Haftanın Özeti: 230

18 - 24 Mart 2019 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet, Girişimler

Google’ın San Francisco Oyun Geliştiricileri Konferansı’nda tanıttığı Stadia adlı canlı yayın oyun platformu, kullanıcıların cihazlarındaki donanıma bakmaksızın bütün oyunları oynamalarına imkan verecek. Kullanıcılar bilgisayarlarının yanı sıra, cep telefonu ve tabletlerinden de bu canlı akış oyunlarını rahatlıkla oynayabilecekler. Bu sistemi kullanmak için hızlı ve kesintisiz bir internet bağlantısına ihtiyaç duyuluyor. Oyun aslında Stadia’nın bilgisayarlarında çalışacak. Oyunculara oyunun görüntüsü aktarılacak. Oyuncunun kendi bilgisayarından bastığı tuşlarla gönderdiği komutlar, Stadia’nın bilgisayarındaki oyuna eş zamanlı olarak etki edecek. Böylece oyuncuların güçlü ekran kartlarına ya da diğer oyun donanımlarına ihtiyacı olmayacak.

Instagram mobil uygulamalarında ödeme yapma özelliğini tanıtarak bir alışveriş platformu olma yolunda bir adım daha attı. Yeni özellik sayesinde kullanıcılar ödeme bilgilerini Instagram’da depolayabilecek ve çok daha hızlı bir şekilde alışveriş yapabilecek. Bunun karşılığında Instagram, satıcı firmadan bir satış ücreti alacak. Şimdilik sadece ABD’de kullanılabilen özellik ilk olarak 20 kadar şirket tarafından kullanılacak.

Global sosyal medya ajansları We Are Social ve HootSuite tarafından yayınlanan Dijital Türkiye 2019” raporuna göre, 82,4 milyon nüfusa sahip Türkiye’de yetişkinlerin yüzde 98’i cep telefonu kullanıyor. Akıllı telefon kullanan yetişkinlerin oranı ise yüzde 77. Türkiye’de son bir yılda internet kullanan kişi sayısının 5 milyon; aktif sosyal medya kullanıcısı sayısının da 1 milyon arttığı belirlendi. Raporda Türklerin günde ortalama 7 saat 15 dakikalarını internette geçirdiklerinin altı çizilirken, bu sürenin 2 saat 46 dakikası da sosyal medyada harcanıyor. Nüfusun yüzde 72’sine karşılık gelen 59,4 milyon kişi internet kullanırken, bunların 56,3 milyonu internete telefonlarından bağlanıyor.

Bir zamanların bir numaralı sosyal medya sitesi MySpace bugün pek kullanılmasa da popüler olduğu döneme ait birçok veriyi bünyesinde barındırıyordu. Ancak Pazar günü yapılan açıklamada sitenin 2003 – 2015 arasında yüklenen tüm verileri kaybettiği belirtildi. Bu veriler arasında, milyonlarca hesaba ait müzik dosyaları, fotoğraflar ve videolar bulunuyordu.

Youtube’un en çok aboneye sahip kanalının sahibi PewDiePie yine fantastik bir haberle gündemde yer almayı başardı. Kısa süre önce unvanını Hindistan merkezli T-Series adlı bir kanala kaptıran PewDiePie, hayranlarına -internet jargonuyla- “arkadaşlar takipçi kasalım, bu bize yakışmaz” tarzı yakarmıştı. Feryadını duyan bir grup hayranı, bu süreci zor kullanarak aşmak istemiş olacak ki ortama bir fidye virüsü saldı. Bulaştığı bilgisayardaki bütün dosyaları kriptolayarak kullanılamaz hale getiren virüs, kilidi açacak şifreyi vermek için PewDiePie’ın Youtube kanalının 100 milyon aboneyi geçmesini talep ediyor. İnternetin en garip vakalarından biri.

Facebook bu hafta bir skandala daha imza atarak 2012 yılından kalan bir güvenlik açığı sebebiyle 600 milyon kullanıcının şifrelerini sisteminde kriptosuz (açık metin) olarak tuttuğunu açıkladı. Bir blog paylaşımıyla duyurduğu güvenlik açığının herhangi bir güvenlik sıkıntısına yol açmadığı belirtildi.

Avrupa Birliği Çarşamba günü aldığı kararla Google’a, çevrimiçi reklam sektöründe rekabeti yavaşlatmaya çalıştığı için 1,49 milyar Avro (9,4 milyar Lira) ceza kesti. Avrupa Komisyonu Google’ın web sitesi sahipleri ile münhasırlık anlaşmaları yaparak rakip arama motorlarından gelen arama sonuçlarını kullanmalarını yasakladığını belirtti. Bu uygulamanın 2009’da özel ödemelerle değiştirildiğini ve aynı yıl Google’ın yayıncılara rakip firmaların reklamlarının nasıl gösterileceği konusunda izin almaları gerektiğini söylediğini belirtti.

Reklamlarındaki uygulamalarla başı en çok derde giren Facebook ise reklamverenlerin konut, istihdam ve kredi için reklam yayınlarken kullanabilecekleri hedefleme türünü sınırlandırdı. Bu kategoriler ayrımcılığı önlemek için federal yasalarla korunuyor.

Araç çağırma girişimi Uber halka arzı için New York Borsasını tercih etti. Uber’in halka arzının tarihin en büyük beş halka arz işlemi arasına girmesi bekleniyor. Uber hisselerinin Nisan ayında New York Borsasında işlem görmeye başlaması bekleniyor. Şirketin ilk değerlendirmesinin 120 milyar Dolar‘dan olacağı tahmin ediliyor. Bu büyük ihtimalle yılın en büyük halka arzı olacak. Bu değerlendirme ile birlikte Uber’in en büyük beş halka arzdan birisi olmak için hisselerinin yüzde 16’sını satması gerekiyor.

Tencent son dönemde yaşanan kötü performansı mevcut yöneticilerinin yüzde 10’unu daha genç yöneticilerle değiştirerek durdurmayı hedefliyor. İddiaya göre oyun ve sosyal medya devinin başkanı Martin Lau geçtiğimiz yılın sonunda şirket içinde yapılan bir toplantıda, düşük performansa sahip genel müdürlerin şirketten çıkarılacağını ya da daha düşük pozisyonlara aktarılacağını belirtti.

İtalya resmi posta servisi Poste Italiane, 2022’ye kadar yıllık paket teslimatını ikiye katlamayı hedefliyor. Şirketin Posta ve Koli (M&P) biriminin başkanı Massimo Rosini Londra’da yaptığı konuşmada şirketin yeniden yapılanmaya gittiğini belirtti. Şirket, 2008’den bu yana mektup gönderimindeki azalma sebebiyle güç kaybediyordu. Ancak Poste Italiane ilk kez 2018’de, kargo gönderimindeki büyüme ile mektup gönderimindeki azalmayı dengeleyerek büyüme kaydetti. Şirket bu büyümenin yeniden yapılanmanın bir sonucu olduğunu belirtiyor. Rosini “2022’ye kadar yıllık kargo teslimat sayımızı 45 milyon’dan 100 milyona çıkarmayı amaçlıyoruz.” dedi. Şirket e-ticaret kargo teslimatı alanında pazar payını da yüzde 33’ten yüzde 40’a çıkarmayı hedefliyor.

Tüm dünyada hız kazanan yapay zeka araştırmalarına bir katkı da Stanford Üniversitesinden geldi. Pazartesi günü açılışı yapılan İnsan Merkezli Yapay Zeka Enstitüsü (HAI), eski Google Yapay Zeka yöneticisi Fei-Fei Li’nin önderliğinde çalışmalarına başladı. Merkezde sadece yapay zeka geliştirmek üzerine değil aynı zamanda bu teknolojinin düzenlenmesi ve insanların yaşamına etkilerinin kontrol altında tutulması gibi konular üzerine de çalışmalar yapılacak.

Akademisyen John Etchemendy ve eski Google Yapay Zeka yöneticisi Fei-Fei Li enstitüyü birlikte yönetecek.

Çok az sayıda oyuncunun milyarlarca internet kullanıcısının tercihi olabilmek adına yarıştığı web tarayıcısı pazarında yüzde 3,53’lük paya sahip Opera da inatçı ilerleyişini sürdürüyor. Markanın farklılaşma adına son hamlesi Android platformundaki tarayıcısına ücretsiz ve sınırsız VPN hizmetini standart olarak sunmak oldu.

Güvenli internet adına çabalayan çok. Ancak bunlardan çok azı kulağa Facebook kadar ironik geliyor. Kurucusu Mark Zuckerberg geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada uçtan uca kriptolu, mahremiyete tam saygılı ve güvenli bir iletişim seçeneğinin şart olduğunu söylemiş ve bu konuda çalıştıklarını belirtmişti. Ancak Zuckerberg’in bu son hamlesi de ayrı bir tartışmayı tetikledi: Suçluların takibi ve engellenmesi nasıl mümkün olacak?

Bir Bitcoin güvenlik şirketi için çalışan Jameson Lopp, 15 adımlık ortadan kaybolma planını şu şekilde hayata geçirdi:

  1. Kurumsal kimlik yarat.
  2. Yeni banka hesapları aç.
  3. Nakit taşı.
  4. Yeni bir telefon numarası al.
  5. Telefondan yön tarifi alma.
  6. Taşın.
  7. Günlük konuşmalar için sahte bir isim belirle.
  8. Evde internet kullanmak için bir VPN oluştur.
  9. Sıkıcı bir araba al.
  10. Aracını kaydettireceğin sahte bir ev satın al.
  11. Özel bir posta kutusu ve yeniden postalama servisi kullan.
  12. Yüzünü gizle.
  13. Uzaktan çalış.
  14. Cihazlarını şifrele.
  15. Özel dedektifler tutup kendini buldur.
Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

7 Yorum

  • Konda anketinde 2008 yilinda katilimcilarin %12’si ogrenciyken 2018 yilinda katilimcilarin %41’i ogrenci gorunuyor. Eger bu dogrusuyla anketlerin birebir karsilastirilmasi dogru degil ve cikarimlarin cogu gecersiz (Belki 2008 yilinda da %41’i ogrenci olan bir populasyon secerseniz 2018’e benzer sonuclar alabilirdiniz). Amirim yaniliyorsam duzeltebilir misiniz?

  • Konda anketinde 2008 yilinda katilimcilarin %12’si ogrenciyken 2018 yilinda katilimcilarin %41’i ogrenci gorunuyor. Bu durumda iki anketin karsilastirilmasi pek dogru degil (Belki 2008 yilinda da %41’i ogrenci olan bir populasyon secseydiniz benzer sonuclar alabilirdiniz). Amirim yanlisim var ise duzeltebilir misin?

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: