Haftanın Özeti: 200

İnternet, Girişimler

Mart ayında açıklama yapan Avrupa Komisyonu, terörü destekleyen içeriklerin silinmesi için bir saat süre vermeyi planladığını duyurmuştu. Yakın zamanda çıkan haberlere göre Avrupa Birliği söz konusu içerikler silinmezse Facebook, YouTube ve Twitter gibi sosyal medya platformlarına para cezası uygulamayı planlıyor. Geçen ay yayımlanan bir çalışma, IŞİD üye ve destekçilerinin Mart ve Haziran ayları arasında YouTube’a bin 348 video yüklediğini, orada iki saatten fazla kalan videoların yüzde 24’ünden 163 bin 391 görüntülenme aldığını ortaya koydu. YouTube bunları bir süre sonra silse bile bu süre videoların diğer sosyal medya platformlarında yayılması için yeterince uzun. Önerilen düzenlemeler kabul edilirse, ilk kez direkt olarak teknoloji şirketlerinin kendi sitelerinde yasal olmayan içeriklerle ‘yakından’ ilgilenmesi gerekecek.

Facebook, Rusya ve İran’la bağlantılı olduğunu ve ‘orijinal olmadığını’ belirttiği 650’den fazla profil, sayfa ve grubu sildiğini açıkladı. Malum, ABD önemli bir seçime hazırlanıyor ve Facebook’un seçim manipülasyonlarıyla ilgili geçmişi pek hoş değil.

Apple, Facebook’a ait Onavo adlı uygulamanın App Store politikalarını ihlal ettiğine kanaat getirdi ve uygulamayı mağazadan kaldırdı. Facebook’un 2013 yılında satın aldığı Onavo iki şey yapıyor. Sıradan kullanıcılar onu potansiyel olarak zararlı olan siteleri engelleyip kişisel bilgilerimizi güvence altına alan bir VPN olarak tanıyor. Fakat aslında Onavo, ana şirketi Facebook’a yüklü miktarda kullanım verisi sağlıyor. Facebook bu sayede telefonlardaki hangi uygulamaların ilgi çektiğini, hangilerinin artık pek kullanılmadığını öğrenmiş oluyor ve yarışta öne geçiyor. TechCrunch‘a konuşan Apple sözcülerinden birinin ifadeleri şöyle: “Apple ekosisteminde kullanıcı mahremiyetini ve veri güvenliğini sağlamak için çok çalışıyoruz. Yaptığımız son güncellemeyle birlikte uygulamaların kullanıcılardan reklam, pazarlama veya analiz amaçlı bilgi toplayamayacağını açıkça belirtmiştik.

Twitter ve Adidas, “Friday Night Stripes” adlı yeni bir seride sekiz tane lise Amerikan futbolu maçını canlı olarak yayınlamak için anlaşmaya vardı. ABD’nin farklı eyaletlerinden gelen ülkenin en başarılı lise Amerikan futbolu takımları, 7 Eylül – 9 Kasım arasında düzenlenen bir turnuvada boy gösterecek. Geçtiğimiz yıl yapılan bir anlaşmayla Amerikan Ulusal Futbol Ligi NFL‘in maçlarını yayınlayan Twitter’da bu uygulama ilgi görmüştü. Lise Amerikan futbolu maçları @adidasFballUS adresi üzerinden yayınlanacak ve hem mobil hem de masaüstü cihazlardan izlenebilecek. Sosyal medya platformlarının canlı yayın hevesi artarak devam ediyor.

Büyük ihtimalle Netflix‘teki kullanıcı yorumlarını hiç görmediniz veya gördüyseniz de pek ciddiye almadınız. Bunun ne kadar etkisi var bilinmez ama platform kullanıcı yorumu özelliğini kaldırdığını duyurdu. Netflix’in esas konuşulan yeni uygulaması ise dizilerin bölümleri arasında gösterdiği tanıtım videoları oldu. Kullanıcılara, ilgilenebilecekleri düşünülen Netflix dizi ve filmlerinin reklamlarını gösteren platform sosyal medyada tepki çekti. Netflix, şu anda sadece akıllı televizyonlarda kullanılan bu uygulamanın bir test olduğunu ve kullanıcıların hangi içeriği izlemek istediklerine karar vermelerine yardımcı olmak amacıyla geliştirildiğini söyleyerek kendini savunuyor.

Çinli akıllı telefon üreticisi Xiaomi halka açık bir şirket olarak geçirdiği ilk çeyreğinde, artan akıllı telefon ve donanım satışları sayesinde 2,1 milyar Dolar gelir elde etti. Xiaomi’nin gelirlerinin önemli bir kısmı akıllı telefon satışlarından geliyor. Şirket geçtiğimiz çeyrekte 32 milyon cihaz sattığını açıkladı. Cihaz satışları şirkete 4,5 milyar Dolar gelir sağladı. Bu da bir önceki yıla göre yüzde 44 daha fazla artış anlamına geliyor. Çin dışında da büyüme stratejisi olan Xiaomi’nin gelirinin yüzde 36’sı başka ülkelerden geldi.

Elektrikli scooter girişimleri ABD’de üst üste yatırımlar alsa da bu akımın dünya geneline yayılıp yayılmayacağı hala merak konusu. Bu merakı giderecek ilk adımlar atılmaya başlandı. Ağustos ayının ikinci haftasında Lime adlı şirket Madrid‘de yüzlerce ‘aracı’ piyasaya sürdü. Ondan bir hafta önce rakibi Bird Tel Aviv‘e açılmayı planladığını açıklamıştı. Şehir yönetimlerinin elektrikli scooter kullanımı için yeni düzenlemeler yapmaları gerekiyor. Bu da trendin dünyaya yayılmasının önündeki engellerden biri.

Güney Koreli otomobil devi Hyundai, Hindistan’ın talep üzerine ulaşım hizmeti alanına, otomobil kiralama girişimi Revv‘e yaptığı 14,3 milyon Dolar’lık yatırımla dahil oldu. 2015’te kurulan ve Hindistan’da 11 şehirde bin civarında araçla faaliyet gösteren şirket bugüne dek 300 bin kişiye hizmet verdiğini belirtiyor. Şirketin en önemli özelliklerinden biri kapıya teslimat. Böylece sıradan otomobil kiralama şirketlerinin teslim noktaları uygulaması da ortadan kalkmış oluyor. Revv’in en büyük rakibi olan ve 40 milyon Dolar yatırım toplayan Zoomcar ise Ford ve Mahindra & Mahindra gibi şirketler tarafından destekleniyor. Zoomcar kullanıcıları, kendi araçlarını da servis üzerinden kiraya verebiliyor. Beş yıllık girişim yakında yurt dışına açılmayı planlıyor.

Kullanıcıların kripto paralarını şirkete kredi olarak verdiği, anonim şekilde işletilen internet sitesi Bitconnect, bu yılın başında faaliyetlerini durdurduğunu açıklamıştı. Aralarında Ethereum’un kurucusu Vitalik Buterin‘in de bulunduğu kripto para camiasından pek çok kişi Bitconnect’i açık şekilde Ponzi oyunu olmakla suçluyordu. Bu suçlamaları zinhar kabul etmeyen yönetim ekibi daha sonra sırra kadem basmıştı. Geçtiğimiz hafta, şirketin Hindistan sorumlusu Divyesh Darji Dubai’de gözaltına alındı.

Dünyanın en büyük dijital borsalarından birkaçı kripto para endüstrisinde yaşanan yolsuzlukları ortadan kaldırma hedefiyle bir araya geldi. Pazartesi yapılan bir açıklamaya göre, Gemini Trust‘ın kurucuları Cameron ve Tyler Winklevoss kardeşler tarafından kurulan Sanal Ticaret Birliği, bünyesine Bitstamp, BitFlyer USA ve Bittrex’i dahil etti. Bu dört şirketin temsilcileri ilk kez Eylül ayında buluşarak birliğin kurallarını belirleyecek.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: