Haftanın Özeti: 135

22 - 28 Mayıs 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet, Girişimler

İnternet kullanımı ile ilgili istatistikler tutan [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]’Internet World Stats’, sanal alemin en yaygın dillerini listeledi.[/inlinetweet] Sıralama pek şaşırtıcı değil. Buna göre internetin en yaygın dili -elbette ki- 952,1 milyon kullanıcıyla İngilizce. Ardından 763,3 milyon kullanıcısıyla Çince, 293,8 milyon kullanıcısıyla İspanyolca ve 173,5 milyon kullanıcısıyla Arapça geliyor.

Genel kanı internette aradığımız her şeyi Google ile bulduğumuz yönünde fakat web trafiğinin içerik analizini yapan Parse.ly’nin araştırması bunun doğru olmadığını ortaya çıkardı. Görünen o ki internet trafiğinin büyük bölümü Facebook yönlendiriyor. Yine de Google’ın hakkını yemeyelim. Konulara göre değerlendirildiğinde, iş ilanı aramalarının yüzde 84’ü Google üzerinden geçiyor.

Facebook’un ana sayfası her gün 2 milyara yakın insanın ilgisini yönetiyor. Hangi haberleri okuduğumuz, kimin güncellemelerini gördüğümüz ve hangi etkinlikler hakkında bilgi edindiğimiz Facebook tarafından kontrol ediliyor. Peki neyi göreceğimize kim (daha doğrusu ne) karar veriyor? Haber kaynağındaki içerikleri insanüstü bir beyin gücü olmadan sıralamak mümkün değil. Bu yüzden Facebook’un güçlü bir yapay zekaya ihtiyacı var.

Geçtiğimiz hafta Hikayeler’e Snapchat’teki gibi yüz filtreleri ekleyen Instagram şimdi de paylaşılan hikayelerin çok daha kolay bulunmasını sağlıyor. Artık bir konumun ya da etiketin (hashtag) arama ekranında o konum ya da etiketle hikaye paylaşan kişilerin gönderileri de görülecek. Eğer konum ya da hashtag kullanan hikayenizin arama ekranında çıkmasını istemiyorsanız hikayenizi görüntülediğiniz ekranı yukarı kaydırıp, karşınıza gelen listeden konumu ve etiketi silebilirsiniz.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Instagram, uygulama içi mesajlaşma özelliği Direct’ ile link paylaşabilme özelliğini duyurdu.[/inlinetweet] Yeni güncelleme ile (şimdilik iOS sürümünde) video ve fotoğrafları orijinal boyutlarında gönderme özelliği de kazandı.

ABD’de Silikon Vadisi’nin eriştiği başarı diğer ülkelerin iştahını kabartırken, bu alanda en somut adımlardan birisi Almanya’dan geldi. Dijital Merkez İnisiyatifi, Alman hükümetinin dijital çağda ülkedeki girişimler arasındaki ilişkileri ve işbirliğini güçlendirmek amacıyla attığı büyük bir adım.

Japon Softbank Group ve Suudi Arabistan tarafından desteklenen dünyanın en büyük özel sermaye fonu, yapay zeka ve robot bilimi gibi teknolojik alanlara 93 milyar Dolar’dan fazla yatırım yaptığını açıkladı. Fonun 100 milyar Dolar’a ulaşması hedefleniyor. Yatırım yapılacak diğer sektörler arasında mobil bilişim ve finansal teknoloji de yer alıyor.

SoftBank Group Corp Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Masayoshi
Son.

Alibaba, Çin gıda dağıtım servis alanındaki en büyük oyunculardan Ele.me‘ye en az 1 milyar Dolar yatırım yapmayı planlıyor. Ele.me’ye yönelik bu yatırım, Çin’deki girişim sermayesinin (ülkenin ekonomik durgunluğuna rağmen) nasıl dirençli olduğunun altını çiziyor. Ayrıca Alibaba, yaptığı bu yatırımla Ele.me üzerinde rakibi Tencent’ten daha fazla hisseye sahip olmuş olacak.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Uber New York’taki sürücülere hak ettiğinden daha az ödeme yaptığı kabul etti.[/inlinetweet] Hatanın sebebi şirketin vergi sonrası kazanç üzerinden hesaplaması gereken komisyonları sürücülerin brüt gelirleri üzerinden hesaplamış olması.

Şirket sürücü başına yaklaşık 900 Dolar geri döneme yapacak.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Hintli SoftBank ve Alibaba tarafından desteklenen dijital ödeme şirketi Paytm banka kurdu.[/inlinetweet] Paytm bu sayede müşteri tabanını 3 yıl içinde 500 milyona çıkarmayı hedefliyor. Başlangıçta banka hesapları sadece davet ile açılabilecek.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Anlık mesajlaşma uygulaması Kik, kendi dijital para birimini duyurdu.[/inlinetweet] ‘Kin’ adlı dijital parayla platformdan her türlü alışveriş yapılabiliyor. 300 milyona yakın üyesi bulunan Kik, aylık 15 milyonluk kullanıcı trafiğine sahip.

Yazılımcıları 250’den fazla şirketle bir araya getirmeyi amaçlayan OfferZen adlı girişim, Güney Afrika’nın en büyük finans kuruluşlarından Standard Bank ile işbirliği yaparak programlanabilir bir banka hesabı tasarladı. Root adı verilen sistemde yazılımcılar paralarını Standard Bank’a yatırdıklarında sitenin API’larına erişim hakkı elde ediyor. Böylece hesaplarına yönelik yeni işlevler ve araçlar geliştirilebiliyor.

Yerinde duramayan yazılımcılara…

Bu hafta [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]dünyanın en popüler kripto parası Bitcoin’in değeri, 2 bin Dolar’ın üzerine çıktı.[/inlinetweet] Coinbase ve Kraken gibi Bitcoin endekslerinde 27 Mayıs 2017 itibarıyla 1 Bitcoin 2 bin 59 Dolar seviyesindeydi (Bu hızlı yükselişte Bitcoin alım – satımına yönelik oluşan görülmedik ilgi Bitcoin cüzdanı Coinbase’in site ve mobil uygulamasında kesintiye yol açtı). Böylece piyasadaki Bitcoin’lerin toplam değeri 35 milyar Dolar’ın üzerine çıktı.

 

Popüler video izleme yazılımları Kodi, Popcorn Time ve VLC‘de varlığından ilk kez haberdar olunan bazı güvenlik açıkları tespit edildi. Bu korunmasız noktalar zararlı yazılımları sisteminize altyazı dosyası ile yükletiyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Blok zinciri dünyayı kurtarmamıza yardımcı olabilir.[/inlinetweet] Nasıl mı? Sistem herhangi bir bilgi parçasına özgün bir kod vererek çalışıyor. Eğer arada birisi kodu değiştirirse zincir de bozuluyor. Bu sayede kripto paraların iki kez kullanılması gibi hileler önlenmiş oluyor. Süpermarket zinciri Walmart ise bu tekniği gıda zehirlenmesi gibi problemleri engellemek için kullanarak tedarikçilerini takip etmeye başladı. Üreticileri daha fazla sorumluluk almaya itecek uygulama tüketicinin de gıdaların nereden geldiği ve nasıl hazırlandığı gibi bilgilere erişmesini sağlayacak. Blok zinciri sistemi küçük üreticileri aracıların sömürüsünden koruyabileceği gibi toprak mülkiyeti gibi konularda da hak kayıplarını engelleyebilir. Yani bu da bir ihtimal…

Bir kripto para altyapısının bizi daha etik davranmaya iteceği kimin aklına gelirdi?

Hindistan, dünyanın en geniş dijital bankacılık topluluklarından birine dönüşmüş durumda. Ancak bu durum sağladığı kolaylıkların yanı sıra riskleri de beraberinde getiriyor. Hızla dijitalleşen ekonomi, çoğunlukla güncel olmayan, güvenliksiz sistemler üzerine kuruldu. WannaCry fidye virüsünün en fazla etkilediği ülkenin açık farkla Hindistan olması da biraz bu yüzden.

Android cihazlara bulaştırılan bir virüs sayesinde [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Avrupa’daki bankalara saldırmayı planlayan Rus hacker’lar eyleme geçemeden tutuklandı.[/inlinetweet] Bundan önce Rusya’da 1 milyondan fazla akıllı telefona sızdıkları bilinen siber suçlular virüs sayesinde bankalara müşterilerden gelmiş gibi görünen SMS’ler göndererek kendilerine para transfer ediyordu.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Göz tarama teknolojisinin sanıldığı kadar güvenilir olmadığı ortaya çıktı.[/inlinetweet] Samsung’un Galaxy S8 telefonlarında kimlik doğrulama amacıyla kullanılan yöntem biyometrik sistemlerin güvenlik açıklarını tespit eden Alman ‘Chaos Computer Club‘ın (CCC) sınavını geçemedi. Hacker grubu standart bir dijital kamera ile gece modunda yaptığı çekimle güvenlik engelini aşmayı başardı. Detaylar videoda.

Blinky tarafından piyasaya sürülen ‘Perspective’ hem alışkanlıklarınızı takip etmeniz hem de hayatınıza dair bir içgörü geliştirmeniz için tasarlanmış. Günlük tutma deneyimini özgün ayrıntılarla zenginleştiren uygulama, ruh haliniz ya da memnuniyetinizle ilgili notlar düşmenize olanak veriyor.

Uygulamanın en güzel özelliği geçmiş yazılarınız üzerine yeniden düşünerek bağlantısız görünen olaylar, duygular ve düşünceler arasındaki ilişkileri görmenizi sağlaması.

Facebook’un hepimizin bildiği topluluk kurallarının haricinde ‘gri alanları’ konu alan ve sadece kendi çalışanlarına özel kılavuzu internete sızdı. Olayları ele alınış şekli ve senaryolar kullanıcılar ve sivil toplum kuruluşları tarafından oldukça eleştiri topladı.

 

Paris’te bir işletme fakültesi, öğrencilerin dersi dinleyip dinlemediğini belirlemek için yapay zeka ve yüz analizi kullanmaya başladı. Nestor isimli bu yazılım, okulun Eylül ayında başlayacak iki çevrimiçi dersinde kullanılacak. İlk başta, sadece uzaktan eğitim alan öğrenciler için kullanılacak teknolojinin, daha sonra sınıf içi bir sürümünün üretilmesi hedefleniyor.

Şarkı paylaşımını kolaylaştırılmak amacıyla kurulan ‘Songlink.io‘ sitesi harika bir hizmet tasarımına sahip. Paylaşmak istediğiniz şarkıyı sitede arayıp seçtiğinizde karşınıza şarkıyı Apple Music, Spotify, YouTube gibi birden fazla platformda dinleme ya da Facebook, Twitter gibi farklı mecralarda paylaşma opsiyonları çıkıyor. Dolayısıyla bu hizmette paylaşılan şarkıları kendi tercih ettiğiniz bir hizmet üzerinden dinleyebiliyorsunuz.

SMS’le Kral TV’den sevgililere gönderilen şarkılardan evrensel boyutta bir ‘tık’la müzik paylaşımına doğru ilerliyoruz.

Nörobilimci Daniel Wilson ve Fotoğrafçı Martin Adolfsson‘un ortak projesi Minutiae, yaşamın daha az çarpıcı anlarını belgelemek üzere tasarlanmış bir uygulama. Günde bir kez, rastgele bir saatte, sizden bir fotoğraf çekmenizi isteyen uygulama, anı yakalamanız için size sadece beş saniye veriyor. Kadrajla uğraşmak ya da açı bulmak için hiçbir vakit bırakmayan Minutiae, hayatınızın gerçekten nasıl göründüğünü kaydediyor.

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor. Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği