Zihinle kontrol edilen fareler

Çinli araştırmacılar, insanların beyin-beyin arayüzü adı verilen bir teknoloji ile farelerin hareketlerini kontrol etmesini sağlayan bir yöntem geliştirdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Çin Zhejiang Üniversitesinden araştırmacılar, insanların beyin-beyin arayüzü adı verilen bir teknoloji ile farelerin hareketlerini kontrol etmesini sağlayan bir yöntem geliştirdi.

Beyin-bilgisayar arayüzleri (BCI) bir süredir kullanılıyor ve insanların sadece beyinlerini kullanarak bilgisayar komutlar vermesini sağlıyor. Bunlar genellikle bir elektroensefalogram (EEG) başlığının beyindeki sinir aktvitesini ölçmesi ve bilgisayarı bazı basit düşünceleri gösteren belirli örüntüleri öğrenmesi için eğitmesi ile çalışıyor. Bu örüntüler bilgisayar tarafından algılanabiliyor ve bir tür eyleme dönüştürülebiliyor.

Beyin-bilgisayar arayüzünün evrimi

BCI’lar iki seçenek arasında seçim yapılacağı zaman (sağa ya da sola dönmek gibi) en verimli şekilde çalışıyor. Bir insan bir hareketi yaptığını düşündüğünde de bu sistemler çok iyi çalışıyor çünkü bir hareketi yapmakla, yaptığını düşünmek arasındaki sinir aktiviteleri oldukça benzer. Bu sayede beyin-bilgisayar arayüzleri, felç ya da kas problemleri yüzünden hareket edemeyen insanların kendi başına hareket edebilmesi için kullanılabiliyor.

BCI’lar kullanılmaya başladıktan sonra arayüzü sinyalleri gönderen bir beyine bağlayıp diğer ucunu da transkraniyal manyetik uyarım (TMS) aracılığıyla alıcı bir beyne bağlamak mümkün oldu. TMS, beynin bir bölümünde, kafanın yüzeyinin hemen altına bir manyetik sarmal yerleştirerek buraya manyetik alan titreşimleri gönderilmesiyle beynin uyarılması prensibini kullanıyor. Böylece bir beyin, başka bir beyni uyarabiliyor. Beyin-beyin arayüzü (BBI) adı verilen bu yöntem ilk kez 2015 yılında, bir araştırmacının, kampüsün öbür ucunda bulunan iş arkadaşının parmağını oynatması ile kullanıldı.

İnsan beyniyle fare hareketleri kontrol edildi

Yeni çalışmada ise beyin-beyin arayüzü insanlar arasında değil, bir insan ile başka bir canlı arasında kullanıldı. Siborg fareleri yaratmak için araştırmacılar bir insana EEG başlığı takarak hareketler için gerekli sinyalleri göndermesini sağladı. Buradan gelen sinyaller direkt olarak farenin beynindeki mikro elektrotlara gönderildi. Fareler uyarımları motor hareketlerle ilişkilendirmeleri konusunda eğitildikten sonra, sinyaller farelere Bluetooth üzerinden kablosuz olarak da gönderilebilir hale geldi.

Tüm bunlar, bir insanın gördüğü bir labirentte bulunan farenin hareketlerini, kablosuz bir şekilde beyinlerini kullanarak kontrol etmesine ve fareyi labirentin içinde doğru noktaya yönlendirebilmesine imkan verdi. Araştırmacılar ayrıca göz kırpma hareketlerini de bir sinyal mekanizması olarak kullanmak için de deneyler yaptı. Bir sonraki adımın iki yönlü sinyal gönderebilen bir sistem oluşturmak olduğu söyleniyor. Böylece iki insan birbirinin beynine sinyal göndererek, konuşmadan ve birbirini görmeden iletişim kurabilecek.

Kaynak: Digital Trends

Çin Zhejiang Üniversitesinden araştırmacılar, insanların beyin-beyin arayüzü adı verilen bir teknoloji ile farelerin hareketlerini kontrol etmesini sağlayan bir yöntem geliştirdi. Siborg fareleri yaratmak için araştırmacılar bir insana EEG başlığı takarak hareketler için gerekli sinyalleri göndermesini sağladı. Buradan gelen sinyaller direkt olarak farenin beynindeki mikro elektrotlara gönderildi. Fareler uyarımları motor hareketlerle ilişkilendirmeleri konusunda eğitildikten sonra, sinyaller farelere Bluetooth üzerinden kablosuz olarak da gönderilebilir hale geldi. Tüm bunlar, bir insanın gördüğü bir labirentte bulunan farenin hareketlerini, kablosuz bir şekilde beyinlerini kullanarak kontrol etmesine ve fareyi labirentin içinde doğru noktaya yönlendirebilmesine imkan verdi.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği