Haftanın Pazarlama İletişimi Özeti: 41

27 Ekim – 3 Kasım 2018 tarihleri arasında Türkiye ve dünyada pazarlama iletişimi alanında olup bitenler.

Haftanın Pazarlama İletişimi Özeti‘yle hafta içi vakit darlığından gerekli özeni gösteremediğiniz gelişmeler, tartışmalar, öne çıkan projeler, trendler, çok konuşulanlar, gözden kaçanlar derken hızlıca haftayı toparlamak  ve gelecekte dönüp bakılacak iyi bir arşiv oluşturmak niyetindeyiz. Okurken linklere dikkat, her şey linklerde.

Basılı gazetelerin vedası sürüyor. 2002 yılında kurulan ve 2011’de Demirören Holding tarafından satın alınan Vatan gazetesi son baskısını yaptı. Eylül ayında da kağıt fiyatlarını gerekçe göstererek hafta sonu eklerini kapatan gazetenin, 1 Kasım itibarıyla yoluna ‘dijital tarafta’ devam edeceği açıklandı. Demirören Medya Grubu İcra Kurulu Başkanlığı imzasıyla çalışanlara gönderilen mesajda ayrıca gazetenin Milliyet’in hafta sonu ekine dönüşeceği kaydedildi. Mesajda ‘dijitalleşmeye’ vurgu yapıldı:Kurulduğu günden bugüne kadar özgün çizgisi ile özellikle genç okuyucuların ilgisini çekmeyi başaran Vatan gazetesinin dijital uygulamalarının genç kuşağın bu mecralardaki favorilerinden biri olmayı sürdüreceğine eminiz. Bu stratejik kararımızın yaratacağı ek imkanlar GazeteVatan.com’un daha da güçlü bir şekilde yayıncılık yapmasını sağlayacaktır.

Dijitalleşmeye ciddi şekilde kafa yoran gazeteler de var. Onlardan biri olan New York Times yılın üçüncü çeyreğine dair gelir raporunu açıkladı. 2,54 milyon ücretli dijital abonesi olan gazetenin bu abonelerden üçüncü çeyrekte elde ettiği gelir yaklaşık 100 milyon Dolar, ki bu da yılı 400 milyon Dolar’ın üzerinde kapatmayı garantilediği anlamına geliyor. Times’ın 2020‘de dijital aboneliklerden 800 milyon Dolar gelir elde etme hedefi var. Batmak istemeyen gazetecinin dostu Nieman Lab 2013’ten bu yana açıklanan üçüncü çeyrek verilerini aşağıdaki tabloda karşılaştırmış. Tabloda da görülebileceği üzere dijital reklam tarafında durumlar pek istenildiği gibi değil. Orada olması hayal edilen yeşiller muhtemelen Facebook ve Google‘ın kasasında.

Bu arada NewsLabTurkey‘de Türkiye ve dünyadan dijital abonelik uygulaması örneklerinden bir derleme var.

Yine New York Times. Gazete, Droga5 imzalı iki reklam filmiyle araştırmacı gazeteciliğin önemine vurgu yapıyor. Onlardan birinde ABD Başkanı Donald Trump‘ın ailesinin 90’lı yıllardaki vergi usulsüzlüğüne dair haber işleniyor.

https://www.youtube.com/watch?v=XWb_SDtiT3E

Yukarıda bahsi geçen Facebook da üçüncü çeyrek verilerini açıkladı. Platformun beklentilerin altında kaldığı söylenebilir. 2,29 milyar olarak beklenen kullanıcı sayısı 2,27 milyarda kalırken 13,72 milyar Dolar olarak açıklanan gelir de 13,78 milyar Dolar’lık tahminin altında kaldı. (Onca skandala rağmen bu ‘eksiklerin’ lafı edilmez tabii.)

Twitter geçtiğimiz yıl 140 olan karakter limitini 280’e çıkarmıştı. Bu bir yıl içinde İngilizce paylaşılan tweet’lerin yalnızca yüzde 1’inin 280 karakter sınırına yaklaştığı görülüyor. Birkaç not:

  • Tweet’lerin yüzde 12’si 140 karakterden daha fazla. Geçmişte 140 karakter sınırına ulaşan tweet oranı yüzde 9’du.
  • Tüm dillerde tweet’lerin yüzde 6’sı 140 karakterden uzun.
  • Soru işareti bulunan tweet sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 30 artış gösterdi.
  • Yine önceki yıla göre kullanıcıların yüzde 54’ü daha fazla ‘lütfen‘ ve yüzde 22’si daha fazla ‘teşekkür ederim‘ diyor.

Yıllardır dillendirilen “WhatsApp’a reklam geliyor” muhabbeti gerçeğe oldukça yakın. WhatsApp yöneticisi Chris Daniels, uygulamadaki ‘Durum’ kısmına reklamların yerleştirileceğini söyledi. ‘Reklamsız ve ücretsiz’ dönemi sona eriyor.

Instagram ‘Hikayeler’ tarafında yeni bir reklam modeli yayına almayı planlıyor. Promote isimli yeni özellik, Instagram’daki işletme hesaplarının ‘hikayelerini’ az emekle daha fazla kişiye ulaştırabilmesi üzerine kurulu olacak.

Influencer marketing bazı sosyal medya fenomenlerinin ‘o kadar da profesyonel’ olmaması sebebiyle marka ve ajans çalışanları için epey zorlu bir süreç haline gelebiliyor. Instagram’da 1,4 milyon takipçisi bulunan Luka Sabbat Snap’in Spectacles 2 adlı kameralı gözlüklerini kullanmak için toplamda 60 bin Dolar’lık bir anlaşma yaptı. Bu paranın 45 bin Dolar’ı önden ödendi. Anlaşmaya göre, 20 yaşındaki aktörün söz konusu gözlükleri bir Instagram gönderisinde ve üç Instagram hikayesinde takması gerekiyordu. Snap adına anlaşmayı yapan halkla ilişkiler şirketi PRC, Sabbat’ın kanaat önderi rolünü yerine getirmediğini, sadece bir gönderi ve bir hikaye paylaştığını söyleyerek mahkemeye başvurdu. Davada Sabbat’ın hatasını kabul ettiği ancak PRC tarafından kendisine ödenen ücreti geri vermeyi reddettiği belirtildi. Halkla ilişkiler şirketi şimdi, anlaşma öncesinde verilen 45 bin Dolar’ın ve gerçekleştirilmeyen sözlerin şirkete verdiği zararın ödenmesini talep ediyor.

Sözcü gazetesinin haberine göre Kiğılı, Hotiç, Desa, Göz Grup, Asports, Vitrin Grup, İpekyol, Koton, Diesel, Perabayt, Saat&Saat, Tekin Acar, Derimod, Zeki Triko, Ommedya, Inveon, Dilasima Group ortaklığında 2011’de kurulan e-ticaret sitesi 1V1Y.com tasfiye sürecine girdi. Sitenin kurucu ekibindeki bazı şirketlerin ekonomik olarak zor günler geçirdiği biliniyor.

Şarkıcı sevgilisi Sıla Gençoğlu tarafından kendisini darp etmekle suçlanan ve savcılığa şikayet edilen oyuncu Ahmet Kural hakkında, bir süredir reklam kampanyalarında rol aldığı Yapı Kredi‘den açıklama geldi. “Bahsi geçen iddialar ve iddialara konu teşkil eden davranışların bankamızın etik anlayışıyla bağdaşması söz konusu değildir” denilen açıklamada, Ahmet Kural ile olan iş birliğinin devam etmeyeceği vurgulandı.

İnşaat şirketlerinin yurt dışındaki başarılarından haberdarız. Ama Türkiye’deki konut projelerini aynı markayla yurt dışına taşıyan inşaat şirketlerine dair pek haber duymadık. 2009’da ilk projesinin inşaatına başlayan ve geçen yıllarda büyümesini sürdüren Nef ilk yurt dışı projesi olan Nef Brentford Londra‘yı basın toplantısıyla duyurdu.

Ülke tanıtımın ne kadar zor ve çetrefilli bir iş olduğunun yakın tanıklarıyız. Mayıs ayında, ülkenin dünya haritasından silinmeye çalışıldığı fikri üzerine kurulan #getNZonthemap kampanyasını duyuran ve ilk reklam filmini paylaşan Yeni Zelanda‘dan yeni reklam filmi geldi. Yeni Zelandalı aktör Rhys Darby bunun kimin işi olduğunu bulmaya çalışıyor. Arada Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern var, şarkıcı Ed Sheeran var, yönetmen Peter Jackson var. İki film de aşağıda:

17 – 29 Haziran 2019’da düzenlenecek olan Cannes Lions Uluslararası Yaratıcılık Festivali‘nin yarışma bölümüne iki yeni kategori eklendi: Creative Strategy ve Entertainment Lion for Sport. Mevcuttaki kategorilerden Product Design da tarihe karışıyor.

Grafik Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (GMK) tarafından bu yıl 37’ncisi düzenlenen ve Kurukahveci Mehmet Efendi ana sponsorluğunda gerçekleşen Grafik Tasarım Sergisi, Karaköy’de TMMOB Mimarlar Odası ev sahipliğinde 9 Kasım’da açılıyor. 427 tasarımın yer alacağı sergi 18 Kasım’a kadar görülebilecek.

https://vimeo.com/283652649

Boğaziçi Üniversitesi İşletme Kulübü (BUİK) tarafından bu yıl 12’ncisi düzenlenen ADhere Reklamcılık Günleri 17 – 18 Kasım tarihlerinde üniversite kampüsündeki Garanti Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. “İşin Rengi Değişti” sloganıyla yapılacak olan etkinliğin konuşmacı kadrosu da epey iddialı.

Son haber. Fortune Türkiye ve DataExpert iş birliğiyle yapılan araştırma sonuçlarına göre Türkiye’nin en etkin 50 CMO’su (Üst Düzey Pazarlama Yöneticisi) açıklandı. Araştırmanın detayları derginin yeni sayısında, sıralı tam liste şurada. Ödüllerin de verileceği CMO Summit ise 20 Kasım’da, Hilton İstanbul Bomonti Hotel’de.

Durumlar böyle. Haftaya yine görüşmek üzere, iyi tatiller!



Bir yanıt

  1. […] 27. Haftanın Pazarlama İletişimi Özeti: 41 – Dünya Halleri […]

Yorumunuz: