Haftanın Özeti: 200

Genel Gündem

Afganistan yönetimi Taliban örgütüne karşı 3 aylık şartlı ateşkes ilan ettiğini duyurdu. Cumhurbaşkanı Eşref Gani tarafından açıklanan ateşkes 20 Kasım’da sona erecek. Taliban liderlerine seslenen Gani, Afgan halkının gerçek ve uzun vadeli barış çağrısına karşılık vermelerini istedi. Örgüt son olarak önceki hafta binden fazla militanla Gazne şehrine saldırmış ve aralarında sivillerin de bulunduğu yüzlerce kişinin ölümüne sebep olmuştu.

Zor yıllar geçiren Venezuela’da 5 sıfır atılan yeni para birimi ‘Egemen Bolivar’ Dolar karşısında yüzde 96 devalüasyona uğradı. Umutların kripto para birimi Petro’ya bağlandığı ülkede yaşanan geniş çaplı elektrik kesintileri, et ürünlerini soğutucularda saklamayı da imkansız hale getirdi. Günde 16 saate varan kesintilerle ‘ucuzlayan’ bozuk etler çaresizlikten alıcı buluyor. 2014’ten bu yana 2 milyondan fazla Venezuelalı ülkesini terk etti. Son olarak Peru’nun pasaport kontrolü başlatacağını haberinin ardından kontrolden önce geçiş yapmak isteyen binlerce kişi bu ülkenin sınırına akın etti.

Savaşın vurduğu Yemen‘de daha ağır bir trajedi yaşanıyor. 2015’ten beri süren savaş ülkenin sağlık sistemini de çökertti. Dolayısıyla sayıları 35 bini bulan kanser hastaları da tedavi imkanlarına ve ilaçlara ulaşmakta zorlanıyor.

1950 – 53 yılları arasında yaşanan Kore Savaşı‘nın ayırdığı aileler yıllar sonra bir araya geliyor. Henüz bir barış anlaşması imzalanmadığı için iki ülke teknik olarak savaş halinde. 2000 yılından bu yana normalleşen ilişkiler kapsamında buluşmalar organize ediliyor. Kurayla seçilen kişiler kısa süre de olsa aileleriyle buluşuyor.

ABD‘de 2018 seçimlerinde ilk sezon bile geride kalmadan sosyalizmin güç kazandığı ortada. Mayıs’ta, Amerika Demokratik Sosyalistleri tarafından desteklenen dört aday Pennsylvania’da seçimleri kazandıGallup tarafından gerçekleştirilen yeni bir anket, bu adayların kazanmasının aslında daha büyük bir dönüşümün bir parçası olduğunu gösteriyor. 2010’dan bu yana her iki yılda bir yapılan ankette Amerikalıların sosyalizm ve kapitalizme yönelik yaklaşımları incelendi. Sağcılar arasında 2010’dan bu yana ciddi bir değişim yaşanmadı. Muhafazakarların yüzde 72’si kapitalizme karşı olumlu bir yaklaşım sahibiyken sadece yüzde 17’si sosyalizm hakkında olumlu bir görüşe sahip. ‘Solda’ ise konu ilginç bir hal alıyor. Sosyalizmin popülaritesi 2010’da yüzde 53’ten bugün yüzde 57’ye çıktı. Kapitalizme karşı olumlu yaklaşım ise ciddi bir düşüş yaşadı. Sadece iki yıl önce, 2016’da, sol görüşlü ABD’lilerin yüzde 56’sı kapitalizme karşı olumlu bir görüş sahibiyken bu oran şimdi yüzde 47’ye kadar düştü. 1970’lerden bu yana maaşlar enflasyona oranlandığında neredeyse hiç artış göstermedi. Ancak aynı dönemde yaşam maliyetleri fırladı. Öte yandan, 2009’dan beri ABD’nin en çok kazanan yüzde 1’lik kısmının (CEO’lar, şirket avukatları) gelirleri yüzde 85 arttı.

Şekli bir deniz atını andıran Tilos adlı Yunan adası Rodos ile İstanköy (Kos) arasında yer alıyor. Normalde 400 kişinin yaşadığı adanın nüfusu yaz aylarında 3 bin civarına çıkıyor. Bu artış, adanın yetersiz olan enerji tedariğini iyice zorluyor. Adadaki 800 kilovat’lık rüzgar türbini çalışmaya başladığında bu küçük Yunan adası sadece güneş ve rüzgar enerjisiyle kendini idare eden ilk Akdeniz adası unvanını kazanacak. Avrupa Komisyonu’na göre bu proje, ana karayla sınırlı şebeke bağlantısına sahip küçük Avrupa Birliği adalarına örnek teşkil edecek nitelikte.

İspanya’da domuz nüfusu ilk kez insan nüfusunu geçti. Çevre Bakanlığı tarafından verilen rakamlara göre şu anda ülkede 50 milyon domuz bulunuyor. Ülkedeki insan nüfusu ise 46,5 milyon. Rakamlar, 2013’ten bu yana ülkedeki domuz nüfusunun 9 milyon arttığını gösteriyor. Bu durumun çevreye etkileri konusunda endişe yaşanıyor. Yılda kişi başı ortalama 21 kilogram domuz etinin tüketildiği ülkedeki et kesim yerlerinde çalışanlarının önemli bir kısmının Müslüman göçmenlerden oluşması da soruna yol açıyor.

227 bin Dolar bütçeli bir pilot proje hazırlayan Japonya Eğitim Bakanlığı, öğretmen ve öğrencilerin İngilizce becerilerini geliştirmek için sınıflara yapay zekalı robotlar yerleştirecek. Gerekçelerden biri, bu robotların her bir öğrencinin İngilizce telaffuzunu kontrol edebilmesi. Japonya’daki okullar İngilizce dersleri için nitelikli öğretmen bulmakta güçlük çekiyor veya eğitimli dil öğretmenleri çalıştırmak için yeterince bütçe ayıramıyor.

Birkaç yıl önce, arkeologlardan oluşan bir grup, yüksek rütbeli Antik Mısırlı olan Ptahmes‘in mezarında kırık kavanozlar buldu. Kavanozlardan birinde katılaşmış beyazımsı bir kütle gören ekip bunun bir yiyecek olabileceğini düşündü ama tam emin olamadı. Yeni yapılan bir çalışmada bu kütlenin 3 bin 200 yıl önce yapılmış bir peynir olduğu anlaşıldı. Peynirde ayrıca pastörize edilmemiş süt ürünlerinde bulunan bir bakterinin kalıntılarına da rastlandı.

Bir ilginç keşif de İngiltere’deki British Museum’da sergilenen 3 bin 800 yıllık tabletten. Sümer döneminden kalma tablette bir bakır tüccarı, kendisine düşük kalitede cevher gönderen başka bir tüccara şikayetlerini dile getirmiş. Haberdeki şu cümle yeterince açıklayıcı: “Uzmanlar çivi yazısıyla yazılan uzun mektup için harcanan zamanın müşterinin mağduriyet ve öfkesinin derecesini yansıttığını söylüyor.

Çoğumuz kafelere dinlenmek için gideriz ve garsonlar tarafından ‘hoş görülmek’ için öylesine bir şeyler içeriz. Londra’daki bir firma benzer ihtiyaçlardan hareketle uyku odası geliştirmiş. Saati 23 Dolar ama bu fiyatı Londra şartlarında düşünmek gerek.

Bölümün sonunu Antalya Döşemealtı’ndaki şu renkli görüntülerle getirelim. “Müşteri o şekil istiyor.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: