Haftanın Özeti: 229

11 - 17 Mart 2019 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Bilim, Yazılım, Donanım

Araştırma ve danışmanlık şirketi IDC’nin araştırmasına göre, bu yıl küresel yapay zekâ harcamalarının geçtiğimiz yıla göre yüzde 44 artarak 35,8 milyar Dolar’a ulaşması bekleniyor. 2022’de ise bu harcamanın 79,2 milyar Dolar ile iki katı aşması bekleniyor. 2022’ye kadar yıllık artışın yüzde 38 civarında olacağı tahmin ediliyor. Perakende satış endüstrisi 5,9 milyar Dolar’la yapay zeka sistemlerine en çok para harcayan endüstri konumunda. Bankacılık ise 5,6 milyar Dolar ile ikinci sırada yer alıyor.

Size kadın sesiyle cevap veren dijital bir cihaza emirler vermek cinsiyetçi stereotiplerin gelişmesine sebep olabiliyor. Bu yüzden Danimarka’dan bir grup akademisyen ilk cinsiyetsiz yapay zekâ sesini geliştirdi. ‘Q’ adı verilen ses South by Southwest Festivalinde (SXSW) tanıtıldı. Dinleyenler sesin bir kadına mı yoksa erkeğe mi ait olduğuna emin olamadı.

ABD Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada silahlı robotların ne zaman ateş edeceğine dair son kararın daima insanlara ait olacağı belirtildi. Bu açıklama, savaş alanında kendi hedeflerini seçebilen silah platformlarına dair planların ortaya çıkmasının ardından yapıldı. Planlarda mevcut hedefleme sistemlerinin makine öğrenimindeki gelişmelerden faydalanılarak güncellenmesi hedefleniyor. ABD, silahlı robotlara dair kuralların hala geçerli olduğunu ve bir insanın robotların eylemlerini veto etme gücünü elinde bulunduracağını belirtti.

Samsung Galaxy S10’da bulunan yüz tanıma sistemi, telefon sahibinin bir videosu kullanılarak açılabiliyor. Bu model en piyasaya sürülen ve bugüne dek üretilen en gelişmiş akıllı telefonlardan biri olarak gösteriliyordu.

ABD’nin diplomatik çabaları Avrupalıları Huawei’yi yasaklamaya ikna edemeyince Amerikan yönetimi daha önce denenmiş ve onaylanmış bir yönteme başvurma kararı aldı: zor kullanmak. Wall Street Journal’ın haberine göre Almanya yönetimine Huawei cihazlarını kullanmayı bırakmaması halinde ABD’nin istihbarat veritabanlarına erişiminin engelleneceği söylendi.

Yeni geliştirilen bir robotik sistem, yemek yemek için yardıma ihtiyacı olanların daha kolay yemek yemesini sağlıyor. Tabaktaki yiyecekleri algılayan robot daha sonra bir çatal yardımıyla tabaktaki yemeği, sandalyede oturan kişinin ağzına doğru götürüyor. Robot yiyeceklerin türüne ve şekline göre çatalı nasıl batıracağına karar veriyor. Sert yiyecekleri düz bir açıyla tutarken, daha yumuşak yiyeceklerin çataldan düşmesini engellemek için eğik bir açı kullanıyor. Ayrıca uzun yiyeceklerin daha kolay yenebilmesi için robot çatalı ortaya değil, yiyeceğin iki ucundan birine batırıyor ve diğer ucu beslediği kişinin ağzına doğru uzatıyor.

Pennsylvania Üniversitesinden Marc Miskin tarafından geliştirilen 70 mikron boyutundaki robotlar lazer ışığını kullanarak bacaklarını hareket ettirebiliyor. Çok adımlı nano-fabrikasyon tekniği kullanarak bu nano-robotlardan birkaç hafta içinde bir milyon adet üretilebiliyor. Bir milyon robot için 10,2 cm boyutunda bir silikon kompozit plaka kullanılıyor.

Camı metal kaynatmak her iki malzemenin farklı termal özelliklerinden dolayı şimdiye kadar gerçekleştirebilmiş bir endüstriyel işlem değil. Fakat Heriot-Watt Üniversitesi’nden bilim insanları, birkaç pikosaniye boyunca atım yapabilen lazer sistemi sayesinde, imalat sanayinde bir dönüm noktası olabilecek bu işlemi başarmış gözüküyor.

Daha önce de hızlı lazer sistemleri kullanılarak cam ve metalin kaynatılması yönelik bilimsel çalışmalar yapılmış olsa da açıklanan bu yeni yöntem endüstride kullanılmaya en yakın yöntem olarak bir dönüm noktasını gösteriyor olabilir.

Japon Havacılık ve Uzay Keşif Ajansı (JAXA) basınçlı, otonom bir uzay aracını 2029‘da Ay’ın yüzeyine indirmek için Toyota ile iş birliğine gidiyor. Altı tekerli araç, güneş enerjisi ve Toyota’nın yakıt hücresi teknolojisini kullanarak iki insanı 10 bin kilometre uzaklığa taşıyabilecek. Araç iki minibüs büyüklüğünde olacak ve içinde 13 metrekarelik bir yaşam alanı barındıracak. Astronotlar araç içinde normal kıyafetler giyebilecek.

21. yüzyılın en kötü teknolojilerini belirlemek için bir liste yapmak kulağa kolay gelebilir ama bir teknolojiyi kötü yapanın ne olduğuna karar vermek oldukça zor olabilir. MIT Technology Review editörleri bu konuda bir süre kafa yorduktan sonra şu listeyi hazırladı.

Dünyanın ilk elde taşınabilen hesap makinesini icat eden üç kişilik ekipten Jerry Merryman 86 yaşında, ABD’nin Dallas şehrinde vefat etti. 1965 yılının sonbaharında Merryman ve çalışma arkadaşlarına Texas Instruments (TI) tarafından elde taşınabilen elektronik bir hesap makinesi üretme görevi verilmişti. O dönemde bilgisayarlardan hesap makinelerine ve televizyonlara kadar her elektronik cihaz devasa boyutlara sahipti. En küçük hesap makinesi ise 20 kg ağırlığındaydı. 18 aylık çalışmanın ardından Merryman ve arkadaşları 1,3 kg ağırlığında bir prototip geliştirmeyi başardı. CAL-TECH adı verilen bu prototip bugün ABD’de Smithsonian Müzesinde sergileniyor.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

4 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: