Haftanın Özeti: 221

Tasarım, İnovasyon

Apartmanlarda yaşarken komşularımıza aslında müstakil evlerde yaşayan kişilerden çok daha yakın oluyoruz. Ancak fiziksel olarak birbirine yakınlaşan apartman sakinleri, komşuluk ilişkileri bakımından oldukça uzak ve bağımsız hayatlar sürdürüyor. Müstakil evlerde komşular bahçeye çıktıklarında karşılaşıp selamlaşabilirken, bir bahçesi olmayan apartman dairesinde yaşayanların karşılaşabilecekleri tek alan, çok kısa süre boyunca kullandıkları asansörler. Bu da sosyal etkileşimin çok az olmasına sebep oluyor. Edwin Van Capelleveen tarafından MINI Living serisi için geliştirilen paylaşımlı balkon konsepti bu soruna çare olmayı amaçlıyor. Bu konseptte, aynı apartmanda ya da birbirine bitişik apartmanlarda yaşayan komşuların balkonları birbirlerine köprüler ve merdivenler ile bağlanıyor.

Hollanda merkezli mimarlık ofisi Mecanoo eski bir tren istasyonunu LocHal Kütüphanesi adıyla ‘bambaşka’ bir yere dönüştürdü. 1932 yılında Hollanda’nın Tilburg kentinde inşa edilen bina, Hollanda Demiryolları’na aitti. Eski tren şaselerinin üzerine inşa edilen masalar, rayların üzerinde kaydırılarak daha büyük masalar oluşturacak şekilde düzenlenebiliyor veya dış mekanda yapılan etkinliklerde sahne olarak kullanılabilmesi için dışarı çıkarılabiliyor. Yapı aynı zamanda ortak çalışma alanı vazifesi de görüyor.

 

Rotterdam merkezli araştırma ve tasarım stüdyosu The New Raw “Şehrini Yazdır” projesini, Selanik’teki Zero Waste Lab (sıfır atık laboratuvarı) ile genişletti. Proje, vatandaşları evlerindeki plastikleri laboratuvara getirmeye ve kendi özel üretim sokak mobilyalarını tasarlamaya teşvik ediyor. Bu mobilyalar, getirilen atık plastikler kullanılarak 3D yazıcılarda robotik bir kol yardımıyla yazdırılıyor.

Stok görsel sitesi Shutterstock 2019 Yaratıcılık Trendleri Raporu’nu paylaştı. Sitede yapılan aramalardan yola çıkarak hazırlanan rapor, 1980’lerin etkisinin devam edeceğini gösteriyor.

  • Yılan derisi desenleri, zincir desenleri ve leopar desenleri 2019’da da ilgi görecek.
  • Modern sanat kolajları aramalarında yüzde 1376 artış var ve bu artış yakın zamanda yavaşlayacak gibi durmuyor.
  • Synthwave, Retrowave, Duotone gibi retro-fütürist tasarımlar revaçta.
  • Kawaii’nin popülaritesi artıyor.
  • Geri dönüşüm konusundaki bilincin artmasıyla, “plastiksiz, bambu diş fırçası” ve “kenevir” gibi terimlerin ortalama 7 kat daha fazla arandığı görülüyor.
  • Çekici tipografi‘ olarak adlandırılan bu harf ve rakamları hedef alan “pasta süsü yazısı” aramalarında da 83 kat artış yaşanması dikkat çekiyor.

Sıra dışı fikirleriyle tanıdığımız Nike, kendi kendine bağlanan ilk basketbol ayakkabısı Adapt BB’yi resmi olarak tanıttı. Şirketin açıklamasına göre bu yeni ayakkabı elle veya bir akıllı telefon uygulamasıyla ayarlanabilen FitAdapt sistemiyle çalışıyor: “Basketbol maçı sırasında oyuncunun ayağı büyüyebiliyor. Bu durum da kişinin rahatlık düzeyini, hareket ve performansını etkiliyor. Biz Adapt BB ile bu sorunu çözmeye odaklanıyoruz.” Ayakkabının içindeki özel sistem ayağınızın ne şekilde durması gerektiğini hissedip kendini ona göre ayarlıyor. Bağcıklar, ayakkabının üzerindeki butonlardan veya mobil uygulamadan ayarlanabiliyor. Adapt BB’nin satış fiyatı 350 Dolar olarak açıklandı.

Moda denilince akla ilk gelen markalardan olan Louis Vuitton kendi kablosuz kulaklıklarıyla ‘ortama giriş yaptı’. Dört farklı renk seçeneğiyle gelen kulaklıkların fiyatı Louis Vuitton’a yakışır cinsten: 995 Dolar.

Otomotiv devi BMW ve ‘outdoor giyim’ markası The North Face ortaklığıyla üretilen Futurelight adlı mini karavan konsepti, gerektiğinde katlanıp saklanabiliyor. Nefes alabilen kumaşı, havasız lastikleri ve çapraz perçinli yataklarıyla Futurelight eşsiz bir tasarıma sahip. The North Face, tanıtılan konseptin yoğun ilgi gördüğünü söylüyor ancak yakın zamanda böyle bir karavan üretilmesi beklenmiyor. Amaç, geçtiğimiz hafta CES 2019’da Futurelight adlı kumaşı tanıtmaktı.

Akdeniz’deki birçok Yunan Adası’nın fosil yakıtlara bağımlılığını azaltmak hedefiyle yola çıkan elektrikli otomobil üreticisi Tesla adalara güneş santralleri kuracak. Yunan hükümeti Tesla’nın sistemi Limni Adası’na kurmasını istiyor. Şirketin planı, geniş bir güneş enerjisi tertibatıyla enerji depolama tesisi kurmak yönünde. Böylece gün içinde elde edilen enerjinin bir kısmı depolanarak sonra da kullanılabilecek.

Dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden General Motors Tesla başta olmak üzere diğer üreticilerle rekabet edebilmek amacıyla Cadillac’ı elektrikli otomobil markasına dönüştürüyor. Yatırımcı toplantısında yapılan açıklamada, şirketin yeni elektrikli modellerinin ilk modelinin yakın zamanda tanıtılacağı duyuruldu. Bu yeni yapı, lüks segmentte Tesla’nın ve adet bazında Nissan’ın egemen olduğu elektrikli otomobil dünyasına yeni bir soluk getirmeyi amaçlıyor.

Geçtiğimiz hafta CES 2019’dan (Tüketici Elektroniği Fuarı) bolca bahsetmiştik. New Atlas fuarda öne çıkan kara, deniz ve hava araç konseptlerini derleyen bir galeri hazırladı. Hayretler içinde bakılacak derlemede yer bulan konseptlerden biri de Alexa benzeri bir kişisel asistanla çalışan Furrion Adonis isimli yat.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: