Haftanın Özeti: 206

Sinema, TV, Kültür, Sanat

Araştırmacı Kerim Bayer bin 366 haritadan oluşan koleksiyonunu, toplamda 5 bin 180 küçük resimden oluşan bir grafik tasarımı kitabına dönüştürdü. Bayer, Map Section adlı kitabını İstanbul Tasarım Bienali için hazırladı. Geniş ölçekli haritaları yapı söküm tekniğiyle yeni bir forma sokan sanatçı, gelecekte tasarımcıların bu kitabı soyut bir desen kaynağı olarak kullanabileceğini düşünüyor. Sanatçının koleksiyonu genellikle 19. ve 20. yüzyıla ait bilim, ulaşım ve planlama haritalarından oluşuyor. Haritaların parçalara ayrılması, onları orijinal amaçlarından uzaklaştırıyor ve grafik tasarım ögelerini ön plana çıkarıyor.

Acaba bir mimar veya tasarımcı, kitaptaki anlatıma göre nasıl bir çizim yapardı?” Bu sorunun merkezindeki kitap, Ahmet Hamdi Tanpınar‘ın eseri olan Saatleri Ayarlama Enstitüsü. Bir grup tasarımcı ve mimar, kitabı okurken kafalarında canlanan mekanları kağıda dökmüş. Manifold’da tüm çizimleri ve sürecin detaylarını bulabilirsiniz. Bu da Bilge Kalfa imzalı çalışmadan bir bölüm:

1800’lerde, fotoğraf makinesi henüz icat edilmemişken, teleskopla incelenen uzay cisimlerinin bir çizer tarafından kağıda aktarılması gerekiyordu. Fransız Étienne Léopold Trouvelot 19. yüzyılın en etkili astronomi çizerlerinden biri olarak, o dönemde gerçekleştirilen keşiflerin herkes için görselleştirilmesinde önemli rol oynadı. Bir dönem ‘Gözlemcilerin Prensi’ olarak anılan Trouvelot, Napolyon’un darbesiyle ABD’ye göç etmek zorunda kaldı. Çalışmalarını burada sürdüren sanatçı toplamda 7 bin civarı illüstrasyona imza attı. Onlardan birkaçı:

Dünyanın en geniş katılımlı fotoğrafçılık yarışması olarak bilinen EyeEm Fotoğraf Ödülleri‘ne bu yıl 100 binden fazla fotoğrafçı toplamda 700 binden fazla fotoğrafla katıldıAdidas, WeTransfer, Archdaily ve Focus Magazine gibi kurumlardan isimlerin yer aldığı jüri, 9 farklı kategoride 10’ar tane fotoğrafın finale kaldığını açıkladı. 13 Ekim‘de Berlin Fotoğraf Haftası çerçevesinde gerçekleştirilecek ödül töreni öncesinde tüm finalistlerin eserleri EyeEm tarafından sergilenecek.

Bu yıl sekizincisi düzenlenen Nikon Small World in Motion (Hareketli Küçük Dünya) yarışması hipnotize edici, garip görüntülere ev sahipliği yapan küçük dünyalara göz atmamızı sağlıyor. 1975’te ilk Nikon Small World yarışması, farklı bilimsel disiplinlerde mikroskobik fotoğrafçılığın güzelliğini kutlamak için gerçekleştirilmişti. 2011’de de yarışmaya Small World in Motion bölümü eklendi. Bu yılın kazananı Wisconsin-Madison Üniversitesi ekibi. Araştırmacılar bazı genlerin algı nöronlarının gelişimi üzerindeki etkiyi inceliyordu. Video bir zebra balığın embriyosunun algısal sinir sisteminin 16 saatte nasıl geliştiğini gösteriyor.

Netflix, C.S. Lewis’in sevilen kitap serisi Narnia Günlükleri‘ne yeni dizi ve filmler çekeceğini açıkladı. Son dönemde The Witcher ve Diablo gibi fantezi dünyasının önemli hikayelerini de bünyesine katan Netflix, bu hamlesiyle gençleri platforma çekmek istiyor.

Bu arada Netflix‘in Türkiye’de çekilen ilk dizisi The Protector‘dan ilk fragman geldi. Hakan: Muhafız adıyla duyurulan dizi, İstanbul’u korumakla yükümlü gizli ve kadim bir zümreye bağlı olduğunu öğrenen Hakan’ın hikayesini anlatacak.

Bu derlemeden arkadaşlarınızı haberdar etmek için aşağıda yer alan sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Yeni özetlerden erken haberdar olmak için e-posta bültenimize abone olmayı unutmayın.

Fikir ve katkılarınızı yorumlarınızda bekler, hepinize iyi haftalar dileriz!

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: