Haftanın Özeti: 135

22 - 28 Mayıs 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Bilim, Yazılım, Donanım

Geleceğin hem pek çok imkan hem de risklerle dolu olduğu bilinen bir gerçek. Bu ihtimallerden hangilerinin gerçekleşeceği insanların aldığı kararlara göre belirlenecek. Ancak mevcut teknolojilere ve gelecek için yapılan planlara göz attığımızda bugün dünyaya gelen bir çocuğun yaşam süresi içerisinde yaşama ihtimali bulunan pek çok farklı tecrübeyi şöyle sıralayabiliyoruz.

  • Mars kolonileri.
  • Görülmemiş tarımsal üretim.
  • Kardaşev dönüşümü.
  • Sonsuz yaşam.
  • Çevresel yıkım.
  • Nükleer saldırı.
  • Süperzeki makineler.
  • Medeniyetin çöküşü.

Microsoft Research ekibi, giyilebilir artırılmış gerçeklik alanındaki gelişmeleri hızlandırmak için bir gözlük prototipi geliştirdi. 80 derece görüş açısı bulunan gözlükler, kullanan kişinin gözündeki astigmatı da dikkate alarak görüntüler oluşturuyor. Gözlüklerin tek resimli (monoskopik) olması ve artırılmış gerçeklik deneyimini mümkün kılan elektronik aksamın gözlüğe dahil olmaması bu cihazın bir son ürün olmadığını gösteriyor.

Raspberry Pi satıcısı [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Element 14, Raspberry Pi 3 ile kullanılabilecek mini masaüstü kitini tanıttı.[/inlinetweet] Pi Desktop adı verilen kit, Raspberry Pi‘ın işlem gücünü kullanmanın yanı sıra, SSD desteği için bir mSATA arayüzü de barındırıyor. Cihaz 5 Haziran tarihinden itibaren satışa sunulacak (56 Dolar).

Google geçtiğimiz hafta düzenlenen yıllık geliştirici konferansında telefon kamerasını arama motoru olarak kullanan Google Lens’i tanıttı. Klavye kullanımını gereksiz kılan görüntü tanıma teknolojisi, fotoğraf ve videolarla kolay ve hızlı bir şekilde arama yapıyor. Bunun için kameranızı internette aramak istediğiniz nesneye çevirmeniz yeterli oluyor. Kelimelerle arama yaparken yaşanan doğru ifadeleri bulma uğraşı da böylelikle ortadan kalkıyor. Yani kamera yavaş ama emin adımlarla klavyenin yerini alıyor.

Google’ın yanı sıra Facebook ve Amazon da görüntü tanıma teknolojisine önem verenler arasında.

Ketumluğu ile ünlü Apple’ın sıradaki ürünleri hakkında ipucu vermekten itina ile kaçındığı herkes tarafından bilinen bir gerçek. Her şeye rağmen şirketin sızıntıları önlemesi mümkün olmuyor. Bu haftanın taze dedikodularına kulak kabartalım:

  • Herkesin heyecanla beklediği ürün: 10 yılı şerefine çıkacak iPhone 8.
  • ‘Alt kadroyu’ zenginleştirme adına iPhone 7S ve 7S Plus.
  • Şirketin yapay zeka asistanı Siri, akıllı hoparlör (Smart Speaker) formunda bir donanım olarak karşımıza çıkacak.
  • Dizüstü serisi MacBook, MacBook Pro, MacBook Air güncellenecek ve teknik altyapısı güncellenmiş bir iMac piyasaya sürülecek.
  • 3. nesil Apple Watch ve 4K çözürünlüklü Apple TV de beklenenler arasında.

Apple’ın mobil işletim sistemi iOS’in 10. sürümünün iPad için bir hayal kırıklığı olduğunu düşünen Federico Viticci, Tasarımcı Sam Beckett ile birlikte hayallerindeki iOS 11 konseptini bir video ile görselleştirdi. Viticci, Apple hakkında yazılara adanmış MacStories sitesinin de yaratıcısı.

Nokia’nın Android tabanlı yeni akıllı telefonu Nokia 9 FrAndroid ekibi tarafından incelendi. Parmak izi okuyucusu ve USB-C portu gibi teknolojileri bünyesinde barındıran telefonun 13 megapiksellik iki kamerası bulunuyor. ‘Heart’ olarak da adlandırılan telefon 5,27 inç genişliğindeki ekranı 2K (QHD) çözünürlüğe sahip. (Ayrıca markanın bu seneki sürprizi Nokia 3310 da bu hafta İngiltere’de 50 Paund‘dan satışa sunuldu).

Xiaomi, yeni akıllı telefonu Mi Max 2’nun 1 Haziran’dan itibaren Çin’de satışa çıkacağını ve fiyatının 247 Dolar civarında olacağını duyurdu. 2 günlük pil ömrüne sahip olmasıyla dikkat çeken telefon, tam dolu bir şarjla 18 saat video izlemeye ya da 57 saat konuşmaya izin veriyor. Mi Max 2’nun ekranı 6.44 inç, RAM’i 4 GB ve depolama alanı olarak 64 ya da 128 GB olacak. Ayrıca parmak izi sensörü de mevcut.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Samsung bu hafta trambolini çağrıştıran yeni ekran teknolojisini duyurdu.[/inlinetweet] Türünün ilk örneği 9,1 inç esnek OLED ekran prototipi, sadece bir yöne doğru bükme, katlama veya yuvarlanma oluşturulabilen klasik esnek OLED ekranların aksine iki yönde bükülebiliyor. Yukarıdan baskı uygulandığında kauçuk bir balon gibi tepki veren ekran, daha sonra orijinal şekline geri dönüyor. Şu anda sadece bir prototip olan esnek ekranların ne zaman ürünlerde kullanılacağı henüz açıklanmadı.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Microsoft’un XBox oyuncuları için geliştirdiği abonelik sistemine dair yeni detaylar açıklandı.[/inlinetweet] 1 Haziran’dan itibaren kullanıma sunulacağı ifade edilen XBox Game Pass adlı sistem kullanıcıların ayda 10 Dolar ödeyerek 100’ün üzerinde XBox 360 ve XBox One oyununu sınırsız oynamasını sağlayacak.

Alman Felicitas ve Marcel Heyne çifti tarafından kurulan Uridu, gelişmekte olan ülkelerdeki okur-yazar olmayan kadınların hayati öneme sahip bilgilere ulaşarak güçlenmesine yardım ediyor. Kar amacı gütmeyen kuruluş, elektriğin olmadığı kırsal bölgelerde güneş enerjisi ile çalışan MP3 çalarlar dağıtıyor. Cihazlar sağlık, beslenme, aile, çocuk bakımı gibi konularda 400’den fazla soru-cevap içeriyor. Çift Afrika’da başarı ile devam eden projeyi ihtiyaç duyan her coğrafyaya ulaştırmak istiyor.

Güneş enerjisi verimliliğinde rekor Japonya’nın, en yüksek yatırım ise Çin’in. Üstelik yatırımlar durmaksızın sürüyor. Çin bu hafta dünyanın en büyük yüzen güneş tarlasını inşa ettiğini duyurdu. Hindistan ve Avustralya‘daki yüzen güneş tarlalarını geride bırakan tesis için, Çin’in en büyük akıllı elektrik devre şirketi Sungrow özel bir sistem geliştirdi.

ABD / San Francisco şehri Denetim Kurulu Üyesi Norman Yee, dağıtım robotlarının yaya kaldırımlarını kullanmasının yasaklanmasını talep etti. Saatte 6,5 km hızla ilerleyen robotların yaşlılara, engellilere ve çocuklara çarpabileceği gerekçesiyle sunulan teklif, bisiklet ve kaykayların kaldırımda kullanılmasının yasak olduğunun da altını çiziyor. Ancak (aşağıdaki videodan da takip edebileceğiniz gibi) sipariş dağıtımı yapan bu robotlar kamera ve lazer ışını kullanarak hem yolu hem de karşılarına çıkan yayaları fark edebiliyor.

https://www.youtube.com/watch?v=KhgNbLmOago

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Google’ın yapay zekası AlphaGo, Çinli Dünya Go Şampiyonu Ke Jie’yi de mağlup etti.[/inlinetweet] Teknolojileriyle Pekin’i etkilemek ve Çin’e yeniden giriş yapmak isteyen Google için bu başarı önemli bir adım niteliği taşıyor. Zira hem bu maçın yayınlandığı YouTube hem de maçla ilgili mesajların kapladığı Twitter Çin’de yasaklı.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Open AI, tek bir örneğe bakarak bir bebek gibi öğrenebilen yapay zekalı robotlar geliştirdi.[/inlinetweet] Robotlar bir insanın sanal gerçeklikte gerçekleştirdiği işlemleri izleyerek aynı işlemi gerçek dünyada yapabiliyor. Sistem görsel algılama ve taklit etme merkezli iki farklı yapay sinir ağı kullanıyor.

Nature Genetics’te yayımlanan yeni bir çalışma, 40 tanesi daha önce keşfedilmemiş toplam 52 genin zeka ile ilişkisini ortaya koydu. Bu genlerin çoğu beyin dokusunda bulunuyor. Çalışma ayrıca zeka üzerindeki genetik etkilerin eğitim becerileri üzerindeki genetik etkilerle oldukça ilişkili olduğunu gösteriyor. Öte yandan Alzheimer hastalığı, depresif belirtiler, sigara tüketimi, şizofreni, bel-kalça oranı, vücut kitle endeksi ve bel çevresi boyutunun zeka genleriyle zıt ilişkili olduğu ifade ediliyor.

Rusya’nın 2014’ten beri yörüngede duran gizemli üç uydusundan ikisinin yabancı uydulara doğru yaklaşmaya başladığı gözlemlendi. Manevra kapasiteleriyle uzmanlarda hayranlık uyandıran uyduların neden harekete geçtiğini ise kimse bilmiyor. Rusya Uzay Ajansı soruları cevapsız bırakırken, uydulara dair bilgisi olduğu tahmin edilen ABD de yorum yapmaktan kaçınıyor.

Uzmanlar uyduların denetim için bu hamleleri yapıyor olabileceğini söylüyor. Diğer bir ihtimal de uyduların sahip olduğu teknolojinin test ediliyor olması.

İleri seviye bir düşünce egzersizine hazır olun. PBS Space Time ekibi Mars’ta insanlar için nasıl bir evrimin söz konusu olacağına dair bir video yayımladı. Videoda Mars’ın iklimine, Dünya’da yaşanabilmesini sağlayan biyolojik çeşitliliğin yeni gezegende olmamasına ve gelecekte gezegenin canlılar için yaşanabilir hale gelme olasılığına değiniliyor.

Japon araştırmacılar uzayda üremenin mümkün olabileceği gösterdi. Dondurulmuş fare spermleri 9 ay boyu günlük radyasyon miktarı dünyadakinden 100 kat fazla olan Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bekletildikten sonra dünyada getirilerek suni döllenmede kullanıldı. İşlem sonucunda sağlıklı yavrular doğdu. Bu çalışma uzayda kurulacak insan yerleşimleri için büyük önem taşıyor.

Şimdilik en azından farelerin uzayda koloni kurabileceğinden eminiz.

Plazma jet motorları hava araçlarının geleneksel motorlardan çok daha hızlı bir şekilde, hiç fosil yakıt tüketmeden ve daha düşük maliyetle yol almayı sağlıyor. Şimdilik sadece uydu ve uzay aracı üzerine çalışan laboratuvarlarla sınırlı kalan bu teknoloji Berlin Teknik Üniversitesi araştırmacıları tarafından ilk kez gün yüzüne çıkarılıyor. Hedef daha düşük maliyetle çalışan, daha hızlı ilerleyen ve daha uzun menzilli uzay araçları.

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği