Haftanın Özeti: 206

Tasarım, İnovasyon

Her yıl binlerce kuş uçaklarla çarpışarak ölüyor ve uçuşların güvenliğini de riske atıyor. Ne yazık ki şimdiye kadar gökyüzünde kuşların da insanlar kadar güvenli uçabilmesi için bir yöntem geliştirilemedi ama yeni bir umut var. Purdue Üniversitesi‘nde yapılan bir çalışmada basit bir çözüm önerildi: Uçaklara kırmızı ya da mavi ışık yerleştirmek. Purdue ekibi deneylerini geçtiğimiz hafta PeerJ adlı dergide yayımladıkları bir yazıyla anlattı. Deneyde geniş bir levhaya biri sağda diğeri solda olmak üzere iki delik açıldı. Her iki deliğe de kırmızı, mavi, beyaz, yeşil ve mor ötesi ışık verebilen LED’ler yerleştirildi. Daha sonra, bu tür kazalara en çok karışan türlerden olan kahverengi başlı inek kuşu levhaya doğru salınarak, hangi delikten geçeceği incelendi. Neticede, kuşların mavi ya da kırmızı ışık yanan deliklerden sakındığı ve diğer deliklere yöneldiği görüldü.

Yeni tasarlanan IRL güneş gözlüklerini takarak bazı dijital reklam panolarının önünden geçtiğinizde, yanıp sönen görseller yerine sadece boşluk görebilirsiniz. Gözlükler insanlara dijital dünya üzerinde daha fazla kontrol sağlamak için geliştirilen yeni teknolojinin erken bir uygulaması. Sıradan güneş gözlüklerinin lenslerini yeniden tasarlayan üreticiler, LCD ve LED ekranları engelleyebiliyor. IRL güneş gözlüklerinin bir beta versiyonu, Kickstarter üzerinden satışa sunuldu. Gözlük tüm ekranları olmasa da çoğu televizyonu ve bazı dizüstü bilgisayarlar ve reklam panolarını engelleyebiliyor. Dijital detoks gözlüğü:

Kim Pimmel bugüne kadar gördüğümüz en ilginç ve eğlenceli evcil hayvan ürünlerini geliştiren bir tasarımcı, fotoğrafçı ve mucit. Pimmel’ın yeni ‘kendin yap’ (DIY) projesi, sıradan bir kaykayı nasıl elektrikli kedi kaykayına dönüştürebileceğimizi gösteriyor. Böyle yazınca saçma gibi oldu ama sürekli gözünün içine bakan ve “ee yapmıyor muyuz bi’ şeyler” diye soran bir kediyle yaşayanlar için iyi fikir olabilir. Yahut olmayabilir. Kedi bu, neyi ne zaman seveceğini kestirmek zor.

Human Controller adıyla bilinen Japon bir mucit, kendi kendini çözebilme yeteneği olan bir Rubik Küpü geliştirdi. Özel üretim 3D yazdırılmış merkez bölümüne yerleştirilen motorlar, küpün kendi kendini çözmesi için programlanmış. Küpün nasıl çalıştığı bilinmiyor ancak çözülmüş halinden itibaren hangi hareketlerin yapıldığını hafızasında tutup bu hareketlerin tam tersini yaparak orijinal haline geri döndüğünü düşünebilirsiniz. “Ya tamam tamam, çek elini, ben çözerim kendimi” diyormuş gibi de bir hali var.

Japon İleri Endüstriyel Bilim ve Teknoloji Enstitüsü (AIST) tarafından paylaşılan videoda HRP-5P adlı robot ahşap bir paneli alıp duvara monte ederken görülüyor. HRP-5P çok hızlı bir robot değil ve bazen tornavida kullanmada sorun yaşayabiliyor. Yine de kendisine verilen işi tamamlamakta sıkıntı çekmiyor. Robot, AIST’in 2010’da ürettiği, içecek doldurabilen HRP-4‘ün bir üst modeli. AIST’in İnsansı Araştırma Grubu insansı robotları endüstriyelleştirme üzerine çalışıyor.

Çarşamba günü Londra‘da robotik bir oyuncak ayı şehirde hava kirliliğinin en yüksek olduğu sokaklardan biri olan Brixton Sokağı’na yerleştirildi. Hava kirliliği, akciğer ya da kalp rahatsızlığı bulunan kişilerin dışarıda bulunmasını kısıtlayacak seviyeye ulaştığında ayı elini ağzına götürüp öksürmeye başlıyor. McCann London reklam ajansı tarafından geliştirilen proje, hava kirliliğinin sebep olduğu ölümlere dikkat çekmeyi amaçlıyor. Toxic Toby adı verilen ayı 3D yazıcıda üretildi. Hava kalitesi durumu, yerel hava kirliliği ölçüm şirketi BreezoMeter tarafından sağlanıyor. Ayı her öksürdüğünde aynı zamanda hava kirliliğini azaltmaları için yerel politikacılara yönelik bir tweet atıyor.

Fransız otomobil üreticisi Renault yeni otonom konsepti EZ-Ultimo‘yu tanıttı. Geleceğin tamamen elektrikli araçlarından oluşan EZ ailesini genişleten şirket, EZ-Ultimo’yu mobil oturma odası (lounge) ve üst tabakaya hitap eden araç çağırma servisi olarak tasarladı. Paris Otomobil Fuarı‘nda tanıtılan elektrikli araç, ahşap, mermer ve deri gibi malzemelerle bezeli lüks bir seyahat deneyimi sunuyor. EZ-GO modelinde olduğu gibi EZ-Ultimo da alçak ve uzun. Geniş lastikler, lastik boşluklarının tamamını dolduruyor. Işıklar ön kaportaya gömülü durumda yukarıdan aşağıya doğru uzanıyor. 4. seviye otonom sürüş teknolojisiyle donatılan EZ-Ultimo’da otonom sürüş kameraları, radar ve LiDAR teknolojileri ve algılayıcılar aracın köşelerine yerleştirilmiş.

Paris Otomobil Fuarı demişken:

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: