Nobel ödüllü Bob Dylan’dan kitap önerileri

Bob Dylan, nihayet Nobel Ödülü kabul konuşmasını yaptı. Dylan konuşmasında kendisini ve eserlerini etkileyen edebi eserlerden bahsetti.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Bob Dylan sonunda Nobel Ödülü kabul konuşmasını yaptı. 13 Ekim 2016 tarihinde efsane müzisyenin Nobel Ödülü kazandığı resmi olarak duyurulmuştu. Fakat Nobel kazananların 900 bin Dolar para ödülünü ve Nobel ödülünü alabilmesi için bir konferans vermeleri gerekiyor. Para ödülünün geçerliliğini yitirme süresi ise tam altı ay. Yani Dylan 4 Haziran’da konuşmasını yapmasaydı para ödülünü kaybetmesine sadece birkaç gün kalmış olacaktı.

Dylan edebiyat alanında Nobel Ödülü alan ilk müzisyen olsa da yaptığı konuşma müzikten ziyade kitaplara odaklıydı. Dylan konuşmasında hayatını değiştiren ve eserlerini etkileyen üç kitaptan bahsetti.

1. Moby Dick – Herman Melville

Dylan, 1851’de yayınlanan ve ilk çıktığında tam bir başarısızlık örneği olarak düşünülen Moby Dick’in kısa bir özetini geçti ve kitabın hem talepkar hem de açık sözlü olduğundan bahsetti. Ayrıca kitabın çok kültürlü doğasının altını çizdi.

2. Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok – Erich Maria Remarque

Birinci Dünya Savaşı’nı anlatan bu kitap 1929 yılında yayımlanmıştı. Kitap, savaşın sarsıcı doğasına atıfta bulunarak genç askerlerin günlük tecrübelerine odaklanıyor. Dylan bu kitabı korku hikayesi olarak tanımlıyor. Konuşmasında, “Bu kitap çocukluğunuzu, anlamlı bir dünyaya olan inancınızı ve ‘birey’ için duyduğunuz endişeleri kaybettiğiniz kitaptır. Adeta bir kabusun içinde sıkışmışsınızdır. Gizemli bir ölüm ve acı girdabının içine tıkılmış gibi hissedersiniz.” diyor.

Dylan kitabın özetini yaptı ve “Bu kitabı kapatıp bir kenara koyduktan sonra bir daha başka bir savaş romanı okumayı hiç istemedim ve o günden beri okumadım da.” diyerek sözlerini noktaları.

3. Odesa-Homer

Bu klasik, epik şiirin M.Ö. 8. Yüzyıl civarında yazıldığı düşünülüyor. Kitap, Yunanlılar ile Truvalıların arasında yaşanan on yıllık bir savaşı betimleyen İlyada’nın ardından gerçekleşenleri anlatır. Savaş yorgunu Odesa, evine ve eşine dönmeye çalışmaktadır. Fakat çeşitli engeller ve tuhaf şeyler yaşayan Odesa’nın evine ve eşine yapmak istediği yolculuk da on yıl sürer.

Dylan Odesa’nın yaşadığı tecrübeleri kendi hayatındaki tecrübelere benzetti: “İkimiz de üzmememiz gereken insanları üzdük. İkimiz de ülkede oradan oraya sürüklendik.”

Dylan Odesa’dan yola çıkarak konuyu müziğe getirdi. Konuşmasını ise şu şekilde noktaladı: “Odesa, ünlü savaşçı Aşil’i yeraltında ziyaret ederken, Aşil Odesa’ya her şeyin bir hata olduğunu söyleyerek, ‘Sadece öldüm, başka bir şey yok.’ demişti. Geriye ne ölümsüzlük ne de şan şöhret kalmıştı. Tıpkı bizim şarkılarımız gibi. Şarkı edebiyata benzemiyor. Şarkılar söylenmek için yazılır, okunmak için değil. Umarım en azından birileri bu şarkı sözlerini olması gerektiği şekilde dinler; bir konserde ya da müzik kayıtlarından, günümüzde insanlar şarkıları ne şekilde dinliyorsa artık.”

Kaynak: Inverse

Bob Dylan, 4 Haziran 2017’de yaptığı Nobel konuşmasında hayatını değiştiren ve müziğine ilham veren üç önemli kitaptan bahsetti. Kitaplardan ilki Herman Melville’in Moby Dick adlı eseri. Dylan kitabın kısa bir özetini yaptıktan sonra kitabın hem talepkar hem de açıksözlü olduğundan bahsetti. İkinci kitap, Erich Maria Remarque’ın Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok kitabı. Kitap savaşın yıkıcı doğasından ve askerlerin günlük tecrübelerinden bahsediyor. Üçüncü kitap ise Homer’in Odesa’sı. Dylan Odesa’nın yaşadığı tecrübeleri kendi hayatındaki tecrübelere benzetti; “İkimiz de üzmememiz gereken insanları üzdük. İkimiz de ülkede oradan oraya sürüklendik.” şeklinde konuştu.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği