Haftanın Özeti: 230

18 - 24 Mart 2019 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Tasarım, İnovasyon

4 yılda bir düzenlenen Olimpiyat oyunları sadece spor karşılaşmalarıyla değil logosundan maskotuna kadar kendine has tasarımlarıyla da gündemde yer buluyor. 2020 yılında Tokyo’da düzenlenecek oyunların bu kapsamdaki tasarımları da istisna değil. Bu hafta 2020 Tokyo Olimpiyatları’nın resmi piktogram seti tanıtıldı. Ünlü Japon Tasarımcı Masaaki Hiromura’nın elinden çıkan 50’lik sette 1964 Tokyo Olimpiyatları’nın izleri dikkat çekiyor.

9 Ocak 2007 tarihindeki basın toplantısında cebinden ilk iPhone’u çıkaran Steve Jobs, “Yıllardır bu anı bekliyordum” demişti. Çünkü tam 2,5 yıl boyunca dev bir ekiple, büyük bir gizlilik içinde teknoloji tarihine geçecek bu cihazı ‘Purple 2’ ve ‘M68’ kod adı altında geliştirmiş ve sonunda her şeyiyle tamamlamışlardı. The Verge sitesi Apple ekibinin ilk prototipi geliştirirken kullandıkları prototipe dair ilginç fotoğraflarla bezeli geniş bir dosya hazırlamış. Meraklısı için tam bir başucu eseri.

Kiwano’nun Segway ve Solowheel arası yeni elektrikli tek-teker scooter modeli KO1+, bir saatlik şarjla 40 km menzil sunan LG pilleri ve 1.000 Watt’lık motoru sayesinde 19 km/h hıza ulaşılabiliyor. Ayrıca yüzde 30 eğimli yollarla başa çıkılabiliyor. Hava koşullarına dayanıklı olması için karbon fiber, esnek polikarbonat ve çinko alaşımından üretilen KO1+; çim, kum, çamur ve asfalt zeminde uygun lastiğe sahip. Araç 1.299 Dolar karşılığında Amerika’da satışa sunuldu (EK BİLGİ: Türkiye’ye kargo ücretsiz).

Petrol endüstrisinin Tesla’nın elektrikli araçlarından korkmasına gerek yok. Petrol tüketimine asıl darbeyi vuran Çin’in elektrikli otobüsleri. BloombergNEF tarafından yayımlanan rapora göre, bu yılın sonuna kadar elektrikli otobüsler sayesinde petrol kullanımı 270 bin varil daha az olacak ve bu elektrikli otobüslerin çoğu Çin’de bulunuyor. Bu miktar dünyadaki tüm elektrikli binek araçların petrol endüstrisine verdiği zararın üç katı.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

7 Yorum

  • Konda anketinde 2008 yilinda katilimcilarin %12’si ogrenciyken 2018 yilinda katilimcilarin %41’i ogrenci gorunuyor. Eger bu dogrusuyla anketlerin birebir karsilastirilmasi dogru degil ve cikarimlarin cogu gecersiz (Belki 2008 yilinda da %41’i ogrenci olan bir populasyon secerseniz 2018’e benzer sonuclar alabilirdiniz). Amirim yaniliyorsam duzeltebilir misiniz?

  • Konda anketinde 2008 yilinda katilimcilarin %12’si ogrenciyken 2018 yilinda katilimcilarin %41’i ogrenci gorunuyor. Bu durumda iki anketin karsilastirilmasi pek dogru degil (Belki 2008 yilinda da %41’i ogrenci olan bir populasyon secseydiniz benzer sonuclar alabilirdiniz). Amirim yanlisim var ise duzeltebilir misin?

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: