Plazma jetiyle uzaydaki hızımız artacak

Plazma jet motorları, bir uçağı geleneksel motorlardan daha hızlı bir şekilde, hiç fosil yakıt tüketmeden ve düşük maliyetle havalandırmayı amaçlıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Plazma jet motorları, bir uçağı geleneksel motorlardan daha hızlı bir şekilde, hiç fosil yakıt tüketmeden ve düşük maliyetle havalandırmayı amaçlıyor. Şimdilik sadece uydu ve uzay aracı üzerine çalışan laboratuvarlarla sınırlı kalan bu teknoloji, Berlin Teknik Üniversitesi araştırmacıları tarafından ilk kez gün yüzüne çıkarılıyor.

Yakıt ve basınçlı hava yakarak çıkan sonucu motorun arka kısmına doğru gönderip ileri itiş sağlamak yerine plazma jet motoru bir füzyon reaktörü ya da bir yıldız gibi çalışıyor. Elektrik, gazın plazma galine getirilmesi ve sonra bir elektromanyetik alan oluşturulmasıyla elde ediliyor.

Saniyede 20 km hız

Türk bilimci Berkant Göksel önderliğinde çalışan ekibin amacı, plazma motorunu bir yolcu uçağına yerleştirerek çok yüksek irtifalarda uçan bir uçak üretmek. Göksel “Yer düzeyinde hızlı ve güçlü plazma jetleri üreten ilk ekibiz. Bu plazma jetleri saniyede 20 km hıza ulaşabiliyor.” diye konuştu.

Ancak plazma jet motorlarının bizleri gökyüzüne çıkarmasının önünde halen bazı engeller bulunuyor. Göksel’in ekibi öncelikle, sadece 80 milimetre uzunluğunda plazma iticileri geliştirdi. Standart bir yolcu uçağını havalandırmak için bu iticilerden 10 bin adet kullanmak gerekecek. Bu yüzden bu tasarımın ilk amacı yolcu uçağı uçurmak değil. Ekip 100 ila bin arası itici kullanarak daha küçük uçakları havalandırmak istiyor.

Elektrik sağlamak en büyük problem

Elektrikle çalışan her şeyde olduğu gibi en büyük sorun, ihtiyaç duyulan elektriği sağlayacak bataryalar. Bu bataryaların hem uçuşu zorlaştırmayacak kadar hafif hem de ihtiyaç duyulan gücü sağlayabilecek kadar yüksek kapasiteli olması gerekiyor. Ekibin hedefinin iticileri daha büyük bir hale getirmek olması da bu sorunu daha da karmaşık hale getiriyor.

Şimdiye dek bu sorun çözülebilmiş değil. Technion-Israel Teknoloji Enstitüsü’nden Dan Lev “Bir dizi itici kullanmak için küçük bir elektrik santraline ihtiyaç var. Bunu da günümüz teknolojisiyle uçağa sokmak mümkün değil.” diyor. Göksel ve ekibi şimdiye dek diğer alanlarda gerçekleştirilen enerji gelişmelerini kullanarak bu boşluğu kapatmaya çalışıyor. Güneş panellerindeki gelişmeler ya da kompakt füzyon reaktörleri tam olarak bu sistemin ihtiyacı olan teknolojiler olabilir.

Bu alanda bir çözüm geliştirilene dek, ekip plazma motorundan kalan boşluğu doldurmak için roket ya da darbe ateşlemeli içten yanmalı motorlar kullanan hibrit bir araç geliştirmeyi amaçlıyor.

Kaynak: Science Alert

Plazma jet motorları, bir uçağı geleneksel motorlardan daha hızlı bir şekilde, hiç fosil yakıt tüketmeden ve düşük maliyetle havalandırmayı amaçlıyor. Şimdilik sadece uydu ve uzay aracı üzerine çalışan laboratuvarlarla sınırlı kalan bu teknoloji, Berlin Teknik Üniversitesi araştırmacıları tarafından ilk kez gün yüzüne çıkarılıyor. Plazma jet motoru bir füzyon reaktörü ya da bir yıldız gibi çalışıyor. Elektrik, gazın plazma galine getirilmesi ve sonra bir elektromanyetik alan oluşturulmasıyla elde ediliyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği