Bitcoin 2 bin Dolar barajını da aştı

Bu yılın başından bu yana rekor üstüne rekor kıran dünyanın en popüler kripto parası Bitcoin'in değeri, 2 bin Dolar'ın üzerine çıktı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Dünyanın en popüler kripto parası Bitcoin’in değeri, 2 bin Dolar’ın üzerine çıktı. Coinbase ve Kraken gibi Bitcoin şirketlerine göre 23 Mayıs 2017 itibarıyla bir Bitcoin 2 bin 180 Dolar’ı bulan değerlerde alıcı buluyor. Buna göre piyasadaki tüm Bitcoin’lerin toplam değeri 35 milyar Dolar’ın üzerine çıkmış durumda.

Geçtiğimiz yılın sonlarına doğru tarihinde ikinci kez bin Dolar’ın üzerine çıkan Bitcoin, bu yılın başından beri hızla büyümeye devam ediyor. Daha birkaç hafta önce bin 450 Dolar’ı aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşan sanal para birimi, yükselişine hiç ara vermeden devam etti ve Mayıs’ın başından bu yana yaklaşık yüzde 50 değer artışına ulaştı. Sadece geçtiğimiz hafta Bitcoin değerleri yüzde 12 artış gösterdi.

Bitcoin yalnız değil

Ancak Bitcoin yükselişe geçen tek kripto para değil. Büyük bankalar için bir tasfiye protokolü olarak hizmet vermeyi amaçlayan merkezi para birimi Ripple bir aydan kısa bir sürede 10 kat değer kazanarak piyasadaki en değerli ikinci kripto para konumuna yükseldi. Benzer bir şekilde, geliştiriciler için tasarlanmış blok zinciri tabanlı kripto para birimi Ethereum geçtiğimiz ay iki kattan fazla değer kazanarak 130 Dolar’dan alıcı bulmaya başladı.

Bu yükselişlerle birlikte Bitcoin artık kripto para pazarının çoğunluğunu oluşturmuyor. Birkaç ay önce tüm kripto paraların yüzde 80’i Bitcoin’den oluşurken bugün bu oran yüzde 47’ye kadar düştü. Diğer kripto paraların bu kadar değer kazanmasının ardındaki en önemli neden olarak Bitcoin’in çok fazla büyümesi ve para transferlerinin hızla onaylanmasının daha zor hale gelmesi gösteriliyor. Bu sorun SegWit ya da Bitcoin Unlimited gibi çözümlerle ortadan kaldırılabilir ancak henüz bir protokol konusunda anlaşmaya varılabilmiş değil.

Ardında somut bir değer yok

Bir ayda 10 kat büyüme, bir balon oluştuğunun açık bir göstergesi olarak yorumlanabilir ancak bu durum kripto paralarda biraz daha farklı işliyor çünkü kimse bu paraların değerinin ne kadar olması gerektiğine dair bir fikir sahibi değil. Normalde şirketlerin hisseleri, o şirketin tahmini değeri üzerinden değerlendirilir ya da merkez bankaları, rezervindeki altınlara oranla banknot basar. Kripto paralarda ise böyle bir değer söz konusu değil. Haliyle 70 milyar Dolar’lık bir piyasa değerinin arkasında elle tutulur bir değer bulunmaması biraz korkutucu.

Yine de tüm dünyada bugüne dek çıkarılmış altınların toplam değerinin 8,2 trilyon Dolar olduğu ya da piyasada 1,5 trilyon Dolar’ın dolaştığı düşünüldüğünde, 70 milyar Dolar kulağa o kadar da büyük bir rakam gibi gelmiyor.

Bitcoin şu anda, daha önce hiç görmediği değerlerde seyrediyor. Kimileri Bitcoin’in 10 bin Dolar’ın bile üzerine çıkabileceğini söylüyor. Bunun için ise Bitcoin topluluğunun büyüme sorununa bir çözüm bulması ve yatırımcılara daha fazla güven vermesi gerekiyor.

10 bin Bitcoin’e iki pizza

Tüm bu hızlı büyüme rakamlarının yanında, Bitcoin’in piyasaya çıktığı ilk dönemlerde yapılan alışverişlere bakmak, trajikomik detaylara tanık olmak anlamına geliyor. Özellikle, bundan 7 yıl önce, Bitcoin’in ilk zamanlarında iki adet büyük boy pizza için 10 bin Bitcoin veren yazılımcının hikayesi efsaneleşmiş durumda. Her yıl 22 Mayıs tarihinde kutlanan Bitcoin Pizza Günü’nde Bitcoin topluluğu bu olayı anıyor. 10 bin adet Bitcoin günümüzde 20 milyon Dolar’ın üzerinde bir değere sahip.

Kaynak: TechCrunch

Dünyanın en popüler kripto parası Bitcoin'in değeri, 2 bin Dolar'ın üzerine çıktı. Coinbase ve Kraken gibi Bitcoin şirketlerine göre 23 Mayıs 2017 itibarıyla bir Bitcoin 2 bin 180 Dolar'ı bulan değerlerde alıcı buluyor. Buna göre piyasadaki tüm Bitcoin'lerin toplam değeri 35 milyar Dolar'ın üzerine çıkmış durumda. Bitcoin'in yanı sıra Ethereum ve Ripple gibi diğer dijital paralar da hızla değer kazanırken, Bitcoin artık dijital para piyasasının çoğunluğunu elinde bulundurmuyor.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği