Haftanın Özeti: 230

18 - 24 Mart 2019 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Genel Gündem

Geçen haftaya damgasını vuran Yeni Zelanda’daki müslümanlara yönelik terör saldırısının yankıları bu hafta da hem Türkiye hem de dünyada sürdü. Olayı kınayan sağduyulu bir açıklama yapan Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, ülkede yarı otomatik silahların yasaklanacağını açıkladı. Yeni Zelandalı motosiklet grupları başlattığı kampanyayla camilerin önünde koruma nöbeti tutmaya başladı. Saldırganın profili, geçmişi, kendi yazdığı iddia edilen 74 sayfalık manifestosu ve olası bağlantıları araştırılmaya devam ederken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “dedeleriniz gibi ayakta ya da tabutta geri yollarız” şeklindeki beyanatı sonrası Avustralya ve Türkiye arasında diplomatik kriz çıktı. Arayı düzeltmek için Avustralya’ya bir heyet yollandı ancak gerilim dinmiş değil.

Yine geçen hafta gerçekleşen ve 157 kişinin ölümüne yol açan Etiyopya Havayolları’nın uçak kazasının üretici Boeing firmasının ekstra bedelle sattığı güvenlik paketine sahip olmaması yüzünden düştüğü iddiası tepkilere yol açtı. Boeing’in tarihindeki en büyük vaka olarak kayıtlara geçen kaza sonrası filosunda Boeing 737 Max bulunduran bütün havayolları uçakları yere indirmişti.

Araştırma şirketi KONDA’nın 2008’den 2018’e Türkiye’nin değişimini gözler önüne seren araştırmasının detayları sitesinden paylaşılmaya devam ediyor. Gençlik eksenindeki son veri setine göre en dikkat çekici sonuçlardan biri gençler arasında muhafazakarlıktaki gerileme.

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Gelişim Çözümleri Ağı tarafından hazırlanan 2019 Dünya Mutluluk Raporu’na göre Finlandiyalılar dünyanın en mutlu insanları. Rapor her yıl 20 Mart Uluslararası Mutluluk Günü’nde yayımlanıyor. Finlandiya raporda son iki yıldır üst üste en üst sırada yer alıyor. Diğer kuzey ülkeleri de genel olarak iyi durumda. Danimarka, Norveç ve İzlanda ilk 5’te yer alırken İsveç de 7. oldu. Raporda 156 ülke, mutluluk seviyesine göre değerlendiriliyor. Çalışmada altı farklı ölçüt kullanılıyor: özgürlük, cömertlik, gelir, güven, sağlıklı yaşam beklentisi ve toplumsal destek. Listede Türkiye 79. KKTC de 64. sırada yer aldı.

Yunanistan’ın ekonomik krizden çıkış yolu olarak tanıttığı ‘Altın Vize’ olarak da bilinen uygulama ülkenin ekonomisini düzlüğe çıkarmada önemli bir rol oynamış gibi görünüyor. Rusya, Türkiye ve Ortadoğu ülkelerinden büyük ilgi gören düzenlemede 250 bin Euro tutarında ev alanlara yenileme garantili 5 yıllık oturma izni veriliyor (bu iznin en büyük avantajı, diğer Avrupa Birliği ülkeleri arasında serbest dolaşım hakkı da tanıyor olması)

Afrika’da mevcut altyapı halkın su ihtiyacını karşılamak için yeterli değil. Su kıtlığı birçok bölgede salgın hastalıkların daha hızlı yayılmasına yol açıyor. Afrika’nın en büyük şehirleri bile susuzluktan etkileniyor. Kıtanın sadece su altyapısı için 66 milyar Dolar’a ihtiyacı var. Ayrıca barajlar ve arıtma tesisleri için 170 milyar Dolar daha harcanması gerekiyor. Aslında susuzluk sadece gelişmemiş bölgelerle sınırlı değil. Son birkaç yılda ABD’de de kuraklık kaynaklı krizler yaşandı. Birleşik Krallık’ta da yağışların azalması ve su israfının artması sebebiyle benzer krizler yaşanmasından endişe ediliyor. Uzmanlar halkı daha az su kullanmak için eğitmek gerektiğini söylüyor.

Yeni yapılan bir araştırmaya göre, dünya Paris anlaşmasındaki sera gazı salınımını kesme hedeflerine ulaşsa bile Kuzey Kutbu’nda sıcaklıkların ortalama 3 ila 5 santigrat yükselerek yıkıcı sonuçlara yol açması kaçınılmaz. Kuzey Kutbu’nda kış sıcaklıklarının bu yüzyılın ortasında, sanayi öncesi seviyelerin 3 santigrat üzerine çıkması bekleniyor. Birleşmiş Milletlere göre toplamda sıcaklık artışının bölge ortalamalarının 5 ila 9 santigrat üzerine çıkması da muhtemel.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

7 Yorum

  • Konda anketinde 2008 yilinda katilimcilarin %12’si ogrenciyken 2018 yilinda katilimcilarin %41’i ogrenci gorunuyor. Eger bu dogrusuyla anketlerin birebir karsilastirilmasi dogru degil ve cikarimlarin cogu gecersiz (Belki 2008 yilinda da %41’i ogrenci olan bir populasyon secerseniz 2018’e benzer sonuclar alabilirdiniz). Amirim yaniliyorsam duzeltebilir misiniz?

  • Konda anketinde 2008 yilinda katilimcilarin %12’si ogrenciyken 2018 yilinda katilimcilarin %41’i ogrenci gorunuyor. Bu durumda iki anketin karsilastirilmasi pek dogru degil (Belki 2008 yilinda da %41’i ogrenci olan bir populasyon secseydiniz benzer sonuclar alabilirdiniz). Amirim yanlisim var ise duzeltebilir misin?

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: