Haftanın Özeti: 125

Hayırlara vesile olması dileğiyle...
13 - 19 Mart 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Genel Gündem

Hollanda’nın Rotterdam şehrinde Türk seçmenlere yönelik Anayasa referandumuyla ilgili bir toplantı düzenlemek isteyen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Kaya’nın Rotterdam Konsolosluğu binasına girişine izin verilmemesi ve Hollanda’dan sınır dışı edilmesinin ardından Türkiye’de yaratıcı ve şaşırtıcı protesto eylemleri yaşandı. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği üyeleri tepki olarak Hollanda menşeili ‘Holstein’ cinsi inekleri kamyonete yükleyip ülkelerine geri gönderdi. Hollanda polisini protesto etmek isteyen vatandaşlar, ‘Rotterdam Polis Departmanı’nı arayarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim şarkısı ‘Dombra’yı ve Mehter Marşı‘nı dinletti. Ancak bu eylem hedefini bulamadı çünkü vatandaşlar yanlışlıkla Hollanda’daki Rotterdam’ı değil, ABD’nin New York eyaletindeki Rotterdam kasabasının polis merkezini aradı.

Hattın diğer ucu, başka bir kıtaydı.

Kendilerine ‘Reis’in gençliği’ adını veren bir grup ise ellerine aldıkları portakalları önce bıçakladı, sonra da sıkıp suyunu içti.

Portakal, orda kal!

Samsun’daki 10 kişilik bir grup ise ne yazık ki Hollanda bayrağı yerine yanlışlıkla Fransa bayrağını yaktı.

Bu arada şifreleri ele geçirilen çeşitli yabancı Twitter hesapları üstünden Türk bayrağı, ‘NaziGermany’, ‘NaziHolland’ etiketleri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan yanlısı söylemler paylaşıldı.

Avukatı Ferid Dib’in talebi sonrasında [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Mısır Başsavcılığı, devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in tahliyesine karar verdi.[/inlinetweet] Mübarek, 2012’de 239 göstericinin öldürülmesine iştirak ettiği iddiasıyla yargılandığı davadan beraat etmişti. Fakat 89 yaşındaki Mübarek’in yurtdışına çıkış yasağı devam ediyor.

Avrupa Adalet Mahkemesi’nin bu hafta içinde aldığı karara göre, Avrupa Birliği ülkeleri içerisindeki şirketler, işyerinde türban ve benzeri görünür dini sembollerin kullanılmasını yasaklayabilecek. Karar, hak örgütleri ve dini liderler tarafından tepkiyle karşılandı. Kararın birçok Müslüman kadını ‘işgücünün dışına atacağına’ dikkat çekildi. Avrupalı hahamlar da karar ile inanç topluluklarının artık hoş karşılanmadığı mesajının verildiğini belirtti.

India Times’ın haberine göre, [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Hindistan her yıl okyanuslara atılan toplam plastiğin yüzde 60’ından sorumlu.[/inlinetweet] Durumun ciddiyetinden endişe duyan ülke, plastik kullanımını yasakladı. Hindistan’ın tek sorunu bu da değil. Plastik ve diğer atıkların yerel çöplüklerde yasadışı şekilde yakıldığı ve ülkedeki hava kirliliğinin kritik sınırlara ulaştığı biliniyor.

Almanya / Dresden’de son 28 yıldır çok şey değişti. Mesela komünizm çöktü, demokrasi yeşillendi ve şehir yeniden doğdu. Ama şehirde bir şey hiç değişmedi: 1987’den beri kırmızı yanan trafik ışığı. Dört caddenin kesiştiği bir noktada bulunan trafik ışığının hiç yeşil olmaması bir kaza değil, kent yönetimi tarafından planlanmış bir durum. Planlanan duruma göre kırmızıda duran taşıtlar yolda bir sorun yoksa yeşil oklarla belirtilen yöne doğru sürebiliyor.

Bunun sebebi, önceliğin can güvenliğine verilmiş olması.

Endonezya’nın [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Yogyakarta şehri bütün araç paylaşım hizmetlerini yasaklayacak.[/inlinetweet] Uber, Grab, Go-Jek ve Go-Car gibi tüm çözümleri de kapsayacak yasaklama gelirlerinin yüzde 90 düştüğünü söyleyen taksicilerin ayaklanmasının ardından geldi. Uber ve Grab, ülkede çalışmak için geçtiğimiz yıl Endonezya hükümetinin onayını almıştı, bu yüzden Yogyakarta’nın yasaklama için Ulaşım Bakanlığı’ndan bölgesel bir izin alması gerekecek.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Seyahat sitesi eDreams dünyanın en kötü 10 havaalanını listeledi.[/inlinetweet] Listeyi hazırlarken 65 binden fazla havaalanı için 2016 yılı boyunca yolcuların yaptığı değerlendirmeler  incelenirken, eDreams’in göz önünde bulundurduğu kriterler ise şöyle: küresel kalite, bekleme alanları, alışveriş ve restoranlar. Değerlendirmelere göre dünyanın kötü havaalanı 5 üzerinden 3,17 puan alan Berlin Schönefeld Havaalanı. İkinci sırada Londra Luton Havaalanı ve üçüncü sırada ise New York’taki 3 havaalanından biri olan LaGuardia var. Kötünün iyisi ise listenin 10. sırasında 3,56 puanla yer alan Paris Orly.

Fotoğraf: Getty Images

Hollanda’da Twente ve Amsterdam üniversitelerinin yaptığı bir araştırma, ‘akıllı’ elektrik sayaçlarının aslında ne kadar hatalı çalıştığını gözler önüne serdi. Araştırmacılar altı ay boyunca, sıradan bir evin elektrik tüketimine benzer uygulamalarla, dokuz farklı elektrik sayacını, birkaç haftalık periyotlar halinde test etti. Araştırmanın sonucunda bazı elektrik sayaçlarının, elektrik tüketimini yüzde 58 oranında daha fazla gösterdiği görüldü. Ayrıca bazı sayaçların da elektrik tüketimini yüzde 32’ye kadar, eksik gösterebildiği ifade edildi.

Sorunun sayaçlarda kullanılan malzeme ve tasarımlarda olduğu ifade edildi.

Kış/yaz saati uygulamasının ne kadar iyi bir fikir olduğu gittikçe daha çok tartışılan bir mesele haline geliyor. Başlangıçta enerji tasarrufu amacıyla yürürlüğe giren uygulamanın etkisinin düşünülenden çok daha az olduğu hatta hiçbir etkisi olmadığını iddia eden çeşitli araştırmalar var. Üstelik, saat değişikliklerinin sağlığımıza olumsuz etki ettiğini gösteren araştırmalar bulunuyor. Son araştırmalardan biri de JP Morgan Chase Enstitüsü tarafından yapılmış.  Araştırmaya göre bir saatlik fark önemsiz görünse de uyku düzeni ile oynamanın tehlikeleri bulunuyor. Ayrıca veriler araç kazası, inme ve kalp krizi oranlarının yaz saati uygulamasına geçildiği dönemde ciddi bir yükseliş sergilediğini gösteriyor. E, herkes bizim gibi değil tabii. Düşünüp dursunlar. 

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Geçtiğimiz hafta sonu Norveç’te oynanan ve 8 saat süren maç buz hokeyi tarihine geçti.[/inlinetweet] Storhamar ve Sparta takımları arasında oynanan maç 8 kez uzatmalara gitti, yerel saatle sabaha karşı 02:30’a kadar sürdü.

Facebook kendi platformu üzerinden Amerika ve Kanada’daki en üst düzey futbol ligi Major League Soccer’ın (MLS) maçlarını yayımlamaya başlıyor. 2017 MLS sezon maçlarını İngilizce olarak yayımlama hakkını alan Facebook, kendi maç yorumcuları ve etkileşimi yüksek grafikleri ile taraftarların maç sırasında spikerlere soru sorabildiği ve anketlere katılabildiği bir deneyim sunacak.

MLS maçları ayağımıza geliyor.

14 Mart Dünya Pi Günü, her yıl olduğu gibi bu yıl da pi sayısının basamaklarını ezberleme yarışmaları ve benzeri eğlenceli aktivitelerle kutlandı. Pi basitçe, dairenin çevresinin çapına olan oranı, birçok hesaplama için sıkça kullanılan bir irrasyonel sayı. Ancak benzer diğer sayıların aksine matematiğin ötesinde kültürel bir sembol durumunda. Matematiksel hesaplamalar için Pi’nin 5 ila 15 basamağını kullanıyoruz ancak -nedense- katrilyonlarca basamağını biliyoruz. Dahası pi sayısının Pilish ismi verilen kendi edebi biçimi mevcut! Bu formda yazılmış edebi eserlere pek fazla rastlamıyoruz çünkü her bir kelimenin harf sayısının Pi’nin basamakları ile uyumlu olması gerekiyor. Yine de deneyenler ve başaranlar var. Pi’nin diğer tüm sayılar arasında sıyrılıp gönlümüze nasıl taht kurduğu bilinmez ancak onu sevenler yalnızca matematikle uğraşanlar değil, sonsuzluğu ile pi hepimizin en sevdiği sayılardan biri.

Açık ofis konsepti, ilk ortaya çıktığında kolay iletişim, ortak çalışma ve yenilik hissiyle ufak bir cennet hissi yaratmıştı. Ne yazık ki açık ofis artık en gürültülü, dikkat dağıtan ve verimsiz çalışma ortamını akıllara getiriyor. Yazılım, bilişim, donanım, finansal hizmetler, pazarlama, otomotiv, mimarlık gibi alanlardan 700 kişi ile yapılan bir ankete göre, yüksek performans gösteren çalışanların yüzde 58’i problem çözerken daha fazla özel alana ihtiyaç duyuyor. Bu çalışanların yüzde 54’ü de ofis ortamlarının çok fazla dikkat dağıttığını düşünüyor. Gelinen durum üretkenliği ve ürün/hizmet kalitesini düşürüyor.

Bu arzunun yerine getirilmesi yüksek performanslı çalışanları kaybetmemek açısında önemli.

Pekin-Melbourne seferini yapan bir uçaktaki Avustralyalı yolculardan birinin pille çalışan kulaklığı uçuş sırasında patladı. Kıvılcımlar ve ufak alevlerle yanmaya başlayan kulaklık yolcunun saçlarının tutuşmasına sebep oldu. Kulaklık, uçuş ekibinin yardımıyla söndürüldü.

Yolcular uçuşun geri kalanını erimiş plastik ve yanmış saç kokusuyla geçirmek zorunda kaldı.

Hasbro’nun yıllara meydan okuyan masa oyunu Monopoly, ABD /Atlantic City’de geçecek versiyonu için 4,3 milyondan fazla kişinin katılımla yeni piyonlarını belirledi. Yeni eklenen piyonlar bir plastik ördek, bir penguen ve Tyrannosaurus Rex’den oluşuyor ?.

Milli irade yeni piyonlarını seçti.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Finans teknolojileri.
  3. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  4. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  5. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  6. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

9 Yorum

  • Ellerinize gözlerinize sağlık. Bu hafta için bir ayrıntı da İstanbul Film Festivali’nin programının açıklanması oldu, naçizane bir not düşmek istedim. Saygılar.

  • ABD Adalet Bakanlığı, 2014 yılında Yahoo’ya yapılan siber saldırı için KGB (Rus İstihbarat Servisi) adına çalışan iki kişinin de bulunduğu dört kişiyi suçluyor. 500 milyon kullanıcının bilgilerini çalmakla suçlanan dört kişinin yaptığı eylem tarihteki en büyük ikinci çevrimiçi suç olarak nitelendirildi.

    Serdar Bey, yukarıda bahsettiğiniz KGB, 91 yılında kapatılmadı mı? FSB falan olmasın o istihbarat kuruluşu?

  • Portakal’in Hollanda’da yetismedigini ögrenemeyen geri zekalilar ve onlar yüzünden düstügümüz haller… Yazik onlarla ayni ülkenin kimligini tasimaktan utanioyorum.

  • Havayolu raitinglerinde Edream yerine skytraxratings.com’u tercih edin. Hem güncel hem de araştırma objektif yapılıyor. Çogu acente bu kaynaktan faydalanıyor.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği