Haftanın Özeti: 82

16 – 22 Mayıs 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Bilim / Yazılım / Donanım

  • Sanatçı Keiichi Matsuda tarafından kurgulanan Hyper-Reality adlı video, kişisel teknolojilerin yeni nesil cihazlarla birlikte inşa etmeye çalıştığı geleceğe iddialı bir pencereden bakıyor. İzlemeden geçmeyin.

  • E-ticaret devi Amazon’un hızlı tüketim ürünlerine yönelik çıkarttığı Prime Dash adlı düğmeler, bastığınız anda ilgili ürünün Amazon’a siparişinin verilip yola çıkmasını sağlıyor. Sitenin bu hafta 20 dolardan satışa sunduğu IFTTT ile özelleştirilebilen AWS IoT Button adlı düğmeleri neredeyse anında tükendi.
  • Tarihte ilk defa iPhone satışları düşüşe geçti. Apple’ın pazar değeri Google’ın gerisine düştü, işletim sistemi güncellemeleri sorunlar yaratmaya başladı… InfoWorld’den Paul Venezia bunun Apple için ‘fetret devri’nin işaretçisi olduğunu iddia ediyor. Yazıda sorulmayan soruyu da biz ekleyelim: buna sevinmeli miyiz yoksa üzülmeli mi?
  • Apple’ın bu sene sonbaharda tanıtacağı telefonun iPhone 6 ile aynı tasarıma sahip olacağı ve iPhone 7 olarak adlandırılmayabileceği ifade ediliyor. Şirkete yakın kaynaklar yeni telefonda çok büyük değişiklikler olmayacağını, beklenen iPhone 7’nin 2017’de gelebileceğini belirtiyor.

iphone 7 concept

  • IBM, yıllardır üzerinde çalışılan bellek teknolojisi PCM’in kullanıcı seviyesi cihazlarda kullanılabilmesini sağlayacak bir gelişmeyi duyurdu. Tek hücrede üç bitlik veri depolayabildiğini açıklayan IBM, gelecekte PCM’in flaş bellek teknolojisinin yerini almasını amaçlıyor. Flaş bellekten 70 kat daha hızlı olduğu bildirilen PCM teknolojisi akıllı telefonlarda uygulamaların çok daha hızlı çalışmasını sağlayacak.

ibm-pcm-chip

  • Waverly Labs adlı bir firma, konuşulanları algılayıp başka dillere çevirebilen bir akıllı kulaklık geliştirdi. Ön siparişle 129 dolara satın alınabilen kulaklık İngilizce, Fransızca, İspanyolca ve İtalyanca dillerini destekliyor.

  • IBM’in geliştirdiği yapay zeka sistemi ROSS, ABD’li hukuk şirketi Baker & Hostetler tarafından hukuk asistanı olarak işe alındı. ROSS kendisine yöneltilen soruları algılıyor ve ilgili kanunlar ve eski davalara referans vererek ulaştığı sonuçları sunuyor. ROSS ayrıca kanun düzenlemelerini ve mahkemelerin kararlarını takip ederek, davaya etki edebilecek değişiklikleri haber veriyor.

https://youtu.be/Y_cqBP08yuA

  • Güney Koreli otomotiv firması Hyundai, fabrikalardaki işçilerin daha kolay çalışmasını sağlamak için giyilebilir robot üretmeye hazırlanıyor. İş kazalarını azaltması amaçlanan bu teknolojinin ayrıca uzun mesafeleri hızla kat etmek ve yürüyemeyen kişilerin yürümesini sağlamak için kullanılabileceği belirtiliyor.

Hyundai-Wearable-Robot-09

  • Bireysel mobil cihazların çoğalmasıyla birlikte yepyeni iki sorunla başbaşa kaldık: pil ömrü ve kontrol mekanizması. Neyse ki her ikisi konusunda da dört bir koldan yoğun bir çalışma yürütülüyor. Fast Company bir kısmına Dünya Halleri haberlerinde önceden yer verdiğimiz kontrol seçeneklerinden en yenilikçi 8 tanesine bakmış.

  • Kimi zaman ‘yenilebilir’ diye telaffuz edilen ‘yenilenebilir enerji‘ kavramı rüzgar, güneş gibi sonu gelmeyen (ve bedava) doğal kaynaklardan edinilen enerjiyi temsil ediyor. Başta bütün nükleer enerji tesislerini kapatma kararı alan Almanya olmak üzere birçok ülke bu konudaki tesis ve teknolojilerini güçlendiriyor. En etkileyici sonuçlardan biri de bu hafta Portekiz’den geldi. Ulusal Enerji Ağı tarafından yapılan açıklamaya göre ülke 3 gün boyunca (107 saat) sadece yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak ayakta kalmayı başardı. BONUS BİLGİ: Şu an Portekiz’in enerjisinin yüzde 70’i bu tip yenilenebilir kaynaklardan sağlanıyor.
  • Son dönemde sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik her alanda olduğu gibi tıp alanında da pek çok farklı amaç için kullanılmaya başladı. Bu yöntemlerle doktorlar ameliyatlardan canlı yayın yapabiliyor, psikolojik rahatsızlıkları tedavi edebiliyor ve öğrencileri eğitebiliyor.

  • Bilimciler yutulduktan sonra vücudun içinde çözünerek açılan ve yanlışlıkla yutulan metal maddeleri vücuttan çıkarabilen origami robot geliştirdi. Bu robot geçmiş yutulabilir origami robotların aksine tıp alanında aktif olarak kullanılabilecek olan ilk robot olarak da dikkat çekiyor.

  • Stanford Üniversitesi Mühendislik Fakültesi montajı gayet kolay bir mobil idrar test cihazı geliştirdi. Cihaza yerleştirilen örnekler cep telefonuyla entegre çalışan bir sistemde analiz yaparak idrardan erken teşhisi yapılabilen rahatsızlıklarda yardımcı oluyor.

  • Kickstarter sitesinde fonlanmaya çıkan ve hedeflediği bedele ulaşan BLIPS adlı mikro lens, cep telefonu kamerasını neredeyse mikroskop hassasiyetine (1/7000 inç, ≈1/300 mm) ulaştırıyor. 20 Avro.

  • Britanya’da mikrop direncine yönelik çalışmalar yapan AMR’nin raporuna göre aşırı ve yanlış / eksik kullanımdan dolayı birçok insanda etkisini yitiren antibiyotikler ve yeni nesil ‘süper mikroplar’ önlem alınmaz ve geliştirilmezse büyük bir felakete yol açacak. Rapordaki öngörüye göre 2050 yılına gelindiğinde yılda 10 milyon kişi; başka bir deyişle her 3 saniyede bir kişi tedavi edilemeyen bu hastalıklar nedeniyle hayatını kaybedecek. 10 yıl içinde 40 milyar dolar bütçeyle üstesinden gelinebilecek bu felaketin gerçekleşmesi durumunda maliyeti (can kayıpları dışında) 100 trilyon dolar olarak hesaplanıyor.

image-20150527-4840-1wdv2h5

  • Kalp dahil vücudumuzun pek çok organının durması ölmek için yeterli değil. Modern tıp neredeyse imkansızı başaracak kadar gelişmiş düzeyde. Tek bir istisnayla: beyin ölümü. Beynin teknik olarak ‘ölmesi’ kişinin bir daha geri dönmeyecek şekilde öldüğü anlamına geliyor. Çünkü beyin tekrar yaşama döndürülebilen bir organ değil. En azından değildi. Bugün kaybolan beyin hücrelerini yenilemek ve mevcut nörün bağlantılarına uydurmak gibi kulağa garip gelen bir Bioquark yöntemi de var. Tıbbi terimlerden uzak, gayet anlaşılır bir tıbbi sihir metnine bakalım.
  • İsrailli küçük bir ilaç şirketi diyabet hastaları için ağızdan alınabilen ve geceleri kan şekerini düşürebilen bir insülin ilacı geliştirdi. Günümüzde ağızdan alınan insülinin sindirim sistemine dayanamayacağı düşüncesi nedeniyle hastalar insülini şırınga ile enjekte ederek kullanıyor.

pill-1400x600

  • Çocukların akşam yemeğini yeme saati ile obezite arasındaki ilişkiyi inceleyen araştırmacılar, bu iki durum arasında bir bağlantı bulamadı. 2008-2012 yılları arasında yeme alışkanlıkları kaydedilen 1.620 çocuk ile yapılan incelemede geç yemek yemenin obeziteye sebep olduğu görülmedi.

child obesity

  • Mide; özellikle de bağırsaklarımızdaki mikrop ve bakterilerin neredeyse bütün metabolizmamızı yönettiğini geç de olsa keşfettik. Obeziteyle mücadelede kilit rol oynayan bu organizmalar üstüne yürütülen bir çalışmada kilo verme, yağ oranını azaltma konusunda düzenli hareket etmenin diyetten çok daha pozitif etki sağladığı gözlemlendi.
  • Laboratuvarda fizikçilere yardımcı olması amacıyla geliştirilen yapay zeka, 2001’de fizikçilere Nobel Ödülü getiren deneyi kendi başına yapmayı başardı. Yapay zekanın bu deneyi gerçekleştirirken normalde bir insanın aklına gelmeyebilecek yöntemler kullandığı ve daha verimli yöntemler bulduğu ifade edildi. Gelecekte yapay zekanın sadece laboratuvarda değil, diğer alanlarda da bilimcilere asistanlık edebilmesi amaçlanıyor.

yapay zeka geliştiriciler

  • Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) içinde görev yapan astronotlar Pazartesi itibariyle Dünya yörüngesindeki 100 bininci turunu tamamladı. BONUS BİLGİ: İnsanoğlu’nun elinden çıkan en pahalı yapı unvanlı ISS’nin ilk modülü 1998’de bir Rus roketiyle uzaya taşınmıştı. İstasyon şu ana kadar 18 ülkeden 220 astronot ağırladı.

Gelişmeler devam ediyor! Sıradaki sayfaya aşağıdan geçebilirsiniz.

5 Yorum

  • Özetler yine çok hoş olmuş. Bir tavsiyem & Önerim olacaktı. Abi hafta içi durmadan sayfadaki yeniliklerin mail olarak gelmesinden dolayı bir çok kişiden mail aboneliklerini kaldırdıklarını duydum. Bu mail aboneliklerini hafta sonları yayınları ve hafta içi şeklinde ayırabiliyor muyuz? ya da sadece tüm özetin olduğu pazar günkü genel derlemeye üye olma şansı sunan bir uygulama var mı? Varsa daha iyi olur gibime geliyor. Not: Harikasın devam abi :)

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği