İnsanlık tarihinin en önemli 30 yılı

İnsanlığın gelişimini kat kat artıracak pek çok bilimsel gelişme ile birlikte önümüzdeki 30 yıl, insanlık tarihi için bir dönüm noktası niteliğinde.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Günümüzün katlanarak artan teknolojik gelişmeleri sadece endüstrileri değil, insan türünü de ökten değiştirebilir. Önümüzdeki 30 yıl içinde ‘insan’ tanımı değişerek yeni bir türe evrilebilir. Bu dönüşüme sebep olacak dört ana etken şunlar:

  1. Tüm dünyayı kablolarla birbirine bağlıyoruz
  2. Beyin-bilgisayar arayüzleri geliştiriyoruz
  3. Yapay zeka geliştiriyoruz
  4. Uzaya açılma planları yapıyoruz

İnsanların birbirine bağlanması

Günümüzde internet ile birbirine bağlanabilen insanların sayısı 2,9 milyar. Önümüzdeki altı ila 8 yıl içerisinde bu sayının 8 milyara ulaşması ve dünya üzerindeki her bireyin en az saniyede 1 megabit internet hızına sahip olması bekleniyor. Facebook, Google, SpaceX gibi şirketlerin bu alandaki çalışmaları ve 5G teknolojisinin kullanılması ile birlikte tüm insanlığın birbirine bağlı olduğu bir döneme gireceğiz. Bu da çok daha hızlı bilgi paylaşımı ve çok daha hızlı gelişme demek.

Beyin-bilgisayar arayüzü

Pek çok laboratuvar ve girişimci, insan beyninin bilgisayarlarla kablosuz olarak iletişim kurabilmesini sağlayacak yöntemler üzerinde çalışıyor. Bu çalışmaların ilk ürünleri günümüzde kullanılabiliyor. Ray Kurzweil, bu teknolojinin hayatımıza girmesi ve insanların bulut üzerinden birbiri ile iletişim kurması için 2030’ların ortasını beklememiz gerektiğini söylüyor. Beynimizi bilgisayarlara bağlamak hem sınırsız veri depolama ve işlem gerçekleştirme seçeneğini mümkün kılıyor hem de diğer insanlarla ve şeylerin interneti cihazları ile iletişim kurmaya olanak sağlıyor. Herkesin internete bağlı olduğunu düşündüğümüzde bu durum gelişimimizi bir kat daha hızlandıracaktır.

Yapay zeka

Bir sonraki ve muhtemelen en önemli adım, yapay zeka devrimi olacak. Google, Facebook, IBM, Samsung ve Alibaba gibi şirketler tarafından desteklenen ve derin öğrenme yöntemleri ile geliştirilen yapay zeka, gelişimimizi hızla artıracak. Toplam zeka (hem insan zekası hem yapay zeka) bir şirketi ya da bir ülkeyi kalkındıran en önemli kavram. Önümüzdeki dönemde, beyin-bilgisayar arayüzleri ile ilgili karşılaşabileceğimiz sorunları, geliştirdiğimiz yapay zekalarla çözebileceğiz. Daha fazla gelişen teknoloji daha fazla problem karşımıza çıkaracak ancak yapay zeka da aynı hızla gelişerek bu sorunları çözecek.

Uzay keşfi

Son olarak insan ırkının çok gezegenli bir tür olma konusunda hızla ilerlediğini görüyoruz. Önümüzdeki 30-40 yıl içinde gerçekleştireceğimiz gelişmeler, gelecekte ‘insanların Dünya’yı terk ettiği dönem’ olarak hatırlanacak. Günümüzde bu alanda yapılan çalışmalara milyarlarca Dolar harcanıyor. SpaceX insanları Mars’a, Blue Origin ise Ay’a götürmek için çalışmalarını sürdürüyor. NASA’nın da Mars planlarını bir kenara bırakıp Jüpiter’in uydusu Europa’ya yerleşme çalışmaları yürütme planları bulunuyor. Planetary Resources şirketi ise asteroitlerden maden elde etmek için çalışıyor.

Tüm bu gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda, insanlığın önümüzdeki 30 yıl içerisinde gerçekleştireceği gelişmelerin, türümüzün tarihi açısından oldukça önemli olacağını belirtmek gerek. Kesinlikle insanlık tarihinin en heyecanlı döneminde yaşıyoruz.

Kaynak: Singularity Hub

Günümüzün katlanarak artan teknolojik gelişmeleri sadece endüstrileri değil, insan türünü de ökten değiştirebilir. Önümüzdeki 30 yıl içinde 'insan' tanımı değişerek yeni bir türe evrilebilir. Bu dönüşüme sebep olacak dört ana etken şunlar:

  1. Tüm dünyayı kablolarla birbirine bağlıyoruz
  2. Beyin-bilgisayar arayüzleri geliştiriyoruz
  3. Yapay zeka geliştiriyoruz
  4. Uzaya açılma planları yapıyoruz

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği