Haftanın Özeti: 200

Sinema, TV, Kültür, Sanat

Bu yılın sonuna doğru Uluslararası Uzay İstasyonu 20’nci yılını kutlayacak. Son dönemde gerçekleştirilmiş en büyük bilimsel çalışmalardan biri olmanın yanı sıra UUİ fotoğrafçılık için de mükemmel bir platform. Tüm dünyadaki dağlara, çöllere, şehirlere ve denizlere tepeden bakan istasyondan çekilen fotoğraflar arasından en güzelleri New Atlas tarafından derlendi.

Kızıldeniz

Obvious adlı şirket tarafından tasarlanan bir algoritma, yapay zeka yardımıyla 11 sanat eseri üretti. “Yaratıcılık insanlara özgü bir şey değildir” düşüncesiyle yola çıkan ekip, haklı oldukları konusunda sanat dünyasını ikna etmeye başlamış durumda. Obvious Şubat ayında ilk eseri Le Comte de Belamy‘i 11 bin 430 Dolar’a satmıştı. Ekim ayında New York’ta düzenlenecek bir açık artırmada ise ilk kez büyük bir müzayede evinde tamamen yapay zeka tarafından yapılan sanat eserlerine yer verilecek.

Böyle amatör yapay zeka tablolarıyla uğraşmak istemiyorum, hakiki bir şeyler yok mu?” diye isyan edenler için de dünyanın en eski müzelerinden biri olan Uffizi 300 heykeli dijitalleştirip halka açtı. Heykelleri üç boyutlu olarak görmek mümkün.

Türk Lirası‘nın yaşadığı değer kaybı yayıncıları da etkiliyor zira gazete ve kitap kağıdının neredeyse tamamını ithal ediyoruz. DW Türkçe de bu konuyu muhataplarına sormuş. Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk’e göre Türkiye’de birinci hamur kağıt üretiliyor ve o da ihtiyacın sadece yüzde 3’üne karşılık geliyor. Kocatürk kitaplardaki KDV oranının sembolik olarak yüzde 1’e çekmenin faydalı olabileceğini düşünüyor: “Yayıncılık sektörü vadeli çalışıyor. Dağıtılan kitapların vergileri ise peşin ödeniyor. Bu da değişebilir.” Türkiye’de bin – iki bin basılan kitaplardan para kazanmanın neredeyse imkansız olduğunu söyleyen Notos Kitap’tan Semih Gümüş de pek bahsi geçmeyen başka bir konuya dikkat çekiyor: “Türkiye’de basılan kitapların yaklaşık olarak yarısı çevirilerden oluşuyor. Dün yapılmış sözleşmenin bugün yapılacak ödemesi için adeta açıktan bir fark ödemeye başladık. Bu da ek bir zarar oluşturuyor.

New York Halk Kütüphanesi kitap okumaya yeni bir soluk getirmek için “InstaRoman” uygulamasına başladı. Kendi Instagram hesabından klasik eserleri “Hikayeler” şeklinde paylaşan kütüphane bu sayede okuyucu kitlesini genişletmeyi hedefliyor. Mantık basit: Hikaye hikaye diyorsunuz ama orada öyle bir şey yok!

Yurdun büyük bölümünde muhtemelen tek şarkısıyla bilinen Eagles grubu artık ABD’nin en çok satan müzik albümünün sahibi. İşin ilginç yanı, birinci sıraya yerleşen “En İyi Şarkılar: 1971 – 1975” albümünde Hotel California yok. Albüm 38 milyon sattı. Amerikan Kayıt Endüstrisi Birliği (RIAA), 2013’ten bu yana şarkıların YouTube ve Spotify gibi büyük müzik uygulamalarında kaç kez dinlendiğini de sayıyor. Bir şarkının 1500 kez dinlenmesi ya da 10 kez indirilmesi bir albüm satışı olarak kaydediliyor. İkinci sırada Michael Jackson’ın “Thriller” albümü, üçüncü sırada ise yine aynı grubun “Hotel California” albümü bulunuyor. Söz konusu şarkının ne anlattığı üzerine uzun bir analiz okumak isteyenler BBC Türkçe‘ye göz atabilir.

Bu derlemeden arkadaşlarınızı haberdar etmek için aşağıda yer alan sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Yeni özetlerden erken haberdar olmak için e-posta bültenimize abone olmayı unutmayın.

Fikir ve katkılarınızı yorumlarınızda bekler, hepinize iyi haftalar dileriz!

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: