Plastik atıktan üretilen şehir mobilyaları

Rotterdam merkezli araştırma ve tasarım stüdyosu The New Raw, "Şehrini yazdır" projesini, Selanik'teki Zero Waste Lab ile genişletti.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Rotterdam merkezli araştırma ve tasarım stüdyosu The New Raw, “Şehrini yazdır” projesini, Selanik’teki Zero Waste Lab (sıfır atık laboratuvarı) ile genişletti. Proje vatandaşları, evlerindeki plastikleri laboratuvara getirmeye ve kendi özel üretim sokak mobilyalarını tasarlamaya teşvik ediyor. Bu mobilyalar, vatandaşların getirdiği atık plastikler kullanılarak 3D yazıcılarda robotik bir kol yardımıyla yazdırılıyor.

Zero Waste Lab ile birlikte The New Raw, vatandaşların kamuya açık alanların dönüşümüne geri dönüşüm yolu ile dahil olması ihtimalini araştırıyor. Yunanistan’da Coca-Cola’nın Sıfır Atıklı Gelecek Programı’nın bir parçası olan çalışma ile birlikte laboratuvar, plastik atık döngüsünü yerel düzeyde gelişmiş teknolojilerle durduruyor. Atıkları mobilyaya dönüştürmenin yanı sıra vatandaşlar plastiklerin geri dönüşüm süreci ile ilgili bilgi sahibi olabiliyor, döngüsel ekonomi ile ilgili yazılar okuyabiliyor ve kendi mahalleleri için mobilyalar tasarlayabiliyor.

Tasarımlar sağlıklı yaşamı öne çıkarıyor

Konu ile ilgilenen bireyler girişimin internet sitesinden daha fazla bilgi edinebiliyor. Sitede ayrıca sokaklar için özel tasarımlar geliştirilebiliyor ve bu mobilyaların yerleştirilebileceği uygun alanlar belirlenebiliyor. Vatandaşlar ayrıca mobilyaların hangi özelliklere sahip olacağını da seçebiliyor. Bu özellikler sağlıklı ve çevre dostu yaşam tarzını öne çıkarmak için belirlenmiş. Örneğin mobilyalarda bisiklet yerleştirmek için bir alan, mini spor aletleri, ağaç saksıları, köpek besleme kapları ya da kitaplıklar bulunabiliyor. Nesnelerin geometrileri ise ergonomik eğimlerle, oturan kişinin rahat bir pozisyonda dinlenebilmesine imkan tanıyor. Her bir parçada, ne kadar plastik kullanıldığını gösteren metal bir etiket de bulunuyor.

İlk hibrit mobilya prototipleri 2018 yazında yazdırılmış, Selanik’in Nea Paralia bölgesine yerleştirilmişti. Girişimin Aralık ayında açıklan web sitesinde ise 3 binden fazla farklı tasarım yer alıyor. Bu tasarımlar ilk kez Ocak ayı içinde, şehir merkezindeki Hanth Park’ta kullanıma sunulacak. Proje kapsamında dört ton plastik atığın geri dönüştürülmesi planlanıyor. Bu miktar Yunanistan’da 14 ailenin bir yılda ürettiği plastiğe tekabül ediyor.

Kaynak: Design Boom

Rotterdam merkezli araştırma ve tasarım stüdyosu The New Raw, "Şehrini yazdır" projesini, Selanik'teki Zero Waste Lab (sıfır atık laboratuvarı) ile genişletti. Proje vatandaşları, evlerindeki plastikleri laboratuvara getirmeye ve kendi özel üretim sokak mobilyalarını tasarlamaya teşvik ediyor. Bu mobilyalar, vatandaşların getirdiği atık plastikler kullanılarak 3D yazıcılarda robotik bir kol yardımıyla yazdırılıyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği