2017 Ig Nobel Ödülleri verildi

Önce güldüren sonra düşündüren başarılara verilen Ig Nobel Ödülleri, 14 Eylül 2017'de Harvard Üniversitesi'nin Sanders Tiyatrosu'nda sahiplerini buldu.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Ig Nobel Ödülleri, önce güldüren sonra düşündüren başarılara verilen bir Nobel ödülü. Ödüller, insanların bilime, tıbba ve teknolojiye duyduğu ilgiyi arttıran sıra dışı ve yaratıcı fikirlere veriliyor. Her yıl, Harvard Üniversitesi’nin meşhur Sanders Tiyatrosu’nda gerçekleşen galada bin 200 seyirci kazananların ödüllerini alışına şahitlik ediyor. Orhan Pamuk da Ig Nobel Ödül Töreni’ne katılmıştı.

Dr. Elena Bodnar, Nobel ödüllü Wolfgang Ketterle, Orhan Pamuk ve Paul Krugman eşliğinde kısa zamanda koruyucu yüz maskesine dönüşebilen sütyenini tanıtıyor.

2017 Ig Nobel Ödülleri, 14 Eylül 2017 tarihinde Harvard Sanders Tiyatrosu’nda gerçekleşti. Kazananlar ise şu şekilde:

Fizik Ödülü (Fransa, Sinpagur, ABD) – Marc-Antoine Fardin, sıvı dinamiğini kullanarak ‘Bir kedi hem katı hem de sıvı olabilir mi?‘ sorusunu inceledi.

Barış Ödülü (İsviçre, Kanada, Hollanda, ABD) – Milo Puhan, Alex Suarez, Christian Lo Cascio, Alfred Zahn, Markus Heitz ve Otto Braendli düzenli olarak çalınan didgeridoonun (Avustralya yerlilerine özgü üflemeli bir çalgı) uyku apnesi ve horlama tedavisinde etkili olduğunu gösterdi.

Ekonomi Ödülü (Avustralya, ABD) – Matthew Rockloff ve Nancy Greer, canlı bir timsah ile temas kurulmasının kişinin kumar oynama isteğine etkisini gösteren araştırmalar yaptı.

Anatomi Ödülü (Birleşik Krallık) – James Heathcote, ‘Yaşlı Erkeklerin Kulakları Neden Büyük Olur?‘ adlı tıbbi araştırması ile Anatomi Ödülü kazandı.

Biyoloji Ödülü (Japonya, Brezilya, İsviçre) – Kazunori Yoshizawa, Rodrigo Ferreira, Yoshitaka Kamimura ve Charles Lienhard, mağarada yaşayan bir böcekteki kadın penisi ve erkek vajinasını keşfederek Biyoloji Ödülü’nü kazandı.

Sıvı Dinamiği Ödülü (Güney Kore, ABD) –  Jiwon Han, insan bir kahve fincanı taşırken geri geri yürüdüğünde ne olduğunu anlamak için sıvı dinamiğini araştırdı.

Beslenme Ödülü (Brezilya, Kanada, İspanya) – Fernanda Ito, Enrico Bernard ve Rodrigo Torres, kıllı bacaklı vampir yarasanın beslenmesinde insan kanının yerini araştıran ilk bilimsel çalışma ile Beslenme Ödülü’nü almaya hak kazandı.

Tıp Ödülü (Fransa, Birleşik Krallık) – Jean-Pierre Royet, David Meunier, Nicolas Torquet, Anne-Marie Mouly ve Tao Jiang insanların peynirden ne kadar iğrendiğini tespit etmek için gelişmiş beyin taraması teknolojisini kullanarak Tıp Ödülü’nü kazandı.

Bilişsellik Ödülü (İtalya, İspanya, Birleşik Krallık) – Matteo Martini, Ilaria Bufalari, Maria Antonietta Stazi ve Salvatore Maria Aglioti tek yumurta ikizlerinin çoğunun kendilerini dış görünüş olarak ikizlerinden ayırt edemediklerini ortaya koydu.

Doğum Bilimi Ödülü  (İspanya) – Marisa López-Teijón, Álex García-Faura, Alberto Prats-Galino ve Luis Pallarés Aniorte, gelişmekteki bir insan fetüsünün, elektromekanik olarak vajinanın içinde çalınan müziğe karnın üzerinde çalınan müzikten daha güçlü şekilde tepki verdiğini ortaya koydu.

Kaynak: Improbable Research

Ig Nobel Ödülleri, önce güldüren sonra düşündüren başarılara verilen bir Nobel ödülü. Ödüller, insanların bilime, tıbba ve teknolojiye duyduğu ilgiyi arttıran sıra dışı ve yaratıcı fikirlere veriliyor. 2017 Ig Nobel Ödülleri, 14 Eylül 2017 tarihinde Harvard Sanders Tiyatrosu'nda gerçekleşti. Verilen ödüller ise şu şekilde:

  • Fizik Ödülü - 'Bir kedi hem sıvı hem de katı olabilir mi?' sorusunu inceleyen araştırma.
  • Barış Ödülü - Düzenli olarak çalınan didgeridoo'nun (Avustralya yerlilerine özgü üflemeli bir çalgı) uyku apnesi ve horlama tedavisinde etkili olduğunu gösteren çalışma.
  • Ekonomi Ödülü - Canlı bir timsah ile temas kurulmasının kişinin kumar oynama isteğine etkisini gösteren araştırma.
  • Anatomi Ödülü - 'Yaşlı Erkeklerin Kulakları Neden Büyük Olur?' adlı tıbbi araştırma.
  • Biyoloji Ödülü - Mağarada yaşayan bir böcekteki kadın penisi ve erkek vajinasını keşfeden araştırma
  • Sıvı Dinamiği Ödülü - İnsan bir kahve fincanı taşırken geri geri yürüdüğünde ne olduğunu anlamak için sıvı dinamiğini araştıran çalışma.
  • Beslenme Ödülü - Kıllı bacaklı vampir yarasanın beslenmesinde insan kanının yerini araştıran ilk bilimsel çalışma.
  • Tıp Ödülü - İnsanların peynirden ne kadar iğrendiğini tespit etmek için gelişmiş beyin taraması teknolojisini kullanan araştırma.
  • Bilişsellik Ödülü - Tek yumurta ikizlerinin çoğunun kendilerini dış görünüş olarak ikizlerinden ayırt edemediklerini ortaya koyan araştırma.
  • Doğum Bilimi Ödülü - Gelişmekteki bir insan fetüsünün, elektromekanik olarak vajinanın içinde çalınan müziğe karnın üzerinde çalınan müzikten daha güçlü şekilde tepki verdiğini ortaya koyan çalışma.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği