Genel Gündem
Katalonya Özerk Yönetimi, parlamentoda yapılan oylama sonucunda İspanya’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti. Gelişme karşısında İspanya Senatosu, Katalonya’nın özerkliğini askıya alan Anayasa’nın 155. maddesini yürürlüğe soktu. Katalonya’nın hukukun üstünlüğü ilkesine uymadığını savunan İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, yerel hükümet ve emniyet teşkilatı personelinin görevden alındığı bölgede 21 Aralık’ta erken yerel seçim yapılacağını açıkladı.
Uluslararası bir hava güvenliği paneli tarafından öne sürülen bir önergeyle, [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]dizüstü bilgisayarların, yangın riski sebebiyle uçak bagajlarında taşınması yasaklanabilir.[/inlinetweet] Yasak, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü‘nün bu ayki toplantısında tartışılacak. ABD Federal Havacılık Kurulu, önerge hakkında bir yorumda bulunmadı. Fakat panelde, yasağı destekleyen tarafta duruyor.
[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Mimarlık şirketi Snøhetta bir kısmı denizin altında yer alan bir sualtı restoranı açmayı planlıyor.[/inlinetweet] Şirket tarafından ‘Avrupa’nın ilk sualtı restoranı’ olarak adlandırılan binanın 100 kişilik kapasiteye sahip olacak. Diğer yandan deniz araştırmaları merkezi ve yapay midye resifi olarak da kullanılacak.
Eski cihazlarımızın (özellikle yenileri çıkınca) neden yavaşladığı konusunda birçok yanlış anlama ve komplo teorisi bulunuyor dersek yanlış olmaz. Aslına bakılırsa cihazların yavaşlaması ömürleriyle ilgili değil ve bu durumu düzeltmek için alabileceğiniz basit önlemler bulunuyor. Cihazların yavaşlamasının ardındaki suçlular sürekli yenilenen uygulama ve yazılımlar. Güncellemelerin bir parçası olarak uygulamalar hem daha fazla işlem gücü gerektiriyor, hem de daha fazla alana ihtiyaç duymaya başlıyor. Buna ek olarak bazı uygulamalar daha hızlı çalışmak adına cihazın RAM’ine içeriklerini kopyalıyor (caching) ancak uzun vadede cihazın hafızası bunu kaldıramaz hale geliyor.
Institute on Taxation and Economic Policy’nin hazırladığı ‘Offshore Shell Games 2017’ başlıklı rapor, Fortune 500 şirketlerinin 2016 yılında off-shore hesapları sayesinde gelirlerinin büyük kısmı için vergi ödemediğini ortaya koyuyor. Rapora göre standart uygulama haline gelen bu durumu en iyi şekilde sömüren Apple, İrlanda’daki 3 yan kuruluşunda 246 milyar Dolar’a sahip ve tahminlere göre bu şekilde 77 milyar Dolar vergiden kurtulmuş oluyor.
Araç sahibi olmanın en pahalı olduğu ülkelerden Singapur, önümüzdeki yıl motorlu araç sayısındaki artışı durduracak. Hükümet, araçların ve motosikletlerin yıllık büyüme oranını Şubat ayından itibaren yüzde 0,25’ten 0’a düşürecek. Singapur, araç kullanıcılarının bir sertifika alarak araçlarını 10 yıl boyunca kullanmalarını sağlayan bir izin talep ediyor. Bu izinler sayılı ve her ay hükümet tarafından yapılan açık artırmalarla veriliyor.
Dünyadaki 12 belediye başkanı bir araya gelerek bir karar aldı; buna göre [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]2025 yılından itibaren toplu taşıma filolarına sadece elektrikli otobüsler dahil edilecek.[/inlinetweet] Karar, Londra, Paris, Los Angeles, Barselona, Kopenhag, Quito, Vancouver, Cape Town, Mexico City, Milan ve Auckland belediye başkanları tarafından kabul edildi. Liderler, 2030 yılına kadar bu şehirlerde sıfır salınım hedefine ulaşmak için söz verdi.
Hava, su, toprak ve çalışma alanı kirliliği bir araya geldiğinde, diğer tüm sebeplerden daha fazla ölüme yol açıyor. [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Tüm dünyada gerçekleşen ölümlerin altıda birinin sebebi kirlilik.[/inlinetweet] Öyle ki kirlilik, tütün ürünlerinden; hatta savaş ve şiddet eylemlerinden 15 kat fazla ölüme sebep oluyor. Sadece 2015 yılında 9 milyon kişinin ölümü bu yüzden gerçekleşti. Lancet Kirlilik ve Sağlık Komisyonu tarafından yayımlanan verilere göre AIDS, sıtma ve verem gibi hastalıkların sebep olduğu ölümlerin üç katı, sadece kirlilik sebebiyle gerçekleşiyor.
E-sigara, ABD’nin New York eyaletinde kapalı alanlarda tütün mamullerinin kullanılmasını yasaklayan 2003 tarihli yasaya dahil edildi. Eyalet Valisi Andrew M. Cuomo’nun hafta başında imzaladığı yasa tasarısı Kasım ayı sonunda yürürlüğe girecek.
Bill Gates, Bill & Melinda Gates Vakfı’nın ABD’de eğitimi dönüştürmek için 1,7 milyar Dolarlık yeni bir fonu hayata geçirdiğini açıkladı. Fonun yüzde 60’ı yeni öğretim programlarının oluşturulması ve ‘okul ağları’ kurularak yerel sorunların tespit edilmesi ve çözülmesi için kullanılacak. Detayları açıklanmasa da Gates okullarda devamlı bir gelişme sağlamak için büyük veri kullanımını ön plana almayı hedefliyor.
Mark Zuckerberg söylentileri doğru çıkartıp 2020 seçimlerine adaylığını koyacak mı bilinmiyor, fakat kimi sıkıntıları çözmek istediği kesin. Bu hafta VICE’ta yayımlanan bir yazıya göre, 2015 yılında eşiyle beraber kurdukları [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Chan Zuckerberg İnisiyatifi (CZI) şimdiye dek iki politik sebep için 45 milyon Dolar harcadı.[/inlinetweet] Bu sebeplerin, mahkumiyet ve konut sorunları üzerinden yapıldığı belirtiliyor.
İsviçreli’nin önde gelen bankalarından UBS Group AG ve denetleme şirketi PricewaterhouseCoopers tarafından yapılan açıklamaya göre [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Asyalı milyarderler servetleriyle ABD’yi geride bıraktı.[/inlinetweet] 2016 yılında milyarderlerin gelir ortalaması yüzde 17 artarak 6 trilyon Dolar oldu. Rapora göre dünyadaki milyarderlerin dörtte üçü Çin ve Hindistan’da.
New York’taki Phillips Müzayede Evi‘nde düzenlenen açık artırmada bir alıcı aktör Paul Newman’ın 1969-1984 yılları arasında kullandığı Rolex kol saatine 17,8 milyon Dolar ödedi. Böylelikle bir açık artırmada en yüksek bedelin ödendiği saat unvanını Rolex almış oldu.
13 Ekim 2016’da hayatını kaybeden Tayland Kralı Bhumibol Adulyadej, bir yıllık yas sürecinin ardından bu hafta Bangkok’ta düzenlenen törenle toprağa verildi. Rama IX olarak da bilinen Bhumibol, 70 yıl hüküm sürerek dünyanın en uzun süre tahtta kalan kralı unvanına sahip oldu.
Pasaport Index isimli bir web sitesi vizesiz ziyarete olanak sağladıkları ülke sayılarına göre dünyanın en kıymetli pasaportlarını listeledi. Listenin başında 159 ülkeyle Singapur yer alıyor. Singapur’un hemen ardından 158 ülkeyle Almanya geliyor. Üçüncü sırayı 157 ülkeyle İsveç ve Güney Kore paylaşıyor (meraklısı için ekleyelim: Türkiye 44. sırada). Listenin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor. Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]
Özet Başlıkları
- Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
- Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
- Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
- Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
- Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.
Yorumunuz: