İlk yüzer çiftlik Hollanda’da hizmete girecek

Dünyanın ilk yüzer çiftliği Rotterdam’da kuruluyor. Robotlar tarafından sağılacak inekler günde 800 litre süt verecek.

Hollanda merkezli Beladon adlı şirket, bir liman şehrinde dünyanın ilk yüzen çiftliğini kuruyor. Şirket Rotterdam’ın Merwehaven limanında kıyının açıklarında bir tesis inşa etti. Başlangıçta tesiste robotlar tarafından sağılan 40 tane inek olacak.

Yerleşim alanları çiftlik işletmek için mantıklı yerler gibi görünmese de yiyeceğin tüketicinin tabağına ulaşmadan önce kat ettiği yolu azaltmak ulaşım kaynaklı hava kirliliğini azalttığı için daha çevreci bir yaklaşım oluyor. Günümüzde nüfusun yüzde 55’i şehirlerde yaşıyor. Tahminler tutarsa ve küresel nüfus 2050 itibariyle 9,8 milyara ulaşırsa nüfusun yüzde 70’i şehirlerde yaşıyor olacak.

Çıkış noktası Sandy Kasırgası

Okyanus tabanına demirli olan ve üç seviyeden oluşan Beladon çiftliğinin 2018’in sonunda açılması ve günde 800 litre süt üretmesi bekleniyor. Beladon’da çalışan mühendis Peter van Wingerden, bu fikri 2012 yılında New York’taki Hudson Nehri’nde yüzer ev projesi üzerinde çalışırken buldu. Wingerden orada çalışırken Sandy Kasırgası yaşanmıştı. Bu esnada dükkanlarda taze yiyecek bulmak iyice zorlaşmıştı. Wingerden “Kasırganın sebep olduğu yıkımı görünce besinin tüketiciye mümkün olduğunca yakın bir yerde üretilmesi gerektiğini fark ettim.” diyor.

Yüzer çiftlik fikrini duyan insanlar başlangıçta “tuhaf, komik, gerçekleştirilemez” olarak tanımlasa da zamanla mantıklı olduğuna inanıyorlar. Wingerden’e göre iklim değişikliği, hızla gelişen şehirleşme ve sağlıklı besine duyulan talebin artışı göz önünde bulundurulunca geçmişte kullanılan yiyecek üretim sistemlerinin geçerliliğini yitirdiği anlaşılıyor. İlk olarak 40 adet inekle işe koyulacak çiftliğin mümkün olduğunda geri dönüşüm yapacağı da ifade edildi.

Kaynak: BBC


Bir yanıt

Yorumunuz: