“Kuzey Kutbu’nun ısınması kaçınılmaz”

Bilimciler, Paris anlaşmasının hedeflerine ulaşılsa bile Kuzey Kutup Bölgesi'nde 3 ila 5 santigrat sıcaklık artışı yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu söylüyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Yeni yapılan bir araştırmaya göre, dünya Paris anlaşmasındaki sera gazı salınımını kesme hedeflerine ulaşsa bile Kuzey Kutbu’nda sıcaklıkların ortalama 3 ila 5 santigrat yükselerek yıkıcı sonuçlara yol açması kaçınılmaz. Kuzey Kutbu’nda kış sıcaklıklarının bu yüzyılın ortasında, sanayi öncesi seviyelerin 3 santigrat üzerine çıkması bekleniyor. Birleşmiş Milletlere göre toplamda sıcaklık artışının bölge ortalamalarının 5 ila 9 santigrat üzerine çıkması da muhtemel.

Bu değişiklikler buzların ve daimi donuk toprakların hızla erimesine ve bunun neticesinde daha yıkıcı seviyelerde sıcaklık artışlarına sebep olabilir. Bilimciler Kuzey Kutup Bölgesi’ndeki ısınmanın bir iklim dönüm noktasını tetiklemesinden endişe ediyor. Daimi donuk toprakların erimesi, güçlü bir sera gazı olan metanın atmosfere salınmasına sebep olabilir. Böylece ısınma etkisi daha da artabilir.

“Dönüm noktalarından acilen uzaklaşmalıyız”

BM Çevre Yöneticisi Joyce Msuya “Kuzey Kutup Bölgesi’nde yaşananlar bölgeyle sınırlı kalmıyor. Bilimsel sonuçlar elimizde. Şimdi daha acil iklim eylemlerinde bulunmamız ve gezegeni ilk düşüncelerimizden daha da kötü noktaya sürükleyecek dönüm noktalarından uzaklaşmamız gerekiyor.” dedi.

Çarşamba günü yapılan BM Çevre toplantısında açıklanan sonuçlar, gezegenin en hassas ve iklim değişikliği bakımından en kilit bölgelerinden biri hakkında güçlü bir tablo çiziyor. Geçtiğimiz yıl Hükumetler Arası İklim Değişikliği Paneli’nde yapılan sert uyarılarda daimi donuk tabakanın erimesi gibi dönüm noktaları hesaba dahil edilmemişti. Eğer donuk tabakanın erimesi bir dönüm noktasını harekete geçirirse küresel sıcaklık artışı Paris anlaşmasında 2 santigrat olarak belirlenen sınırı geçebilir. Paris anlaşmasındaki hedeflere ulaşılsa bile Kuzey Kutup Bölgesi’ndeki daimi donuk toprağın neredeyse yarısı kaybedilebilir.

Kutup için değişim geri dönülemez bir noktada

Karbon salınımı bugün aniden durdurulsa bile Kuzey Kutup Bölgesi’nde 1986-2005 arasında belirlenen seviyeye göre sıcaklık artışı yüzyılın sonunda 5 santigratın üzerinde olacak. Bunun sebebi, atmosferde halihazırda çok fazla karbon bulunması. Okyanuslar da sıcaklık depolamaya başladılar. Bunun etkileri de kutuplarda ve kürsel hava sistemlerinde görülüyor ve önümüzdeki on yıllarda görülmeye devam edecek.

Toplantıda 2015 Paris anlaşması hedeflerine ulaşmak için hala çaba sarf edilmesi gerektiği ve böylece iklim değişikliğinin en kötü etkilerinden korunulabileceği belirtildi. Finlandiya Çevre Bakanı Kimmo Tiilikainen “Sera gazı salınımı, kara karbon ve diğer kısa vadeli kirleticilerde kısa süre içinde büyük bir kesintiye gitmemiz gerek.” dedi.

Kara karbon ve metan gibi kısa vadeli kirleticilerin hızla kesilmesi, sıcaklık artışını yarım santigrat düşürebilir.

Kaynak: The Guardian

Yeni yapılan bir araştırmaya göre, dünya Paris anlaşmasındaki sera gazı salınımını kesme hedeflerine ulaşsa bile Kuzey Kutbu'nda sıcaklıkların ortalama 3 ila 5 santigrat yükselerek yıkıcı sonuçlara yol açması kaçınılmaz. Kuzey Kutbu'nda kış sıcaklıklarının bu yüzyılın ortasında, sanayi öncesi seviyelerin 3 santigrat üzerine çıkması bekleniyor. Birleşmiş Milletlere göre toplamda sıcaklık artışının bölge ortalamalarının 5 ila 9 santigrat üzerine çıkması da muhtemel.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği