Beyni keşfetmek için yeni bir araç: yapay zeka

Beyin-bilgisayar arayüzleri, yapay zekanın beynimizi ele geçirerek düşüncelerimize ya da duygularımıza kendi isteğimiz dışında yön vermesine sebep olabilir.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Uzmanlara göre beyin-bilgisayar arayüzleri (BCI), yapay zekanın beynimizi ele geçirerek düşüncelerimize, duygularımıza ya da kararlarımıza kendi isteğimiz dışında yön vermesine sebep olabilir.

Uyarıyı yapan araştırmacılar, beyin-bilgisayar arayüzü denemesine tabi tutulan ve kendisiyle çalışan araştırmacılardan hoşlanmayan felçli bir hastayı varsayım yoluyla ele alıyor. Hastanın düşüncelerini okuyan yapay zeka, hasta tarafından herhangi bir emir gelmemesine rağmen araştırmacılardan hoşlanmama durumunu onlara zarar verme gerekliliği olarak algılayabilir.
Araştırmacılar, “Yaşanan teknolojik gelişmeler, insanların zihinsel işlemlerinin çözülerek beyinlerindeki fikirlerin, düşüncelerin ve duyguların yönlendirilebileceği bir yola girdiğimizi gösteriyor.” diyor.

Elon Musk’ın Neuralink adlı girişimi

Araştırmacılar, özellikle de Elon Musk’ın bu yılın ilk aylarında başlattığı Neuralink girişiminden örnek vererek birçok şirketin beyin-bilgisayar arayüzü teknolojileri üzerinde çalıştığını söylüyor. Neuralink, kavrama gücünü artırmak için bilgi yükleme ya da indirme işlemi gerçekleştirebilen kablosuz beyin-bilgisayar arayüzü geliştiriyor. Musk’ın teknolojisi, ilk kez 1987 yılında Iain M. Banks adlı bilim kurgu yazarının Culture romanında geçen sinirsel bağ (neural lace) konseptine dayanıyor. Romanda, insan beyninin şeklini alarak nöronların programlanmasını sağlayan fütüristik bir ağdan bahsediliyor.

Eğer böyle bir teknoloji hayata geçirilirse, insanlık için yeni bir teknoloji çağı başlayabilir. Araştırmacılar, “Geçmişte yaşanan olaylar gösteriyor ki kar peşinde koşmak birtakım sosyal sorumlulukları gölgede bırakabiliyor. Nöroteknolojinin potansiyel birçok klinik ve sosyal faydası var. Bunlardan faydalanmak için insanlığı koruyacak ve insanlık için en iyisini amaçlayacak şekilde teknolojiye yön vermeliyiz.” diyor.

Kaynak: News Week

Uzmanlara göre beyin-bilgisayar arayüzleri (BCI), yapay zekanın beynimizi ele geçirerek düşüncelerimize, duygularımıza ya da kararlarımıza kendi isteğimiz dışında yön vermesine sebep olabilir. Uyarıyı yapan araştırmacılar, beyin-bilgisayar arayüzü denemesine tabi tutulan ve kendisiyle çalışan araştırmacılardan hoşlanmayan felçli bir hastayı varsayım yaparak ele alıyor. Hastanın düşüncelerini okuyan yapay zeka, hasta tarafından herhangi bir emir gelmemesine rağmen araştırmacılardan hoşlanmama durumunu onlara zarar verme gerekliliği olarak algılayabilir. Araştırmacılar, özellikle de Elon Musk'ın Neuralink girişiminden örnek vererek birçok şirketin beyin-bilgisayar arayüzü teknolojileri üzerinde çalıştığını söylüyor. Neuralink, kavrama gücünü artırmak için bilgi yükleme ya da indirme işlemi gerçekleştirebilen kablosuz beyin-bilgisayar arayüzü geliştiriyor. Musk'ın teknolojisi, ilk kez 1987 yılında Iain M. Banks adlı bilim kurgu yazarının Culture romanında geçen sinirsel bağ (neural lace) konseptine dayanıyor. Araştırmacılar, "Nöroteknolojinin potansiyel birçok klinik ve sosyal faydası var. Bunlardan faydalanmak için insanlığı koruyacak ve insanlık için en iyisini amaçlayacak şekilde teknolojiye yön vermeliyiz." diyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği