Haftanın Özeti: 238

12-19 Mayıs 2019 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Sinema, TV, Kültür, Sanat

Dünyanın en prestijli film festivallerinden Cannes Film Festivali, 14 Mayıs günü yapılan açılış seremonisiyle başladı. Cannes Film Festivali’nin Meksikalı yönetmen Alejandro González Iñárritu’nun başkanlığındaki bu yılki jürisi aktris Elle Fanning, yönetmen Maimouna N’Diaye, yönetmen Kelly Reichardt, yönetmen ve yapımcı Pawel Pawlikowski, senarist, yönetmen ve çizgi film senarist Enki Bilal, yönetmen ve senarist Robin Campillo, yönetmen ve aktris Alice Rohrwacher ve yönetmen Yorgos Lanthimos’dan oluşuyor. Altın Palmiye ödülü için ise 21 film yarışacak.

İzlenimci geleneğin önemli isimlerinden Claude Monet’nin bir tablosu, New York’taki Sotheby müzayedesinde yapılan açık artırmada 110,7 milyon Dolar’a satılarak rekor kırdı. Tablo aynı zamanda 100 milyon Dolar eşiğini aşan ilk izlenimci eser oldu. 1890 tarihini taşıyan ‘Meules’ tablosu, 25 eserlik ‘Saman Yığınları’ (Haystacks) serisinde yer alıyor.

Lawrence Teknik Üniversitesinden Lior Shamir, daha önce metinlerdeki farklı duygusal ifadeleri anlayabilmesi için eğitilmiş bir algoritmayı, şarkı sözlerinin ifade ettiği duyguları anlayabilmek için kullandı. Bu şekilde 1951-2016 arasındaki popüler şarkıları inceleyen araştırmacı ilginç sonuçlarla karşılaştı. 65 yıllık dönemde şarkılardaki öfke, iğrenme ve üzüntü gibi olumsuz duygular yüzde 50’nin üzerinde artış gösterirken neşe, özgüven ve açıklık gibi duyguların azaldığı belirlendi. Araştırmacı bu durumda toplumsal huzursuzluk ve dışlanmışlık hissini yansıtan rap gibi tarzların yaygınlaşmasının etkisi olabileceğini düşünüyor. Araştırmanın sonucu, Kaliforniya Irvine Üniversitesinden Natalia Komarova’nın, şarkıların tonu ile ilgili yaptığı araştırma tarafından da doğrulandı. Buna göre son yıllarda şarkıların sözleri ile birlikte müziğin tonu da daha agresif ve hüzünlü hale geldi. Neşeli şarkıların sayısı ise oldukça az.

Dünyanın en büyük şarkı yarışması Eurovision bu yıl Avrupa’dan 40 ülkenin ve Avustralya’nın katılımıyla İsrail’in Tel Aviv şehrinde gerçekleşti. Yarışmayı finalde 492 puan alan Hollanda, Duncan Laurance’ın Arcade adlı şarkısıyla kazandı. İkinci İtalya, üçüncü ise Rusya oldu. Yarışmada San Marino’yu temsil eden eski TRT televizyon programı sunucusu Serhat Hacıpaşalıoğlu 81 puanla 20. sırada yer aldı.

Yarışma başından sonuna kadar Filistin destekçilerinin protestolarının gölgesinde kaldı. Yarışma öncesinde İsrail’de birçok protesto eylemi yapılırken diğer katılımcılardan İsrail’i boykot ederek Eurovision’a katılmamaları istendi. Final oylaması sırasında sahneye çıkan Madonna’nın dansçılarından birinin sırtında Filistin bayrağı olması dikkat çekti. Bu dansçı koreografinin sonunda, sırtında İsrail bayrağı olan bir başka dansçıya sarılarak sahneden ayrıldı. Öte yandan İzlanda adına yarışmaya katılan ve kostümleri ile dikkat çeken Hatari grubunun üyeleri, final puanı açıklandığı sırada Filistin bayrağı açarak protestoları İsrail devlet televizyonuna taşımış oldu. Grup üyelerinin bayrakları daha sonra görevliler tarafından toplandı.

Sinema tarihinde kült statüsü sahibi filmlerden 1956 yapımı bilim kurgu klasiği Forbidden Planet filminde kullanılan çeşitli aksesuar ve eşyalar 14 Mayıs’ta Los Angeles’ta düzenlenen bir müzayedeyle açık artırmaya çıktı. Filmde kullanılan orijinal robot Robby the Robot’un 2017 yılındaki satışını takiben yapılan müzayedede satışa çıkan eşyalar, 2018 yılında hayatını kaybeden koleksiyoncu Wes Shank’in arşivinden seçildi. Morbius’un giydiği ipek bir kostüm, uzay gemisini korumak için kullanılan ‘manyetik güç alanı’, ekibin giydiği askeri şapka, t-shirt, pantolon, kemer ve ceket gibi aksesuarların yanında metal ve plastikten yapılmış iki silah da satışa çıkan eşyalar arasında. Fakat müzayedenin en önemli parçası, uzay gemisi C-57D’nin en küçük modellemesi oldu.

Pekinli sanatçılar Sun Yuan ve Peng Yu’nun 11 Mayıs’ta başlayan Venedik Bienali’nde sergilenen eserleri, camekan bir alanın ortasına yerleştirilmiş ve çevresine yayılan kan gölünü süpürmeye çalışan bir robotu merkeze alıyor. “Can’t Help Myself” (Kendime Engel Olamıyorum) adını taşıyan eserde 32 farklı harekete programlanmış robot, hiç durmadan camekan içinde yayılan kırmızı, kanımsı sıvıyı temizlemeye çalışıyor. Eser aslen New York’taki Solomon R. Guggenheim müzesi için üretilmiş ve bu sene Venedik Bienali’ne davet edilmiş. Küratörlüğünü Ralph Rugoff ‘un yaptığı ve teması ‘’May You Live in Interesting Times’’ (‘’İlginç Zamanlarda Yaşaman Dileğiyle’’) olan 58. Vendik Bienali 24 Kasım’a kadar kadar sürecek.

Kadın iç çamaşırı markası Victoria’s Secret, her sene sonunda yaptığı, ünlü süper modellerin Victoria’s Secret ürünleriyle görkemli şovlar eşliğinde yürüdüğü defilesiyle ilgili yenilik peşinde. Markanın CEO’su Les Wexner, çalışanlarına geçtiğimiz Cuma gönderdiği bir notta defilenin televizyonda yayınlanmasını artık doğru bulmadığını açıkladı ve bunun yerinde daha ‘’yaratıcı’’ bir etkinlik yaratma üzerine yoğunlaşacaklarını ekledi. Bu kararın arkasında defilenin izleyici sayısının ciddi orandaki düşmesi olduğu düşünülüyor. Geçtiğimiz Kasım ayında yapılan son defile, markanın tarihindeki en düşük reytingi almıştı.

Astronotların Uluslararası Uzay İstasyonu’nda ne yaptığını düşündüğünüzde aklınıza gelen ilk şeylerden biri büyük ihtimalle özel kıyafetlerini giyip uzayda yürümek (spacewalk) olabilir ama bu oldukça nadir gerçekleşiyor. İstasyondaki astronotlar genellikle altı odalı bir ev boyutundaki bir alanda birlikte vakit geçiriyor ve çeşitli deney çalışmaları yürütüyorlar. Ayrıca yerçekimsiz ortamın vücut üzerindeki olumsuz etkilerinden korunmak için günde iki saat spor yapıyorlar. Bu şekilde dünyadan izole bir şekilde, gidecek pek bir yer olmadan altı ay boyunca aynı yerde aynı insanlarla yaşamak zihinsel olarak yorucu.

Astronotlar bu süre içinde zihinsel sağlıklarını korumak ve dünyayla aralarındaki bağı koparmamak için tıpkı bizim yaptığımız gibi diziler, filmler, televizyon programları ve spor etkinlikleri izliyorlar. Astronotlar izlemek istedikleri yayınları merkeze bildiriyorlar ve o yayın 2015’te istasyona yerleştirilen büyük ekran televizyona ya da astronotların kişisel bilgisayarlarına gönderiliyor. Özellikle spor yaparken önlerindeki küçük ekranda bir şeyler izleyen astronotlar, cumartesi akşamları da film geceleri düzenliyorlar. İstasyonda bolca DVD bulunuyor ve astronotlar Dünya’dan gelen düzenli kargolarda yer olması durumunda yeni DVD’ler sipariş edebiliyor. Ya da filmler direkt olarak astronotların bilgisayarlarına gönderiliyor.


Dizi demişken; Teknolojinin insan hayatını kontrol altına aldığı distopik bir yakın gelecekte geçen Black Mirror dizisinin beşinci sezonu 5 Haziran’da başlıyor. Dizinin sadece üç bölümden oluşacak beşinci sezonunda Anthony Mackie, Andrew Scott, Yahya Abdul-Mateen II, Topher Grace, Nicole Beharie, Angourie Rice ve Miley Cyrus gibi isimler rol alacak.

Bu hafta bilim kurgu ve fantezi türünde hikayeleri sevenleri sevindirecek birçok haber geldi. Black Mirror’ın yanı sıra bir diğer Netflix dizisi Disenchantment’ın yeni sezonu da 20 Eylül’de geliyor. Netflix daha önce Dark’ın 21 Haziran’da, Stranger Things’in de 4 Temmuz’da yeni sezonlarıyla karşımıza çıkacağını açıklamıştı. Son olarak, Rick and Morty animasyon dizisinin dördüncü sezonunun da Kasım ayında yayınlanacağı açıklandı.

Yeni sezonu sabırsızlıkla beklenen bir diğer dizi de Dr. Who. Hayranları sabırsızca kült TV dizisinin 12. sezonunu bekleyedursun, BBC bir sürpriz yaparak dizinin 13 dakikalık bir animasyon filmini ücretsiz olarak paylaştı. Dizinin son doktoru Jodie Whittakker tarafından bizzat seslendirilen animasyon Doctor Who: The Runaway adını taşıyor. Sanal gerçeklik teknolojisi kullanılarak yapılan animasyon Oculus Store ve Vive Port’tan indirilebiliyor ve Oculus Rift ve HTC Vive sanal gerçeklik setleri vasıtasıyla izlenebiliyor.

Dizilerin yeni sezonları hayranlarını heyecanlandırsa da bazen bu heyecan dizi tarafından karşılanamayabiliyor. Bunun en son örneği Taht Oyunları (Game of Thrones) dizisinin son sezonunda yaşandı. IMDb’de dizi tarihinin en düşük puanlarını alan yeni sezon bölümleri hayranların çoğunu tatmin etmedi. Öyle ki bazı hayranlar son sezonun başka bir senaryoyla yeniden çekilmesi için bir imza kampanyası başlattı. İmza topladıkça hedefi artan kampanyada şu anda 1 milyon imzaya ulaşılmaya çalışılıyor ve bunun 950 bini toplanmış durumda.


Stephen King’in ünlü kitabından sinemaya uyarlanan IT’in (O) devam filminin ilk fragmanı yayınlandı. Yönetmenliğini ilk filmde olduğu gibi ine Andy Muschietti’nin yaptığı filmin ana karakteri Pennywise rolünde yine İsveçli oyuncu Bill Skarsgård var. 2017’de vizyona giren ve olumlu eleştirilerin yanında 700 Milyon Dolarlık gelirle büyük bir gişe başarısı yakalayan IT’in bıraktığı yerden devam edecek filmde ayrıca Beverly rolünde Oscar adayı oyuncu Jessica Chastain dışında, James McAvoy, Bill Hader, Jay Ryan ve James Ranson gibi oyuncular yer alıyor. Film dünya çapında IMAX seçeneğiyle 6 Eylül’de vizyona girecek.

Şu ana kadar birçok kez sinemaya uyarlanan çizgi roman kahramanı Batman’i, yeni filmde kimin canlandıracağı, neredeyse, belli oldu. Harry Potter’daki Cedric Diggory rolüyle tanınmaya başlayan ve asıl patlamasını Alacakaranlık serisiyle yapan Robert Pattinson, yeni Batman filminde geceleri Batman olarak suçlularla savaşan zengin ama yalnız Bruce Wayne’i canlandırması en muhtemel isim olarak görülüyor.

Bu derlemeden arkadaşlarınızı haberdar etmek için aşağıda yer alan sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Yeni özetlerden erken haberdar olmak için e-posta bültenimize abone olmayı unutmayın.

Fikir ve katkılarınızı yorumlarınızda bekler, hepinize iyi haftalar dileriz!

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: