21. yüzyılın en kötü 10 teknolojisi

MIT Technology Review editörleri son 15-20 yılda hayatımıza giren en kötü teknolojilerden oluşan bir liste hazırladı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

21. yüzyılın en kötü teknolojilerini belirlemek için bir liste yapmak kulağa kolay gelebilir ama bir teknolojiyi kötü yapanın ne olduğuna karar vermek oldukça zor olabilir. MIT Technology Review editörleri bu konuda bir süre kafa yorduktan sonra şöyle bir liste hazırladı:

  1. Segway: Şehir içi ulaşımı dönüştürme parolasıyla yola çıkan araç pahalı bir scooter olarak algılandı ve kullananların da aptalca göründüğü düşünüldü.
  2. Hoverboard: Önce çok tutuldu ama bataryaları patlamaya başlayınca herkesin tepkisini çekmeye başladı.

    Bugün daha küçük scooter’lar ve daha güvenli elektrikli kaykaylar gitgide daha popüler hale geliyor. Bu ürünler belki de zamanının ötesinde ürünlerdi.

  3. Google Glass: Kullananları elitist ve insanların özel hayatına saygı duymayan kişiler olarak gösteren bir üründü. Segway ve hoverboard gibi bu ürün de başarısız oldu ama artırılmış gerçeklik gözlükleri bugün yavaş yavaş popülerleşiyor.
  4. Elektronik oy: Eskiden her oyun kağıt üzerinde kaydı bulunduğu için takip etmek kolaydı. Ancak elektronik oylama ile birlikte ABD’de seçimlere müdahale etmek çok daha kolay hale geldi. Bu teknoloji de olmayan bir problemi çözmeye çalıştığı için başarısız oldu.
  5. Her çocuğa bir laptop projesi: Eğitimde eşitsizliği ortadan kaldırmak için geliştirilen bu proje sosyal ve politik bir sorunu teknolojiyle çözmeye çalıştığı için başarısız oldu. Şimdi çoğu çocuk bir akıllı telefona ya da tablete kolayca erişebiliyor.
  6. CRISPR bebekler: CRISPR belki gelecekte birçok hastalığı tedavi etmemizi sağlayacak ancak 2018’de doğan genetiği değiştirilmiş bebekler hala tartışma konusu. Henüz bu teknolojinin insan üzerinde kullanılmasının güvenli olup olmadığı bilinmiyor.
  7. Veri hırsızlığı: İnsanların bilgisi ve izni olmadan verilerinin paylaşımı ve kullanılması kişisel özgürlükler ve demokrasiye ciddi bir darbe vurdu. Bu teknoloji de yeterince düzenlenmediği için kötüye kullanıldı.
  8. Kripto paralar: Aslında blok zinciri teknolojisi birçok alanda devrimsel değişiklikler yaratabilir ama kripto paralar bugün çoğunlukla piyasayı değiştirebilen bazı spekülatörlerin para kazanmasını sağlamak ve yasa dışı alışverişler yapmak için kullanılıyor. Bu da çok potansiyeli olan ama kötüye kullanılan bir teknoloji.
  9. Elektronik sigaralar: Sağlık sisteminde bir düzenleme açığından faydalanan bu ürünler insanları sigara kullanımını azaltmaya yöneltmek yerine yeni bir nesli nikotin bağımlısı yapıyor.
  10. Plastik kahve kapsülleri: Her sabah yarım dakika kazanmanızı sağlayan bu ürünler geri dönüştürülmesi zor bir plastik atık kaynağı olarak çevreyi tehdit ediyor.

Bir de selfie çubukları var, o konuya girmek dahi istemiyoruz.

Kaynak: MIT Technology Review

21. yüzyılın en kötü teknolojilerini belirlemek için bir liste yapmak kulağa kolay gelebilir ama bir teknolojiyi kötü yapanın ne olduğuna karar vermek oldukça zor olabilir. MIT Technology Review editörleri bu konuda bir süre kafa yorduktan sonra şöyle bir liste hazırladı:

  1. Segway
  2. Hoverboard
  3. Google Glass
  4. Elektronik oy
  5. Her çocuğa bir laptop projesi
  6. CRISPR bebekler
  7. Veri hırsızlığı
  8. Kripto paralar
  9. Elektronik sigaralar
  10. Plastik kahve kapsülleri

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği