Almanya gözünü Silikon Vadisi’nin tahtına dikti

Dijital Merkez İnisiyatifi, Alman hükumetinin dijital çağda girişimler arasındaki ilişkileri ve iş birliğini güçlendirmek amacıyla attığı büyük bir adım.

Haber Özeti

Tam Sürüm

ABD’de Silikon Vadisi’nin eriştiği başarı diğer ülkelerin iştahını kabartırken, bu alanda en somut adımlardan birisi Almanya’dan geldi. Ülkede kurulan girişim ortamını inceleyen The Next Web, Almanya Ekonomik İlişkiler ve Enerji Bakanı Brigitte Zypries ile görüştü.

Dijital Merkez İnisiyatifi, Alman hükumetinin dijital çağda ülkedeki girişimler arasındaki ilişkileri ve iş birliğini güçlendirmek amacıyla attığı büyük bir adım. Genel olarak Almanya, Berlin gibi şehirleri sayesinde, girişim raporlarında daima başarılı olan bir ülke. Ancak uluslararası rekabet oldukça sert ve her zaman gelişmek için yer var.

Tüm kuruluşlar birbirine bağlandı

Bakan Zypries’e göre, ülkedeki hareketli girişim topluluğunun yanı sıra Almanya oldukça verimli bilim kuruluşlarına ve lider şirketlerin yer aldığı bir pazara sahip. Ancak sorun tüm bu alanların birbirine yeterince bağlı olmaması.

Zypries: “Bu yüzden 2016 yılında bilim, şirketler ve dijital ekonomi arasında bağ kurmak için harekete geçtik. İlk günden itibaren Dijital Merkez İnisiyatifi farklı yetenekleri bir araya getirerek Almanya’nın dijital çevresinin büyük resmini çizmeye çalıştı.” diyor.

Bu hamle Almanya’ya yüksek teknoloji endüstrilerinden en iyi şekilde yararlanma ve küresel ölçekte daha rekabetçi hale gelme konusunda yardımcı olabilir. Silikon Vadisi şu anda bilimsel tesisler, küresel şirketler ve yeni girişimlerin bir arada durmasının faydalarını en iyi şekilde gösteren yapı. Eğer Almanya da girişim çevrelerinde etkin bir role sahip olmak istiyorsa, uluslararası çekiciliğe ve Silikon Vadisi’nin erişim kabiliyetine sahip olmalı.

Tek bir vadi yerine pek çok merkez

Ancak her şeyi tek bir noktada toplamak bu hedefe ulaşmak için bir mecburiyet değil. Almanya’nın gücü ülke geneline yayılmış durumda. Bu sebeple hükumet, farklı güçleri bir araya getiren bir model geliştirdi. Zypries “Ağımızı genişletmek istiyoruz ve bu karışımın uluslararası girişimciler ve yatırımcılar için çok çekici olabileceğine inanıyoruz. Girişimcilerin şirketlerini Almanya’da kurmaları ve yatırımcıların ülkede yatırım yapmaları ana amaçlarımızdan birisi. Yani Almanya’da bir çok Silikon Vadisi olduğunu ve bizim bunları bir araya getirmeye çalıştığımızı söyleyebiliriz.” şeklinde konuştu.

Bu sebeple yeni inisiyatif, Almanya genelindeki şehirlerde dijital merkezler kurmaya odaklandı. Her bir merkez, kendi uzmanlık alanındaki kuruluşları bir araya getiriyor ve bu alanda inovasyonu teşvik ediyor. İlk beş merkez 2016’da kurulmuştu. Nisan 2017’de yapılan açıklamaya göre yedi merkezin daha kurulacağı belirtildi.

Herkes bildiği işi yapıyor

Şehirler bir dijital merkez olmak için başvurularda bulundu ve uzmanlık alanlarını bu başvurularda ifade etti. Mevcut dijital merkezler ve uzmanlık alanları şu şekilde:

Berlin: Fintek, IoT (şeylerin interneti)
Munih: Ulaşım
Frankfurt: Fintek
Hamburg: Lojistik
Dortmund: Lojistik
Köln: Sigorta Teknolojileri
Karlsruhe: Yapay Zeka
Stuttgart: Gelecek Endüstrileri
Dresden/Leipzig (ikili merkez ): Akıllı Sistemler, IoT ve Enerji
Potsdam: Medya Teknolojileri
Nuremberg/Erlangen: Dijital Sağlık
Ludwigshafen/Mannheim: Kimya

Bu merkezler, Almanya hükumetinin de:hub markası adı altında çalışacak. de:hub şehirlerinin sahip olması gereken özellikler arasında, belirli bir endüstriye yönelik araştırmalar, eğitim kurumları, iyi bir girişim topluluğu ve yerel etkili kişi ağları bulunuyordu. Şehirlerin ayrıca uzman oldukları endüstride lider bir uluslararası şirkete sahip olmaları gerekiyordu.

Bölgesel merkezler daha sonra, dijital danışmanlık şirketi RCKT önderliğindeki Merkez Ajansı aracılığıyla birbirine bağlandı ve desteklendi. Merkez Ajansı ayrıca merkezler ve yerleşik endüstriler arasında güçlü ağlar kurmak için de çalışıyor.

Kaynak: The Next Web

ABD'de Silikon Vadisi'nin eriştiği başarı diğer ülkelerin iştahını kabartırken, bu alanda en somut adımlardan birisi Almanya'dan geldi. Dijital Merkez İnisiyatifi, Alman hükumetinin dijital çağda ülkedeki girişimler arasındaki ilişkileri ve iş birliğini güçlendirmek amacıyla attığı büyük bir adım. Dijital Merkez İnisiyatifi farklı yetenekleri bir araya getirerek Almanya'nın dijital çevresinin büyük resmini çizmeye çalıştı. Bu hamle Almanya'ya yüksek teknoloji endüstrilerinden en iyi şekilde yararlanma ve küresel ölçekte daha rekabetçi hale gelme konusunda yardımcı olabilir.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği