Haftanın Özeti: 157

23 - 29 Ekim 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Tasarım, İnovasyon

Deniz üzerine kurulan rüzgar çiftlikleri aslında okyanuslardaki güçlü esintilerden faydalanarak daha fazla enerji üretebilme potansiyeline sahip. Ne var ki kurulum şartları gereği bu tirbünler sadece sığ sulara yerleştirilebiliyor. ‘Yerleştirilebiliyordu’ da diyebiliriz zira  ‘yüzen rüzgar çiftlikleri’ bu denklemi değiştiriyor. İskoçya’nın Aberdeenshire kıyılarından 25 km açığa kurulan Hywind adlı dünyanın ilk yüzen rüzgar çiftliği, 30 MW enerji üretim kapasitesine sahip ve 22 bin evin ihtiyacını karşılayabiliyor.

Popular Science 2017 yılının sonuna doğru yaklaşırken, bu yılın en çok ses getiren teknolojik aygıtlarından oluşan bir liste hazırladı;

  • Çocuklara kodlama öğretmeyi kolaylaştıran bir FeTeMM oyuncağı.
  • Gerçek derinlik kamerası.
  • Light L16 adlı telefon.
  • Plume adlı Wi-Fi küpleri.
  • Sony’nin ürettiği aynasız fotoğraf makinesi.
  • Omnicharge adlı, bütün cihazlar için tek bir güç kaynağı.
  • Logitech G Powerplay adlı fareyi şarj edebilen fare altlığı.
  • Essential Phone.
  • Snap Gözlükleri.
  • Stres çarkları.

İsviçreli saat üreticisi Zenith yeni modeli Defy Lab’de saatlerde geleneksel olarak kullanılan yay yerine silikon disk şeklindeki bir osilatör kullanarak dünyanın en tutarlı analog saatini yarattı. Osilatör yağlama, dengeleme ya da ayarlama gerektirmiyor; sıcaklık değişimi, yer çekimi ve manyetik alanlardan etkilenmiyor.

Yeni nesil akıllı buzdolapları ‘rafçekim’ (shelfie) yapıp fotoğrafları cep telefonunuza yollayarak alışveriş listesi yapma derdine son veriyor. Bunlara örnek olarak üç adet kamerası bulunan 4 bin Paundluk Samsung Family Hub kapısı her açılıp kapandığında rafların fotoğrafını çekiyor. 950 Paunluk, iki kameralı Bosch Home Connect ise çekim yapan ilk buzdolabı olarak fotoğraf çekmenin yanı sıra kapağı açık unuttuğunuzda cep telefonunuza uyarı gönderiyor.

Amazon, teslimat güvenliğini geliştirmek amacıyla bulut tabanlı bir kameranın da dahil olduğu yeni akıllı kilit sistemi Amazon Key’i geliştirdi. Yeni hizmet şöyle işliyor: kurye kapıya geldiğinde paketin barkodunu okutup evdeki (internete bağlı) sistemden izin istiyor, teslimatın doğruluğu teyit edildikten sonraysa akıllı kilit sistemine giriş izni gönderiliyor ve kameranın da kayda girmesi sağlanıyor. Kurye evden çıkarken telefonundaki uygulama aracılığıyla kapıyı yeniden kilitliyor. Müşteriye kargosunun telim edildiğine dair bir bildirimin yanında teslimatın videosu da gönderiliyor.

Tasarım şirketi Zero Squared tarafından tasarlanan ve tek bir düğmeyle genişleyebilen Aurora adlı ev konsepti, 88 bin 900 Dolar’a satışa sunuldu. Elektrikli bir mekanizma sayesinde, evin duvarları 2,6 metreden 4,6 metreye çıkabiliyor. Ev, genişlemiş haliyle 374 metrekare oluyor. Evin içinde, açılıp kapanabilen bir yatağın bulunduğu, ofise dönüşebilen bir yatak odası, bir koltuklu oturma odası, yemek yemek için küçük bir alan, içinde duş, lavabo ve tuvalet bulunan bir de banyo var. Aurora’nın sadece Kuzey Amerika’ya gönderimi var. Kurulumuysa yaklaşık 6 ila 8 hafta arası sürüyor.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Imperial College London’dan bilimciler, Örümcek Adam gibi ağ fırlatabilen bir drone geliştirdi.[/inlinetweet] Henüz geliştirilen ve SpiderbotMAV ismi verilen drone’un derin madenler gibi zorlu çevre koşullarına sahip alanlarda kullanılması hedefleniyor.

İsrail, HydroCamel II adlı insansız sualtı aracını görücüye çıkardı. Aracın deniz araştırmalarının yanı sıra askeri, güvenlik ve petrol arama alanında kullanılması planlanıyor.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Intel, gelişmiş Xeon işlemcilerini kullanacak sürücüsüz araçları test etmeye hazırlanıyor.[/inlinetweet] Daha önce 100 araçlık bir seri üreteceğini açıklayan şirket ilk 25 aracı bu yılın sonunda piyasaya çıkaracak. Her büyük otomobil üreticisinden modeller içermesi planlanan seri ABD, Avrupa ve İsrail’de satılacak.

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor. Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

3 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği