Eski bir tren istasyonunun kütüphaneye dönüşümü

Bir mimarlık şirketi eski bir tren istasyonunu yenileyerek tren istasyonu temalı bir kütüphane kurdu.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Hollanda mimarlık şirketi Mecanoo, eski bir tren istasyonunun iç kısmını düzenleyerek LocHal Kütüphanesi adı verilen yere dönüştürdü. Esasında burası, ziyaretçilerini kendi evlerindeymiş gibi hissettirmeyi amaçlayarak düzenlenmiş kütüphane ve kültür merkezi karışımı bir yer.

1932 yılında Hollanda’nın Tilburg kentinde inşa edilen bina, Hollanda Demiryolları’na aitti. Binanın zemininde eski tren raylarını görmek mümkün. Eski tren şaselerinin üzerine inşa edilen masalar, rayların üzerinde kaydırılarak daha büyük masalar oluşturacak şekilde düzenlenebiliyor veya kafelerin kenarına yaslanabiliyor. Dış mekanda yapılan etkinliklerde sahne olarak kullanılabilmesi için dışarı da çıkarılabiliyorlar.

Çocuklar da unutulmadı

Bu yenilikçi düzenlemeye dair dikkat çeken detaylardan biri de binanın tarihine duyulan saygıdan ötürü boyanmadan bırakılan çıplak sütunlar. Binanın iç kısmında her iki tarafa da yerleştirilmiş kitaplıklar görüyoruz. Kitaplıklarla çevrelenmiş bu geçide ahşap masalar, okuma ve çalışma esnasında kullanılmak için aydınlatma ve kütüphaneden kitap alıp verme işlemleri sırasında kullanılmak üzere terminaller yerleştirilmiş.

Binanın içinde bir de kocaman boya kalemlerinin ve cetvellerin içine yerleştirilmiş raflardan oluşan çocuk kütüphanesi mevcut. LocHal Kütüphanesi’nin içinde hem duvarları hem de tavanı kitaplardan oluşan bir yazı odası, bir kafe, toplantı odaları ve kumaştan duvarlarla ayrılmış kapalı çalışma alanları var.

Kaynak: New Atlas

Hollanda mimarlık şirketi Mecanoo, Hollanda’nın Tilburg şehrinde 1932 yılında inşa edilen bir tren istasyonunun iç kısmını düzenleyerek kütüphane haline getirdi. Tren şaselerinin üzerine yerleştirilen masalar, raylar üzerinde kaydırılarak kullanılabiliyor. Ziyaretçilerin kendilerini evlerinde gibi hissetmelerini sağlamak amacıyla düzenlenen LocHal Kütüphanesi’nde tavanı ve duvarları kitaplarla kaplanmış bir yazı odası, bir kafe, toplantı odaları ve çocuklara özel düzenlenmiş bir çocuk kütüphanesi bölümü mevcut.

1 Yorum

  • Ne güzeldir kimbilir. Çocukluğumu hatırladım. İl halk kütüphanelerinde ödevlerimizi yapabilmek için kitap kuyruğu beklerdik. Şimdi KPSS çalışmak için gelen ülkemin çaresiz gençleri ile dolu. Binlerce yıllık geçmişi olan kütüphaneciliğin değişimine bakar mısınız?

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği