Haftanın Özeti: 140

26 Haziran - 2 Temmuz 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet, Girişimler

Time dergisi bu yıl üçüncü kez, yılın en etkili internet kullanıcılarını seçti. Sıralama yapılmadan sunulan 25 isim şu şekilde:

  1. Chrissy Teigen.
  2. Matt Drudge.
  3. J.K. Rowling.
  4. Carter Wilkerson.
  5. Yao Chen.
  6. Brian Reed.
  7. BTS.
  8. Alexei Navalny.
  9. Donald Trump.
  10. Matt Furie.
  11. Steven Pruitt (ya da Ser Amantio di Nicolao).
  12. Bana Alabed.
  13. Gigi Gorgeous.
  14. Jonathan Sun.
  15. Katy Perry.
  16. Kim Kardashian.
  17. Branden Miller (nam-ı diğer Joanne the Scammer).
  18. The Indivisible Guide kurucuları.
  19. Rihanna.
  20. Chance the Rapper.
  21. Ariel Martin (ya da Baby Ariel).
  22. Cassey Ho.
  23. Huda Kattan.
  24. Mark Fischbach (nam-ı diğer Markiplier).
  25. Danielle Weisberg ve Carly Zakin (The Skimm’in kurucuları).

ABD Federal İletişim Komisyonu (FCC) Başkanı Ajit Pai, komisyonun OneWeb şirketine, yörüngeden Dünya’ya internet gönderecek uydular için izin verildiğini açıkladı. Ünlü İngiliz İşadamı Richard Branson tarafından desteklenen OneWeb, 2000 yılından bu yana uzaydan Dünya’ya internet gönderecek uydu sistemi geliştirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Şirketin amacı düşük yörüngeye 720 adet uyduyu yerleştirmek ve tüm dünyada kullanılabilecek yüksek hızlı internet hizmeti sunmak.

Böylece karadan erişilmesi zor olan kırsal bölgelere de internet verilebilecek.

App Annie’nin hesabına göre [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]önümüzdeki 5 yıl içinde mobil uygulama ekonomisi 1,3 trilyon Dolar’dan 6,3 trilyon Dolar‘a çıkacak.[/inlinetweet] Büyümenin en büyük sebebi ise kullanıcıların uygulamalarda daha fazla vakit ve para harcaması. Uygulama içinde yapılan ekstra alımlar pazarın en önemli kısmını oluştururken, uygulamaları indirmek için ödenen bedel ve reklamverenlerin harcadıkları paralar da sektöre katkıda bulunuyor.

ATM teknolojisi 27 Haziran’da 50 yaşına bastı. İlk ATM 1967 yılında İngiltere / Enfiled’daki Barclays şubesinde açılmıştı. Günümüzdeki örneklerinden çok daha basit olan ilk ATM, milyonlarca insanı bankaların çalışma saatlerine bağlı olmaktan kurtaran finansal bir devrim yaratmıştı. İlk dönemde yalnızca para çekilebilirken güncel ATM’lerde temassız işlem dahi yapabilir haldeyiz. Sadece bu kadar da değil; ATM’ler ABD’de piyango bileti, Dubai’de ise altın almak için kullanılabiliyor.

İlk ATM’den para çekmek için önce bankadan 6 ay geçerli olan 10 Paundluk bir fiş almak gerekiyordu. Bu fiş ile birlikte girilen 6 haneli kullanıcı kodu karşılığında makineden 10 adet 1 Paundluk banknot çekiliyordu.

Instagram’ın trolller ile savaşmak için geliştirdiği yeni sistem, rahatsız edici yorumları otomatik olarak algılayarak silecek. Bunun için Facebook’un spam mesajlar için kullandığı DeepText adlı yapay zekası kullanılacak.

Sosyal medya akıllıca kullanıldığında emniyet güçlerinin güvenliği sağlamasına yardımcı olabilir. Cardiff Üniversitesi’nin bu hafta yayımladığı çalışmaya göre, [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Twitter ayaklanmaları ve diğer şiddet eylemlerini polisten dakikalar önce belirleyebiliyor.[/inlinetweet] Araştırma için 2011 Londra eylemleri sırasında atılan 1,6 milyon tweet’in incelendi. Analiz sonucunda ayaklanmanın belirtileri polisin haberdar olmasından 1 saat 23 dakika önce tespit edilebildi.

ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda’nın oluşturduğu istihbarat ağı ‘Five Eyes’ önümüzdeki hafta Kanada / Ottawa’da toplanarak terörizmle mücadele taktikleri ve sınır koruması konularını tartışacak. Avustralya bu toplantıda önceliğinin terörist ve suçlular tarafından kullanılan kriptolu iletişimi engellemek olduğunu açıkladı.

Avustralya istihbarat ve emniyet görevlilerine kriptolu iletişim konusunda destek olmasını istiyor.

Avrupa Komisyonu Google’a arama sonuçlarında kendi ürünlerinin tanıtımını yaptığı için 2,42 milyar Avro (yaklaşık 9,67 milyar TL) tutarında tarihi bir ceza kesti. Cezaya sebep olan ürün, Google’ın alışveriş tavsiyesi hizmeti Google Shopping. Gelişmenin ardından Google “Kullanıcılar arama sonuçlarına tıklayıp ürünlere ulaşmak istiyor. Aynı aramayı tekrar yapmak için başka bir siteye gitmek istemiyor.” diyerek kendini savundu. Google’ın temyize gitmesi bekleniyor.

Google’ın e-posta hizmeti Gmail, ilgili reklamlar gösterebilmek için bir yapay zeka motoruyla gelen mesajları okuyordu. Bu uygulamanın özellikle işletmeleri mahremiyet konusunda endişelendirdiğini belirten Google’ın Bulut Bilişimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Diane Greene, artık reklam için e-posta incelemeyi tamamen kaldıracaklarını açıkladı.

Youtube, video izlemeyi sosyal bir deneyim haline getirmeyi hedefleyen (ve şimdiye kadar sadece küçük bir grubun kullanımına açık) uygulaması Uptime‘ı herkesin kullanımına açtı. Google’a bağlı Area 120 adlı kuluçka merkezinde geliştirilen uygulama, Youtube videolarını arkadaşlarınızla beraber izleme ve yorumlar yapabilme imkanı sunuyor. Yazılım şimdilik sadece iOS kullanıcıları için aktif.

https://www.youtube.com/watch?v=o3AhgeZPhGo

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Facebook Haziran ayında aylık 2 milyar aktif kullanıcıyı geçtiğini açıkladı.[/inlinetweet] Mark Zuckerberg haberi kendi hesabından mutlulukla paylaşırken bu durumdan hiç memnun olmayan kullanıcılar da yok değil. Çünkü platform spam / troll / ikincil hesaplarla kaynıyor. Bunların getirdiği etkileşim de bir şekilde para kazandırdığı için yönetim ‘bir gözü kör, bir kulağı sağır’ davranıyor.

Geçtiğimiz yıl istemeden de olsa bir medya şirketi olduğunu kabul eden [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Facebook TV mantığında orijinal içerik üretmek için kolları sıvadı.[/inlinetweet] Bu doğrultuda 17-30 yaş aralığına hitap edecek 30 dakikalık (ve bölüm başına 3 milyon Dolar bütçeli) yeni diziler çekilecekFacebook’un şimdiden Strangers adlı bir ilişki dizisi, ilk sezonundan sonra MTV tarafından iptal edilen Loosely Exactly Nicole adlı komedi dizisi ve American Ninja Warrior ekibi tarafından düzenlenen bir yarışma programı için anlaştığı ifade ediliyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Apple Almanya merkezli göz takip teknolojisi konusunda uzman SensoMotoric’i satın aldı.[/inlinetweet] MacRumors adlı web sitesinde duyurulan satın alma hakkında resmi bir açıklama yapılmadı.

CEO Travis Kalanick’in istifasının ardından [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Uber’in geleceği tartışmalı bir konu haline geldi.[/inlinetweet] Harvard İşletme Okulu’ndan Doçent Dr. Benjamin Edelman platformun tek kurtuluşunun kapanmak olduğunu söylüyor. Neden mi? Kullanıcıları için Uber’in düşük ücretleri, temiz araçları, kibar şoförleri ve elektronik ödeme kolaylığı ile bir nimet olabilir ancak Edelman’a göre unuttuğumuz bir nokta var: o da tüm bu iş modelinin kanuna aykırı bir temele oturması. Uber’in avantajının ticari olmayan araçları kullanmak olduğunu hatırlatan Edelman, bu sayede ticari sigorta ya da ticari plaka gibi birçok masraftan kaçıldığını ve şirketin büyümesini kasıtlı olarak kanuna aykırı şekilde sağladığını söylüyor.

Uzun lafın kısası Edelman yasalardan bu kadar uzaklaşmış bir yapının bundan sonra kurallara uygun oynama ihtimalinin oldukça uzak olduğunu söylüyor. Silikn Vadisi’nin gözbebeklerinden Uber için ilginç bir iddia.

Pazar akşamı, dijital para birimi Ethereum‘un kurucusu Vitalik Buterin‘in bir otomobil kazasında öldüğü ve insanların ellerindeki Ethereum’ları bir an önce satmaya çalıştığı haberi piyasaya bomba gibi düştü. Ancak bu haber aslında (trolleriyle ünlü) 4Chan ekibinin bir operasyonuydu. Kısa sürede anlaşılan bu gerçeğe rağmen belirsizlik sürecinde gerçekleşen satışlarla Ethereum’un toplam piyasa değeri birden 4 milyar Dolar azaldı. Coindesk’in grafiğinde, Ethereum’a vurulan darbe net bir şekilde görülüyor.

Coinbase tarafından işletilen dijital para birimi değişimi servisi GDAX geçtiğimiz haftalarda ABD Doları-Ethereum (ETH) piyasasında ani ve ciddi bir düşüşü göğüslemişti. Saniyeler içerisinde 320 Dolar’dan 0,10 Dolar’a kadar düşen ETH hızlı toparlanmış ancak hareketlenmeyi fark edince zararı durdurma satışı (stop loss) ve benzeri işlemleri yapan birçok kişi ciddi kayıp yaşamıştı. GDAX dalgalanmanın sebebinin yanlış bir işlemden değil, verilen milyonlarca Dolarlık bir satış talimatından kaynaklandığını açıkladı.

GDAX dalgalanma sırasında yapılan tüm işlemlerin meşru olduğunu ve talimatların yerine getirileceğini ancak kayıp yaşayan tüm kullanıcıların zararının da şirket fonundan geri ödeneceğini açıkladı.

Twitter ve Google’ın eski yöneticileri tarafından 2013’te kurulan girişim sermayesi şirketi Homebrew, bir sonraki fonu için ‘Initial Coin Offering’ (ICO) olarak anılan ve halka arzın İngilizcesi olan ‘Initial Public Offering’e gönderme yapan yeni bir yöntemi deneyeceğini duyurdu. Blok zincir teknolojisi içinde yer alan ICO’yu şirketlerin kendi kripto para birimlerini sattığı bir çeşit kitle fonlaması yöntemi olarak tanımlamak mümkün. Homebrew’un ICO yöntemini kullanacağını Future of Fintech konferansında dile getiren şirketin Kurucu Ortağı Satya Patel bu konuda kesin bir karara varmadıklarını da ekledi.

New York Yerel Mahkemesi korsan siteler Sci-Hub ve LibGen’in dünyanın en büyük akademik yayın kuruluşlarından Elsevier’e 15 milyon Dolar ceza ödemesine hükmetti. Siteler akademik makaleleri izinsiz şekilde yaymakla suçlanıyor. Sci-Hub’ın kurucusu Alexandra Elbakyan istese bile bu parayı ödeyemeyeceğini ve sitenin hayatına devam edeceğini açıkladı.

Haziran ayında İngiltere Parlamentosu’na yönelik siber saldırının sorumlusunun Rusya olduğu düşünülüyor. İngiliz güvenlik servisleri, saldırının sorumlusunun küçük bir hacker grubu değil bir devlet olma ihtimalinin daha yüksek olduğuna inanıyor ve soruşturmanın daha başlarında olmalarına rağmen Moskova’yı işaret ediyor.

Yaşanan saldırıda 90’a yakın siyasetçinin e-posta hesapları hack edilmişti.

Fidye virüsü saldırılarının ardı arkası kesilmiyor. Geçtiğimiz ay yüz binlerce bilgisayarı etkileyen WannaCry fidye virüsünün ardından şimdi de benzer sistemi kullanan bir başka fidye virüsü yayılıyor. Petya adlı virüs, başta Rusya ve Ukrayna olmak üzere birçok ülkedeki büyük şirketin operasyonlarının etkilenmesine hatta bazılarının çalışamaz hale gelmesine sebep oldu.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Microsoft’un tescilli Windows 10 yazılım kodu internete sızdı.[/inlinetweet] Ele geçirilen dosya, 32 terabayttan fazla veriyi, Windows 10’un kaynak kodunu ve Microsoft’un dahili kullanımına yönelik diğer kodları içeriyor.

Çin ve Kanada aralarında imzaladığı anlaşmayla birbirlerine karşı siber saldırı düzenlememe kararı aldı. İki ülke arasındaki mutabakat yalnızca kurumsal verileri ve patentli teknolojileri kapsıyor (yani ilginç bir detay olarak istihbarat verileri buna dahil değil). Başbakan Justin Trudeau‘nun liberal hükümeti, bu anlaşmayı kısmen ABD’ye olan bağımlılığı azaltmak için gerçekleştirmek isterken Çin hükümetiyse Kanada’dan satın alınabilecek varlıkların koşullarını yumuşatmayı amaçlıyor.

Inkbay, hem dövme sanatçılarını hem de dövme tutkunlarını desteklemek için ‘açılan’ çevrimiçi bir dövme stüdyosu. Inkbay’in veritabanında aradığınız dövmeyi bulabilir, beğendiğiniz bir sanatçıya yaptırabilir veya dünyanın bir ucundaki profesyonel dövme sanatçılarının tasarımlarını satın alabilirsiniz.

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor. Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

3 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği