Dünyanın en mutlu ülkeleri açıklandı

Dünya Mutluluk Raporu açıklandı. Kuzey ve Batı Avrupa ülkeleri ilk sıralarda yer alıyor. Türkiye ise 156 ülke arasında 79. sırada.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Finlandiya dünyanın en iyi eğitim sistemlerinden birine sahip. Ülke vatandaşlarına yüksek kaliteli bir yaşam ve güvenli bir ortam sunuyor. Tüm bunlar Finlandiya’nın dünyanın en mutlu ülkesi olmasını sağladı. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Gelişim Çözümleri Ağı tarafından hazırlanan 2019 Dünya Mutluluk Raporu‘na göre Finlandiyalılar dünyanın en mutlu insanları. Rapor her yıl 20 Mart Uluslararası Mutluluk Günü‘nde yayımlanıyor.

Finlandiya raporda son iki yıldır üst üste en üst sırada yer alıyor. Diğer kuzey ülkeleri de genel olarak iyi durumda. Danimarka, Norveç ve İzlanda ilk 5’te yer alırken İsveç de 7. oldu.

Raporda 156 ülke, mutluluk seviyesine göre değerlendiriliyor. Çalışmada altı farklı ölçüt kullanılıyor: özgürlük, cömertlik, gelir, güven, sağlıklı yaşam beklentisi ve toplumsal destek. Bu yılki rapor mutluluk ve topluluk odaklıydı. Raporda bilişim teknolojileri, yönetim ve sosyal normlar gibi birçok faktörün insanların mutluluk seviyelerinde ne gibi değişikliklere yol açtığı belirlendi.

Türkiye 79. oldu

Türkiye listede 156 ülke arasında 79. olarak orta sıralarda yer aldı. Türklerin mutluluğunun önündeki en büyük engeller, cömertliğin ve yaşam tercihleri konusunda özgürlüğün yeterli olmaması ve yolsuzluk algısı olarak belirlendi. Ayrıca Türk halkının mutluluk algısı ile yapılan ölçümler arasındaki fark da oldukça yüksekti. Bunun sebebi Türk halkının mutluluğu, çalışmada ölçülen altı değişkenin dışında başka değişkenlerde bulması olabilir.

Benzer bir durum 12. sıradaki Kosta Rika’da ve ilk 50 sırada yer alan Orta ve Güney Amerika ülkelerinde de görülebiliyor. Bu ülkelerde yaşam standartları çok yüksek olmasa da halkın hayattan beklentilerinin daha farklı olması ve mutluluğa verilen önem, genel olarak yaşama dair pozitif bir yaklaşıma sahip olmakla sonuçlanıyor.

ABD düşüşte

Listenin üst sıralarında genellikle Batı ve Kuzey Avrupa ülkeleri bulunurken Orta Doğu’dan ilk 20’ye girebilen sadece İsrail oldu. Birleşik Arap Emirlikleri de 21. sırada yer aldı. ABD ise 19. sırada kendisine yer buldu. ABD’de mutluluk oranının 2000’lerin başında en üst seviyeye çıktığı ancak 2012 itibarıyla büyük bir düşüş yaşadığı belirtildi. Bu düşüşte en önemli payın, ABD halkı arasında hızla artan bağımlılıklar olduğu belirtiliyor. Madde bağımlılığının yanı sıra kumar ve kötü yeme alışkanlıklarının da toplumun mutluluğunu olumsuz etkilediği ifade ediliyor. Özellikle gençler arasında depresyon ve intiharın arttığı vurgulanıyor.

Diğer ülkelerce tanınmadığı için genelde bu tarz listelerde yer almayan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de listeye dahil edildi. Dünya Mutluluk Raporu’nda KKTC 64. sırada yer aldı.

İlk 50’de Afrika’dan hiçbir ülke yok

Listede en üst sırada yer alan Afrika ülkesi, Doğu Afrika açıklarında, Madagaskar’ın yanında yer alan küçük ada ülkesi Mauritus oldu. 57. sıradaki Mauritus’u 85. sıradaki Nijerya takip etti. Savaşlarla boğuşan Güney Sudan, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Afganistan listenin son sıralarında yer aldı.

Bu yıl paylaşılan bir başka çalışmada ise Finlandiya dünyanın en mutlu 10. ülkesi olmuş, bu çalışmada ilk sırada İspanya yer almıştı. Çalışmada sadece halkın mutluluk algısı göz önünde bulundurulmuştu. Dünya genelinde 20 bin kişiyle yapılan bu çalışmada dört farklı bölgeden gelen katılımcıdan 80 ülke hakkında 75 farklı ölçütü değerlendirmeleri istenmişti.

Kaynak: US News

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Gelişim Çözümleri Ağı tarafından hazırlanan 2019 Dünya Mutluluk Raporu'na göre Finlandiyalılar dünyanın en mutlu insanları. Rapor her yıl 20 Mart Uluslararası Mutluluk Günü'nde yayımlanıyor. Finlandiya raporda son iki yıldır üst üste en üst sırada yer alıyor. Diğer kuzey ülkeleri de genel olarak iyi durumda. Danimarka, Norveç ve İzlanda ilk 5'te yer alırken İsveç de 7. oldu. Raporda 156 ülke, mutluluk seviyesine göre değerlendiriliyor. Çalışmada altı farklı ölçüt kullanılıyor: özgürlük, cömertlik, gelir, güven, sağlıklı yaşam beklentisi ve toplumsal destek. Listede Türkiye 79. KKTC de 64. sırada yer aldı.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği