Haftanın Özeti: 221

İnternet, Girişimler

Daha önce Kylie Jenner’a ait olan Instagram’da en çok beğenilen gönderi rekoru bir yumurta fotoğrafı tarafından kırıldı. @world_record_egg hesabından paylaşılan fotoğraf 48 milyonun üzerinde beğeniye sahip. 4 Ocak’ta yapılan paylaşımda “Haydi yeni dünya rekorunu birlikte kıralım ve Instagram’da en fazla beğeniyi toplayalım. Kylie Jenner’a ait olan 18 milyonluk rekoru kıralım. Başarabiliriz!” ifadesi yer alıyordu. Rekorun ardından yapılan açıklamada ise bunun daha başlangıç olduğu vurgulandı. Çok da lazım değil ama merak eden olursa Brandwatch en çok beğenilen 20 Instagram paylaşımını sıraladı.

Markaların Instagram fenomenleriyle yaptıkları reklam iş birliklerine ayrılan bütçe her geçen gün artıyor. Burada önemli olan doğru marka için doğru kişiyi bulmak. Yapay zeka bu eşleştirmeyi doğru bir şekilde yapabilir. Arxiv.org’da yayımlanan (pdf) Instagram’da marka-fenomen eşleştirmesi için makine öğrenimi teknikleri adlı makalede, yapay zeka sisteminin sosyal medya kullanıcıları ve şirketler arasındaki en verimli iş birliklerini öngörebildiği ifade ediliyor.

Facebook’ta başlayan ve hızla yayılan yeni bir akımımız daha oldu: #10YearsChallenge. 10 yıl önce ve bugün çekilmiş birer fotoğrafı yan yana paylaşmak şeklinde özetlenebilecek akım, sosyal ağları iltifata doyurdu. “Hiç değişmemişsin”, “Gençleşmişsin”, “Ajda Pekkan bir, sen iki”, “Efsane olmuşsun” gibi cümleler havada uçuştu. Bu işin içinde bir iş olduğunu, Facebook’un yok yere bu işlere girmeyeceğini savunanlar da var. Wired yazarı Keith O’Neill tarafından fitili ateşlenen tartışma, platformun bu fotoğrafları yüz tanıma algoritmalarının geliştirilmesi sürecinde kullanacağı fikrine dayanıyor. Facebook ise kampanyanın kullanıcılar tarafından başlatıldığını, ortaya çıkışında kendilerinin bir dahli olmadığını ve bu fotoğraflardan herhangi bir şekilde fayda sağlanmadığını öne sürdü.

YouTube, insanları tehlikeye atan challenge (meydan okuma) ve şaka videolarını zaten onaylamıyor ancak yakın zamanda bu politikayı daha da belirgin hale getirmeye karar verdiğini duyurdu. Platform, çocuklara ‘şiddetli manevi zarar’ verebilecek ya da herhangi birinin ‘ciddi fiziksel tehlikede’ hissetmesini sağlayabilecek aktiviteler dahil bütün challenge ve şaka videolarını direkt olarak engelleyecek.

Bir grup Google çalışanı Twitter ve Instagram üzerinden, teknoloji şirketlerindeki tacizlere dikkat çeken bir kampanya başlattı. Kampanya, çalışanların sözleşmelerine eklenen maddeler yüzünden, kötü muamele durumunda şirketi dava edemediği düzeni değiştirmeyi amaçlıyor. Sözleşmeler böyle durumlarda çalışanları arabulucuya başvurmaya zorluyor. Çalışanlar ise mahkemede dava açabilmeyi talep ediyor. Kasım ayında 20 bin Google çalışanı, şirketin cinsel taciz konusundaki uygulamalarını protesto etmek amacıyla grev yaparak zorunlu arabuluculuğun kaldırılmasını ilk şart olarak öne sürmüş ve başarıya ulaşmıştı.

Netflix son yıllarda pek çok rakiple mücadele etti. HBO Now ve Hulu bu servislerin başını çekerken Disney’in yeni video platformu Disney+ gibi yeni rakipler de Netflix’in gözünü korkutuyor. Ancak bunların hiçbiri, toplam abone sayısı 139 milyonu geçen Netflix’i, YouTube’daki Fortnite videoları kadar etkilemiyor. Fortnite’ın popüler olduğu tek platform YouTube değil. Twitch’te de Fortnite daima ilk iki sırada yer alıyor. Diğer oyunlar sadece küresel bir etkinlik gerçekleştirdiklerinde onu geçebiliyor. Bu arada, şimdilik bizlik bir durum yok ama Netflix’in ABD’deki abonelik ücretlerine zam yaptığını belirtelim.  Abonelik paketleri sırasıyla 8,99 Dolar, 12,99 Dolar ve 15,99 Dolar olacak.

Microsoft Çarşamba günü yayımladığı basın açıklamasında Seattle bölgesinde ucuz barınma imkanı için 500 milyon Dolar harcayacağını söyledi. Açıklamada “Bölgedeki vatandaşların gelirleri, ev fiyatları kadar hızlı yükselmiyor. Bu da düşük ve orta gelirli çalışanların, çalıştıkları bölgede yaşamasını zorlaştırıyor” denildi. Microsoft tarafından toplanan veriler 2011-2018 yılları arasında, Silikon Vadisi ile ilişkili ofislerin yoğun olduğu Puget Sound bölgesinde ev fiyatlarının yüzde 96 arttığını ancak aynı dönemde gelirlerde sadece yüzde 34 artış görüldüğünü gösteriyor. Microsoft yapacağı bağışı üçe böleceğini açıkladı:

  • 250 milyon Dolar, düşük bütçeli konut yapımını desteklemek için harcanacak. Microsoft böylece bölgede düşük gelirlilere uygun evlerin inşasının hızlandırılmasını umuyor.
  • 225 milyon Dolar, orta gelir düzeyine hitap eden evlerin korunması ve yenilerinin inşa edilmesi için kullanılacak.
  • 25 milyon Dolar ise evsizlikle mücadele kapsamında yardım olarak bağışlanacak.

Hindistanlı girişimciler, Estonya’nın e-vatandaşlık programından faydalanarak geçtiğimiz bir yıl içinde Estonya’da yaklaşık 200 şirket kurdu. E-vatandaşlık programının Hindistan elçisi Riho Kruuv, programın girişimcilere Avrupa pazarına erişme ve risk sermayesi şirketlerinden yatırım alma imkanı sağladığını belirtiyor. Program kapsamında dünya üzerindeki herkes, 100 Avro başvuru ücreti ve 190 Avro çevrimiçi işletme ücreti ödeyerek e-vatandaşlık alabiliyor.

2000 yılında Türkiye’de kurulan Young Guru Academy ve görme engelli mühendisler tarafından geliştirilen WeWalk adlı akıllı baston artık Amerika’daki görme engelliler tarafından da kullanılacak. Brooklyn Belediye Sarayı’nda tanıtımı yapılan WeWalk, New York Ulaştırma Dairesi (MTA) ve Helen Keller Görme Engelliler Merkezi tarafından da destekleniyor.

Japonya’nın ünlü Henn-na (Garip) oteli, günlük işleri yürütmeleri için görevlendirdiği 243 robotu işten çıkardığını açıkladı. 2015’te açılan otel yüzlerce garip robot çalıştırması ile biliniyordu. İşten çıkarılan robotların yerini şimdilik insanlar dolduruyor ama otel yönetimi robot sevdasından vazgeçmiş değil. Gelecek planlarında ‘şova kaçmadan’ işini yapan yapay zeka destekli robotlar var.

Kariyer.net İstihdam Endeksi’nin Aralık 2018 dönemine ait verilerini açıkladı. Birkaç not:

  • 2018’de ilk defa iş ilanı yayınlanan ilk 3 pozisyon; Proses ve Metot Uzmanı, Büyük Veri Mimarı ve IT Satınalma Uzmanı.
  • 2 bin 596 iş ilanında yapay zeka teknolojilerinde uzmanlık arandı.
  • Pazarlama, geliştirme, satış, mühendis, yazılım ve developer kelimeleri, ilan metinlerinde en çok yer alan kelimeler oldu.
  • Adayların en çok aradığı kelimeler ise insan kaynakları, mühendislik ve bankacılık.
  • İş başvuruları en çok Pazartesi günleri öğle molasından sonra, saat 14.00 ile 15.00 arasında yoğunlaştı.

Siber güvenlik şirketi Kaspersky tarafından hazırlanan, gelecek öngörülerinin paylaşıldığı Earth 2050 adlı platform, geleceğe dair herhangi bir fikri olan herkesi katkıda bulunmaya davet ediyor. Projede uzman fütürologların (gelecek bilimci) yanı sıra, gelecekle ilgilenen ya da geleceğe dair herhangi bir fikri olan herkes katkıda bulunabiliyor. Kullanıcılar dilerse sitede kendi düşüncelerini yazıya dökerek paylaşabiliyor ya da bir şehri sıfırdan tasarladıkları görselleri yükleyebiliyor. Kullanıcılar 2030, 2040 ya da 2050 için tahminlerde bulunabiliyor. Bu öngörüler farklı dünya haritaları üzerinde gösteriliyor. Geleceğe bakmanın daima eğlenceli ve merak uyandırıcı olduğunu belirten Kaspersky, sitenin teknolojik gelişmelere katkıda bulunmasını ve yeni fikirlere ilham vermesini ümit ediyor.

2050 kadar uzak olmayan bir gelecekte sosyal medya detoksunun önemli bir ihtiyaç haline geleceği malum. Gerek özetlerde gerekse sitedeki haberlerde bu meseleye sıkça değindik. Yeni başlamayı düşünenler için Journo’da özet niteliğinde bir yazı var. “Peki bize ne faydası olacak?” sorusuna sunduğu cevaplar şöyle:

  • Sosyal karşılaştırma döngüsünü kırabiliriz.
  • Rekabetçi hissetmeyi bırakabiliriz.
  • Gizliliğimizi / mahremiyetimizi koruyabiliriz.
  • Zihinsel iniş çıkışlarımızı azaltabiliriz.
  • Gerçek dünyayla ilişkimiz canlanabilir.
  • Anı yaşayabiliriz.
  • Geçmişe takıntılıysak, bunu azaltabiliriz.
Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: