Nobel Ödülü’ne layık yapay zeka

Avustralyalı bilimcilerin laboratuvarda yardımcı olarak kullanılmak üzere tasarladığı yapay zeka, Nobel ödüllü deneyi kendi başına gerçekleştirmeyi başardı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Avustralyalı fizikçiler karmaşık fizik deneylerini öğrenip yapabilen hatta bu deneyleri geliştirebilen bir yapay zeka geliştirdi. Araştırmanın sonucunda, insan bilimciler üst düzey problemler ve araştırma tasarımlarıyla uğraşırken onlara yardımcı olabilecek yapay zekalı asistan robot üretilmesi amaçlanıyor.

Yapay zekalı robotun gerçekleştirdiği deney 2001’de üç fizikçiye Nobel Ödülü kazandıran Bose-Einstein yoğunlaşmasının oluşturulmasıydı. Avustralya Ulusal Üniversitesi (ANU) ekibi bir miktar gazı 1 mikrokelvin ısıya kadar soğuttu. Daha sonra deneyin kontrolü yapay zekaya verildi. Yapay zekanın bu noktadan itibaren lazerleri ve diğer parametreleri kullanarak atomları bir kaç yüz nanokelvin ısıya kadar soğutması gerekiyordu. Onlarca denemenin ardından yapay zeka her seferinde bu işlemi yapmanın daha verimli yöntemlerini keşfetti.

Bilimcileri bile şaşırttı

“Bir insanın aklına gelmeyecek şeyler yaptı. Mesela bir lazerin gücünü sürekli değiştirirken bir başka lazerle bunu dengeledi.” diyen araştırmacı Paul Wigley “Bir makinenin sadece 1 saat içinde sıfırdan başlayarak deneyi kendi kendine yapmayı öğrenmesini beklemiyordum. Belki de daha önce insanların akıl edemediği başka yöntemler bularak ısıyı daha da düşürebilir ve daha net ölçümler yapabilir.” şeklinde konuştu.

Sonuç olarak Bose-Einstein yoğunlaşmaları artık daha hızlı, daha farklı şartlar altında ve daha büyük miktarlarda üretilebilecek. Yapay zekanın yemeğe, uykuya ya da tatile ihtiyacı olmadığını da unutmamak gerek.

Araştırmacılardan Michael Hush “Yanınızda sürekli bir fizikçi bulundurmaktan çok daha ucuz bir yöntem. Arabanızın arkasında taşıyacağınız bir yer çekimi ölçüm cihazı yapabilirsiniz ve yapay zeka onun ince ayarlarını yapar ve her problemini çözer” diyerek bu teknolojinin getireceği kolaylıklara vurgu yaptı. Tabii bu yapay zekanın tasarımı oldukça özel olduğu için şu anda  başka problemleri çözmekte kullanılamıyor. Laboratuvardaki daha genel ayak işlerine hala öğrenciler bakıyor.

Laboratuvarda fizikçilere yardımcı olması amacıyla geliştirilen yapay zeka, 2001'de fizikçilere Nobel Ödülü getiren deneyi kendi başına yapmayı başardı. Yapay zekanın bu deneyi gerçekleştirirken normalde bir insanın aklına gelmeyebilecek yöntemler kullandığı ve daha verimli yöntemler bulduğu ifade edildi. Gelecekte yapay zekanın sadece laboratuvarda değil, diğer alanlarda da bilimcilere asistanlık edebilmesi amaçlanıyor.

2 Yorum

  • Bu haberleri okudukça adeta mest oluyor, kendimden geçiyorum.
    Keşke biz de Türk milleti olarak bu çalışmaların içinde yer alabilseydik.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği