Haftanın Özeti: 125

13 - 19 Mart 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet / Girişimler

World Wide Web yani www’nun Mucidi İngiliz Bilgisayar Profesörü Tim Berners-Lee, Web’in 28. doğum gününde gelecekle ilgili üç büyük korkusunu paylaştı. Korkularının sahte haberler, kişisel verilerin kaybı ve siyasal haberler olduğunu söyleyen Berners-Lee, interneti kurtaracak kişilerin kullanıcılar olduğunu ekledi.

Aslında bunlar hepimizin ortak korkuları.

Avusturalyalı CHOICE adlı dergi Youtube kanalından Amazon’un dijital kitap okuma platformu Kindle’ın kullanıcı sözleşmesinin uzunluğunu eleştirdi. Kindle’ın kullanıcı sözleşmesi yaklaşık 73 bin kelimeden oluşuyor ve okumak 9 saat sürüyor. Belki de kullanıcı sözleşmelerini okumamamızın en büyük nedeni budur.

Ünlü Oyuncu ve Kadın Hakları Aktivisti Emma Watson, kendisine ait düzinelerce özel fotoğrafın çalınıp internette yayınlanması üzerine yasal yollara başvurmaya hazırlanıyor. Bugünlerde sinemada gösterimde olan Güzel ve Çirkin, filminin yıldızı adına konuşan bir sözcü, sanatçının farklı kıyafetler denerken çekilmiş fotoğraflarının çalındığını doğruladı.

Dünyanın en azılı siber suçlusuyla tanışın: Evgeniy M. Bogachev. Avrupa’nın çeşitli yerlerinde villaları, yatları ve otomobil filoları olan Bogachev adeta bir Bond filmi kötü adamı gibi yaşıyor. Yakalanması için başına 3 Milyon Dolar bir ödülü var ama Bogachev leopar desenli pijaması ve Bengal kedisiyle rahatça poz verebiliyor.
Michigan Üniversitesi’nden bazı araştırmacılar ses dalgaları ile telefonu hack etmenin mümkün olduğunu açıkladı. Bir hoparlör sayesinde cihazın ivmeölçerlerini yanıltan araştırmacılar, Samsung Galaxy S5 model akıllı telefonda bulunan bir fitness uygulamasını kandırmayı başardı.

ABD Adalet Bakanlığı, 2014 yılında Yahoo’ya yapılan siber saldırı için KGB (Rus İstihbarat Servisi) adına çalışan iki kişinin de bulunduğu dört kişiyi suçluyor. 500 milyon kullanıcının bilgilerini çalmakla suçlanan dört kişinin yaptığı eylem tarihteki en büyük ikinci çevrimiçi suç olarak nitelendirildi.

Kanadalı seks oyuncakları üreticisi [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]We-Vibe, kullanıcıların cinsel hayatlarını kayıt altına aldığını kabul etti.[/inlinetweet] Kullanıcısına ısı ayarı, karşılıklı etkileşim gibi birçok farklı özellik sunan uygulaması ile birlikte çalışan We Vibe Plus 4 isimli akıllı vibratörün, Bluetooth menzilindeki herkesin cihazın kontrolünü ele geçirmesine izin vermek gibi güvenlik açıkları olduğu ortaya çıktı. Hal böyle olunca şirket topladığı bilginin ürünü geliştirmek için kullanılacağını söylese bile kullanım şartlarını yumuşatmak durumunda kaldı. Bu arada meraklı vibratörün fiyatı 199 Dolar iken söz konusu uygulamanın fiyatı özelliklerine göre 10 bin Dolar’a kadar çıkabiliyor.

Güldürmeden düşündürüyor.

Facebook, geliştiricilerinin Facebook’a ait verileri kullanarak polisin çevrimiçi gözetleme yapmasına olanak veren araçlar geliştirmesini yasakladı. Ekim ayında Amerika Vatandaşlık Hakları Birliği (ACLU) tarafından yayımlanan bir raporda Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal medya platformlarının kullanıcı verilerini, protestocuları takip edebilmesi için polisin kullanımına sunduğunu göstermişti. ACLU şirketleri bu durumun tekrar yaşanmaması için gereken değişiklikleri yapmaya çağırmıştı. Son haberlere göre Almanya da bu konuyla ilgili olarak 50 milyon Avro‘ya kadar ceza verilmesi veya ilgili yazıların/araçların silinmesi için bir yasa hazırlıyor.

Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas, hazırlanan yasayı destekliyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]ABD Temyiz Mahkemesi, Etiyopya doğumlu bir ABD vatandaşının Etiyopya’ya karşı dava açmasını engelledi.[/inlinetweet] Belirtilene göre şahsın bilgisayarına casus yazılım saldırısı yapıldıktan sonra Skype çağrıları ele geçirildi. Ardından toplanan bu veriler Etiyopya hükümeti tarafından kontrol edilen bir sunucuya gönderildi. Yaşanan bu olay karşısında ABD mahkemesi, yabancı devletlerin bazı istisnalar dışında yerel bir mahkemede açılacak davalardan muaf olduklarına karar verdi.

Pakistan Hükümeti, Facebook’tan Pakistan’daki sosyal ağda yayınlanan ‘küfür’ araştırmasına yardım etmesini istedi. İçişleri Bakanlığına göre dini değerlere hakaret niteliğinde olan paylaşımlar hakkında bilgi paylaşımı isteyen Pakistan’ın çekincelerini dindirmek adına Facebook tarafından bir ekip yollanacak.

Bu tarz söylemler Pakistan’da idamla sonuçlanabiliyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Almanya, Facebook ve diğer sosyal ağlara yaptırım uygulayacak bir yasa taslağı hazırladı.[/inlinetweet] Taslak, platformların kullanıcılara nefret söylemi ve yalan haberleri ihbar etme seçeneği sunmamaları ya da illegal içerikleri kaldırmayı reddetmeleri durumunda -yukarıda da belirttiğimiz gibi- 50 milyon Avro ceza ödemelerini öngörüyor. Yasa kabul edilirse, Facebook’un şimdiye kadar karşılaştığı en sert düzenleme olacak.

Eylül ayında yapılacak seçimlerin de etkisiyle Almanya’nın sosyal medya ile olan mücadelesi bitmiyor.

Google, arama sonuçlarında karşımıza çıkan içeriğin kalitesini artırmak ve sakıncalı içerikleri engellemek için 10 bin kişilik ordu kurdu. İkinci Dünya Savaşı öncesinde yaşanan soykırım ile alakalı bir arama sonucunda ortaya çıkan gerginliği kökten çözmeye çalışan Google’ın sakıncalı içerik ordusu, bu sorunla savaşırken 2013’te kamuoyuna açıklanan büyük bir el kitabından yardım alıyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Afrika artık .com’a eşdeğer .africa şeklinde bir alan adına sahip.[/inlinetweet] Bu gelişme AB Komisyon Başkanı Nkosazana Dlamini Zuma tarafından Afrika’nın kendi dijital kimliğine kavuşması olarak görülürken Afrika Birliği (AU) tarafından ise, kıtayı bir internet topluluğu olarak bir araya getireceği düşünülüyor.

Dünyanın en büyük bilgisayar çipi üreticisi [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Intel, otonom araçlara görüş yeteneği sağlayan Mobileye şirketini 15,3 milyar Dolar‘a satın aldı.[/inlinetweet] Mobileye‘ın borsada 47,27 Dolar’dan değer gören hisseleri, bu anlaşmada 63,54 Dolar’dan değerlendirildi. Amaç Intel’in geç kaldığı mobil cihazlar pazarında kaybettiklerini yeni gelişmekte olan otonom (sürücüsüz) araçlar çağında erken pozisyon alarak kapatmak.

Ortaklığın her iki şirketi de otonom araç sistemleri konusunda güçlendirmesi bekleniyor.

Youtube, video izlemeyi sosyal bir deneyim haline getirmeyi hedefleyen yeni uygulaması Uptime’ı test etmeye başladı. Google’a bağlı Area 120 adlı ekip tarafından geliştirilen uygulama başlangıçta yalnızca iOS cihazlar için kullanılabilir durumda.

https://twitter.com/uptimeApp/status/840689484400214016

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Facebook, Samsung Gear VR için hazırladığı ilk sanal gerçeklik uygulamasını tanıttı.[/inlinetweet] 360 derecelik fotoğraf ve video gibi içerikleri paylaşma ve takip etme imkanını kullanıcılara sunacak olan uygulama, aynı zamanda bazı içerik üreticilerinin sanal gerçeklik içeriklerini de barındıracak.

Amerikalı iletişim şirketi Verizon’un Yahoo’nun büyük bir kısmını satın almasından sonra CEO’luk görevini yakın zamanda bırakacak olan Marissa Mayer’ın şirketten 23 milyon Dolar tazminat alması bekleniyor.

Marissa Mayer sülalesinin geleceğini garanti altına aldı.

Büyük ihtimalle CAPTCHA‘ları web sitelerine kaydolurken birçok kez görmüşsünüzdür. Bu sistem insanlarla botları ayırmak ve botların sitede istenmeyen içerikler paylaşmasını engellemek için kullanıcılardan anlaşılması kolay olmayan bazı harf ve sayıları belirlemesini, çeşitli görseller arasından tanıma uygun olanı seçmesini ya da bir kutuyu işaretlemesini istiyor. Ancak son zamanlarda bu tarz doğrulama ekranlarını daha az görüyor olabilirsiniz. Bunun sebebi Google’ın artık CAPTCHA’ları görünmez hale getirmesi. Yeni algoritma sayfa başındaki hareketlerden ziyaretçinin bir insan mı yoksa kötü amaçlı bir bot mu olduğunu ayırt edebiliyor.

Arka planda görünmez olarak çalışan yazılım insanlar ve botları birbirinden ayırt edebiliyor.

Güney Kaliforniya Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Twitter’daki hesapların yüzde 9 ila 15’i bilgisayar yazılımları tarafından kontrol ediliyor.[/inlinetweet] Twitter‘ın aylık toplam 319 milyon aktif kullanıcısı olduğu düşünüldüğünde, bot olarak adlandırılan bu hesapların sayısının yaklaşık 48 milyon olduğu ifade ediliyor. Botlar tweetleri beğenme, retweet etme ya da diğer kullanıcıları takip etme gibi özelliklere sahip.

Bazı botların terörizm propagandası gibi zararlı faaliyetler için kullanıldığı da biliniyor.

ManyStreams, kullanıcılarına küçük adımlarla büyük değişiklikler yaratmayı hedefleyen bir uygulama. Hatta yeni alışkanlıklar aşılamayı planlayan bir uygulama desek daha doğru olabilir. Kullanmaya başlayınca ilk önce basit bir meydan okuma sunarak size kendini geliştirmeniz yoluyla yardımcı olmaya çalışıyor.

Rouge Cart, Amazon’da alışveriş yaparken beğendiniz ürünleri listelemeniz ya da paylaşmanız için geliştirilmiş, ilginç ve keyifli bir web sitesi. Sitenin editörleri, favori listelerini kullanıcılarla paylaşıyor. Elbette sadece editörlerle sınırlı değil; içerik akışınızı ilginizi çeken kullanıcıları takip ederek kişiselleştirebilir, siz de yaptığınız listelerle takipçi kazanabilirsiniz.

Berlin merkezli Optionspace yapılan bir lansmanla Airbnb mantığında ofis hizmeti sunmaya başladı. Berlin, Münih, Hamburg ve Frankfurt’da aktif olan hizmetin önümüzdeki haftalarda diğer Alman kentlerine yayılması planlanıyor.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Finans teknolojileri.
  3. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  4. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  5. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  6. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

9 Yorum

  • Ellerinize gözlerinize sağlık. Bu hafta için bir ayrıntı da İstanbul Film Festivali’nin programının açıklanması oldu, naçizane bir not düşmek istedim. Saygılar.

  • ABD Adalet Bakanlığı, 2014 yılında Yahoo’ya yapılan siber saldırı için KGB (Rus İstihbarat Servisi) adına çalışan iki kişinin de bulunduğu dört kişiyi suçluyor. 500 milyon kullanıcının bilgilerini çalmakla suçlanan dört kişinin yaptığı eylem tarihteki en büyük ikinci çevrimiçi suç olarak nitelendirildi.

    Serdar Bey, yukarıda bahsettiğiniz KGB, 91 yılında kapatılmadı mı? FSB falan olmasın o istihbarat kuruluşu?

  • Portakal’in Hollanda’da yetismedigini ögrenemeyen geri zekalilar ve onlar yüzünden düstügümüz haller… Yazik onlarla ayni ülkenin kimligini tasimaktan utanioyorum.

  • Havayolu raitinglerinde Edream yerine skytraxratings.com’u tercih edin. Hem güncel hem de araştırma objektif yapılıyor. Çogu acente bu kaynaktan faydalanıyor.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği