Haftanın Özeti: 125

13 - 19 Mart 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Bilim / Yazılım / Donanım

CheckPoint, 38 Android cihazın zararlı yazılım (malware) yüklenmiş olarak satıldığını keşfetti. Cuma günü şirket tarafından yayınlanan blog gönderisine göre zararlı uygulamalar, akıllı telefon üreticisinin resmi ROM yazılımının bir parçası olarak değil, tedarik zincirinde başka bir noktada telefona eklenmiş. Böyle bir durumda telefonun kurtarılması için donanım yazılımının (firmware) tamamen silinip yeniden yüklenmesi gerekiyor.

Altı adet örnekte ise zararlı yazılım, ROM sistem öncelikleri kullanılarak yerleştirilmiş.

Türkiye’nin Interpol üstünden kırmızı bültenle aradığı [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Hakan Uzan, Britanyalı akıllı telefon üreticisi Vertu’yu yaklaşık 50 milyon Paund’a satın aldı.[/inlinetweet] Lüks ve oldukça pahalı fiyatlı (el yapımı) Vertu telefonlar ilk olarak 90’larda Nokia tarafından üretilmeye başlandı. Fakat 2007’de başlayan akıllı telefon dalgasını yakalamakta zorlanan Nokia, Vertu’yu satmıştı. Yeni sahibiyle kendisini nasıl bir gelecek bekliyor, göreceğiz.

Uzan ailesini dolandırıcılık ile suçlayan şirketlerin arasında Nokia’nın da olduğunu hatırlatarak durumun ironisini vurgulayalım.

Eye adlı akıllı iPhone kılıfı, Kickstarter üzerinden başlatılan ve iPhone’lara Android özellikleri kazandırmayı amaçlayan bir proje. Kılıf bu hedefi gerçekleştirmek için, iPhone’un arkasına neredeyse yeni bir Android işletim sistemli telefon ekliyor. Kılıfın fazladan iki SIM kart desteği sayesinde iPhone ile üç farklı telefon hattı kullanmak mümkün, fiyatı da 95 Dolar.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]2017’nin en çok beklenen akıllı telefonlarından Galaxy S8 hakkında 19 söylenti dolaşıyor.[/inlinetweet] Aralarından bazıları şunlar;

  • Ekranın köşeleri keskin değil yuvarlak olacak, kavisli ekrana sahip olacağı düşünülen S8 modelleri arasında bir de düz ekranlı model yer alacak.
  • Samsung’un klasik ana ekran tuşu farklı olacak, mekanik bir tuşun olmaması ihtimali de yüksek.
  • Galaxy S telefonlarının yanlarında bulunan düğmelerden tamamen vazgeçilecek.
  • Güçlü bir işlemci de beklentiler arasında. S8’de Siri’ye benzer yapay zekalı akıllı asistan olacağı düşünülüyor, microUSB de yerini yeni nesil telefonlarda sık karşılaşacağımız USB-C’ye bırakacak gibi duruyor.
  • Galaxy S8’i monitöre bağlayarak bilgisayar gibi kullanabilmemiz de söz konusu.

Telefonun Mart ayında tanıtılması, Nisan’da da piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Cebinizdeki bir bilgisayarda, tüm insanlığın bugüne kadar elde ettiği bilgilerin tamamına ulaşabilmek size biraz dikkat dağıtıcı geliyorsa yalnız değilsiniz. Siempo‘nun yaratıcıları da sizinle aynı şekilde düşünüyor ve bu sebeple kullanıcısını anı yaşamaya teşvik eden, 279 Dolarlık bir akıllı telefon geliştirdiler. Bildiğimiz Android ana ekranının aksine Siempo sadece belirli işlemler gerçekleştirmenize izin veriyor. Böylece bütün gününüzü telefonun ekranına bakarak geçirmeniz engelleniyor.

Bundan altı yıl önce Raviv Melamed ve kurucu ortakları, kitlelere tıbbi seviyede röntgen görüşünü sunabilmek için çalışıyordu. Daha sonra 2012’de ekip, duvar ve deri gibi engellerin arkasını görebilen bir sensör geliştirdi. Bu sensörün ilk uygulaması, meme kanserinde, erken teşhis yapılabilmesi için insan dokusunun içindeki tümörleri görmek amacıyla kullanıldı. İsrailli girişim, geçtiğimiz yıl Walabot adını verdiği bir cihaz geliştirdi. Bu cihaz sayesinde bir akıllı telefon kullanıcısı, cihazını duvara tutup arkasında ne olduğunu görebiliyor.

Dünyaca ünlü İsviçreli marka Swatch, Android Wear gibi hazır sistemleri kullanmak yerine onlarla doğrudan mücadele etmek için kendi akıllı saat platformu üstünde çalışıyor. Hakkında pek detay verilmeyen akıllı Swatch’ların pil ömrünün uzun olacağı ve 2018’de satışa sunulmasının planladığı söyleniyor.

Yayınlanan bir rapora göre akıllı saat satışlarının 2017’de yüzde 18’den daha fazla artacağı ve yıllık satışların 10 milyar Dolar’a ulaşacağı öngörülüyor. Yayınlanan raporda Apple Watch’dan hiç bahsedilmemesi dikkat çekerken, artan satışlar Android Wear akıllı saatlerine dayandırılıyor.

Microsoft’un Kurucu Ortağı ve Dünyanın En Zengin İnsanı Bill Gates, Şubat ayında verdiği bir röportajda ABD’nin robotlardan vergi almasını teklif etmişti. İnsan işçilerin vergi ödediğini hatırlatan Gates, aynı işi yaptıkları takdirde robotların da benzer şekilde vergilendirilmesi gerektiğini savunmuştu. Gates’in bu fikri ana kart yakacak kadar negatif eleştiriyi kendine çekti, Gates ilerlemenin önüne taş koymakla suçlanıyor.

Dünya Halleri okuyucuları hafta içindeki çevirilerde ya da Haftanın Özeti’nde robot dünyasındaki gelişmelerle sıklıkla karşılaşıyor. 2017’nin yapay zeka yılı olacağı öngörülürken her gün yeni bir robotla tanışmak mümkün. İşler ve haberler de gittikçe ilginçleşiyor. Örneğin artık bir robot eşyalarınızı katlayabilir, tarafınızdan yenebilir hatta sizi tuzağa düşürebilir. Hepimiz Westworld’ü izledik değil mi?

Korku ve sevinç aynı anda.

Amazon’un CEO’su, milyarder Jeff Bezos’un 16 yıl önce hobi olarak kurduğu roket girişimi Blue Origin, tam teşekküllü bir şirket olmaya doğru ilerlediği bu günlerde ilk müşterisine kavuştu. Uydu yayını sağlayıcısı, Paris merkezli Eutelsat’ın uyduları önümüzdeki beş yıl içinde Blue Origin’in roketleri ile uzaya gönderilecek.

Blue Origin mühendislik odaklı bir şirketten, kar amacı güden bir şirkete evrilebilecek.

Sanal gerçeklik cihazı Oculus Rift sayesinde gitmesi çok zor olan Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gitme imkanı buluyoruz. Bir uzay istasyonunda yaşayabileceğimiz ne varsa deneyimleme şansı sunan Görevimiz: ISS Oculus Store’da VR kullanıcılarını bekliyor.

Harvard Üniversitesi‘nden iki Astrofizikçi Manasvi Lingam ve Avi Loeb FRB’lerin galaksi dışı ışık yelkenlilerinden kaynaklanabileceğini belirtiyor. Loeb FRB‘lerin doğal yöntemlerle açıklanamaması sebebiyle artık yapay kaynaklar seçeneğini de göz önünde bulundurmamız gerektiğini düşünüyor. Yani Lingam ve Loeb’e göre, kaydettiğimiz radyo dalgaları, uzaylıların uzay seyahati için kullandığı ışınlardan geliyor olabilir.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Bilimciler, tasarlanmış ilk kompleks hücrenin oluşumuna yönelik önemli gelişmeler kaydetti.[/inlinetweet] Science dergisinin yayınlanan araştırmaya göre araştırmacılar bazı genleri düzenleyebilme ve yeni özellikleri yazmak için genetik materyali değiştirebilme yeteneğine sahip. Ayrıca araştırmacılar, artık bilgisayarda bir kromozom tasarlayabilir, bir laboratuvarda sentezleyebilir, hücrenin içine koyabilir durumda olduklarını belirtti.

Ne zaman kızarmış tavuk yeseniz kendinizi iştahınız ve etik kaygılarınız arasında mücadele ederken buluyorsanız, çok yakında bu sorundan kurtulabilirsiniz. Memphis Meats adlı şirket, şimdiye dek laboratuvarda üretilmiş ilk tavuk ve ördek etlerini kullanıma sunuyor.

Bu etleri üretmek için sadece bazı hayvanlardan, hayvana herhangi bir zarar vermeden hücreler alındı.

Temelde, beynimizden elektrokimyasal bir bilgisayar olarak bahsedebiliriz. Derin beyin stimülasyonu ile depresyon semptomlarını kontrol altına almaktan görmeyi geliştirmek için gri maddeye elektrik vermeye kadar, elektrik akımı kullanarak beyin fonksiyonlarını yönlendirmek şimdiye kadar kesin olarak kanıtlanmış bir teknik. Londra’daki Imperial College’dan araştırmacılar, düşük voltajlı elektik akımını kullanarak beynin farklı bölgelerini birbiri ile senkronize edilebildiğini keşfetti. Bu yöntem aynı zamanda hafızanın gelişmesine de yardımcı oluyor, ayrıca nörolojik hastalıkların da tedavi edilmesi için de kullanılabileceği düşünülüyor.

Araştırmacıların bundan sonraki hedefi tekniği, beyin hasarı olan hastaların fonksiyonlarını geliştirecek şekilde ilerletmek.

Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden bilimciler beynin kalem kullanarak öğrenmeye daha yatkın olduğunu söylüyor. İki ay süren araştırmanın sonucunda, bunun teknolojiyi çöpe atmak olmadığını, artık dijital kalemlerin var olduğunun altını çizen ekip, bu sonucun bilgisayar firmalarını mutlu edeceğini düşünüyor.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Finans teknolojileri.
  3. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  4. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  5. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  6. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

9 Yorum

  • Ellerinize gözlerinize sağlık. Bu hafta için bir ayrıntı da İstanbul Film Festivali’nin programının açıklanması oldu, naçizane bir not düşmek istedim. Saygılar.

  • ABD Adalet Bakanlığı, 2014 yılında Yahoo’ya yapılan siber saldırı için KGB (Rus İstihbarat Servisi) adına çalışan iki kişinin de bulunduğu dört kişiyi suçluyor. 500 milyon kullanıcının bilgilerini çalmakla suçlanan dört kişinin yaptığı eylem tarihteki en büyük ikinci çevrimiçi suç olarak nitelendirildi.

    Serdar Bey, yukarıda bahsettiğiniz KGB, 91 yılında kapatılmadı mı? FSB falan olmasın o istihbarat kuruluşu?

  • Portakal’in Hollanda’da yetismedigini ögrenemeyen geri zekalilar ve onlar yüzünden düstügümüz haller… Yazik onlarla ayni ülkenin kimligini tasimaktan utanioyorum.

  • Havayolu raitinglerinde Edream yerine skytraxratings.com’u tercih edin. Hem güncel hem de araştırma objektif yapılıyor. Çogu acente bu kaynaktan faydalanıyor.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği