan; yani bankacılık hizmetlerinden yeterince faydalanamayan ülke ve bölgelerde kullanıldığını gösteriyor. Dünyaya yeni açılan Asya ve Afrika pazarlarında gelişmekte olan orta sınıf, kredi kartıyla tanışmadan e-cüzdana geçiyor.

e wallet

  • Sanal gerçeklik çözümleri geliştiren Wearality ile işbirliğine giden MasterCard, PGA Tour (golf turnuvası) için sanal gerçeklik gözlükleri kullanarak ödeme yapmayı mümkün kılan bir çözüm tanıttı. Turnuvayı -sanal gerçeklik gözlükleriyle- izleyenler oyuncuların giydikleri kıyafetleri ve kullandıkları ekipmanları otomatik olarak algılayıp doğrudan satın alabilecek. Her şeyin alışverişe bağlanması kaçınılmaz bir son, değil mi?

c-1-930x523

  • Kaç kişinin tercihiydi bilinmez ancak Microsoft’un ödeme seçenekleri arasından sanal kripto-para birimi Bitcoin’i çıkartacağını açıklaması bu hafta epey ses getirdi. Firma ardından yaptığı açıklamada Microsoft hesaplarına kredi yüklemek için Bitcoin seçeneğini desteklemeye devam edeceklerini açıklamak zorunda kaldı.
  • Bitcoin’in altyapısını oluşturan Blockchain sistemini kullanan güvenlik firması Ledger, kendine has BOLOS (Blockchain Open Ledger Operating System) adlı bir işletim sistemi çıkarttı. Yeni sistem geliştiricilerin açık kaynaklı, ‘native’ ve elbette güvenli uygulamalar geliştirebilmesini sağlıyor.
  • Araç sahibi herkese taksi hizmeti sunma fırsatı sağlayan Uber, kullanıcılardan tahsil ettiği ulaşım bedellerini üye sürücülerine daha hızlı (ve elbette kendi adına daha düşük maliyetli) aktarabilmek için kendi özel debit kartını çıkartacağını açıkladı. Bunun için GoBank ile anlaşan şirket Instant Pay adını verdiği modele San Francisco’dan başladı.
  • Teknoloji ve finansın kesişimindeki kırmızı nokta olan veri güvenliğinde en büyük sorunlardan biri kimi zaman kullanıcıların, kimi zamansa hizmet sağlayıcıların şifreleri koruyamaması. Bunu engellemek adına neredeyse her hafta yeni bir çözüm gündeme geliyor. Bunlardan biri de Polonya merkezli VoicePIN. Biyometrik korumada -isminden de anlayacağınız gibi- sesinizi kullanıyor. API’ı ile her türlü çözüme entegre edilebiliyor. Üstelik kendisini Polonya Ekonomi Bakanlığı’na bağlı 10 milyon vergi mükellefi üstünde denemiş ve yüzünün akıyla çıkmayı başarmış.

Diğer kategori başlıklarına aşağıdaki menüden ulaşabilirsiniz.

Etiketler:

23 Yorum

  • Pazar günlerinin vazgeçilmezi oldun abi. Guzel bilgiler veriyorsun. Allah parmaklarına güç versin ??

  • Merhaba,

    Yazıda gözüme çarpan bir kaç küçük yazım hatası gözüme çarptı:

    5.sayfada Batman’ın aracı Batmobile yerine Superman’ın -aslında var olmayan- aracı Supermobile yazılmış.
    6.sayfanın ilk haberinde ise pencereler ile kapılar karıştırılmış sanırım.

    Yine keyifle okuduğum, günümün muhtemelen en verimli 45 dakikasına tekabül eden paylaşımınız için teşekkür ediyorum. 6 yıldır her Apple sunumunu canlı takip eden biri olarak 21 Mart etkinliğinden haberdar değildim; ta ki burada okuyana kadar…

      • Evet haklısınız. Haberin kaynağı cümlenin sonundaymış, ben altındaki video olarak algılayıp atladım hemen. Haberi bile adam akıllı okumamışım.

        Bu arada, sayfalar dolusu içerikteki bir iki yazım hatasını haber vermek amacıyla yazılan bir kaç cümlelik yorumu bile doğru düzgün yazamamış olmama ne demeli bilmiyorum:) Çok utandım. Gözlerim hala “düzenle” butonunu arıyor, WhatsApp’da bile göndermeden önce 3 kere kontrol eder oldum.

  • “Şirkete ait bir Boeing 777 uçağıyla Auckland (Yeni Zelanda) – Doha (Dubai) arasında gerçekleştirilecek uçuş 14 bin 539km menzile sahip olacak” cumlesinde yazan Doha (Dubai) ifadesinin dogrusu Doha (Katar) olacak sanirim.

  • küçük bir düzeltme önerisi yapabilirim; ‘Welcome To The Post-Work Economy’ makalesinde bahsedilen ‘real wages’ reel ücretler anlamında kullanılmış, nominal olarak bir ücret artışı olsa da reel olarak ücretlerin artmadığı anlatılmak istenilmiş. Yani artışlar enflasyondan fazla gerçeklememiş. Makalede geçen %10 dan fazla olan işsizlik rakamı ise resmi rakam değil, resmi rakamlara eklenmeyen eksik istihdam (underemployment) eklenince oluşan rakam.

    • Çok teşekkür ediyorum değerli katkılarınız için. Haklısınız; benim kurduğum cümle yanıltıcı olabilir. Söylediğiniz şekilde güncelledim. Selamlar, sevgiler.

  • Bu sefer yazılarınız da çok harf hataları görmeye başladım. Bunları edit eden sanırım sizden başkası.

    • Bu hafta çok zor şartlarda ve sağlık sebeplerinden dolayı tek gözümle yapmak zorunda kaldım. Ondan olmalı. Sabah tekrar üstünden geçerek düzelttim. Uyarı için teşekkürler (fakat bu tip uyarılarda gözünüze çarpan hataları da yoruma eklerseniz daha yardımcı ve faydalı olur).

      Selamlar.

  • Hemen hemen her sağlık haberinizde aklıma, “Eğer laboratuvarda bir fareysen her hastalığının çözümü vardır” sözü geliyor.

  • Bu hafta da süper :)
    Tesekkürler!
    5. Safyada düzeltme: Lautlence >> Hautlence olacak

  • Emeğinizin karşılığını bol bol almanız ümidiyle. Ellerine sağlık sayın abim

  • Her pazartesi sabahının ilk işi olarak haftanın özetlerini okuyorum.Emeklerinize ve Ellerinize sağlık

  • Arşivlerde aradığını bulmak çok zor. Örneğin; Mr Robot Dizisi ile ilgili bir başlık hatırlıyorum. Arama yaptım ancak bulmak nasip olmadı.

  • Abi Seni takip edemediğim bir hafta kendimi cahil kalmış hissediyorum :)
    küçük bir sitemim var; bu kadar bilgi olan bir blogta ihtiyacım olan bir bilgiye tekrar ulaşmak istediğimde,aradığımı bulmak için çok uğraş vermem gerekiyor.
    arşiv için biraz geliştirime gerekiyor sanki :)

    Her bilgi için çok teşekkür ederim.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği