Akıllı telefonlar 70 kat hızlanacak

IBM, günümüzde akıllı telefonlarda kullanılan flaş bellek teknolojisinden 70 kat daha hızlı olan PCM teknolojisini geliştirdiğini açıkladı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

ABD’li teknoloji şirketi IBM, faz değişim belleği (PCM) teknolojisinde ulaştığı yeni bir gelişmeyi duyurdu. Günümüzde kullandığımız DRAM ve flaş bellek teknolojilerine alternatif olarak yıllardır geliştirilmekte olan PCM teknolojisi ilk kez IBM sayesinde kullanıcı seviyesi cihazlarda kullanılabilecek kadar ucuz olacak. IBM araştırmacısı Haris Pozidis, Paris’te yaptığı tanıtım konuşmasında PCM’in 2017 yılında büyük bir ticari başarı elde edeceğini düşündüğünü belirtti.

PCM, çip üzerinde bulunan çok küçük miktarlarda kalkojenit camın elektrikle ısıtılması yöntemiyle çalışıyor. Hangi hücrenin nasıl soğuduğu, o hücrede hangi verinin depolandığını gösteriyor. Eğer bir hücre yavaşça soğursa atomlar kendilerini kristal bir örüntü içerisinde düzenliyor. Eğer hücre hızla soğursa atomlar dağınık bir formda kalıyor. Kristal yapı elektriği iyi iletirken, dağınık yapı iletemiyor. Bilgisayar hangi hücrede 1 hangi hücrede 0 olduğunu (1 bitlik veri) bu şekilde algılıyor.

Yıllar süren çalışma

IBM bu teknolojiyi, bir hücrede birden fazla bit depolanabilecek şekilde geliştirdi. 2011’de bir PCM hücresinde iki bit veri depolamayı başardı. Salı günü yapılan açıklamada bu sayının üçe çıkarıldığı açıklandı. Bir çipe daha fazla veri yükleyebilmek demek PCM’in maliyetinin düşeceği ve diğer bellek teknolojileri ile mücadele edebileceği anlamına geliyor.

Bilgisayar teknolojisinin düzenli bir şekilde gelişmesi herkesin beklentisi. Ancak iletişim ağlarının hızlanmasında ya da dizüstü bilgisayarların incelmesinde sayısız araştırmacının yıllar süren fizik ve kimya çalışmalarının emeği bulunuyor. Üretilen yeni teknolojileri satışa sunmak da ayrı bir engel. Geçmişte Intel, Samsung ve SK Hynix gibi şirketler bu teknolojiyi pazara sunabilmek için çalışmış ancak başarılı olamamıştı.

Hızlı ve ucuz

Bugün telefonlar ve dizüstü bilgisayarlar iki farklı bellek teknolojisi kullanıyor: pahalı, hızlı ve aşırı güç tüketen DRAM (dinamik rastgele erişimli bellek) ve daha yavaş, daha ucuz ve güç olmadan da veriyi koruyabilen olan flaş bellekler. Masaüstü bilgisayarlarda yaygın olarak kullanılmaya devam eden hard diskler ise flaş belleklere benzer bir role sahip ama çok daha yavaş, daha ucuz ve daha büyükler.

PCM, DRAM ile flaş bellek arasında bir noktada bulunuyor. DRAM, PCM’den 5-10 kat daha hızlı. PCM ise flaş belleklere göre 70 kat daha hızlı. Telefonlarda flaş bellek yerine PCM teknolojisine geçilmesi, uygulamaların çok daha hızlı açılmasını sağlayacaktır. IBM PCM’i DRAM’den daha ucuza, hatta flaş bellek kadar ucuz bir maliyete üretmeyi amaçlıyor. Ancak flaş belleklerin her geçen gün geliştirildiği göz önüne alındığında bu teknolojinin hızına yetişmek biraz zor olabilir.

IBM, yıllardır üzerinde çalışılan bellek teknolojisi PCM'in kullanıcı seviyesi cihazlarda kullanılabilmesini sağlayacak bir gelişmeyi duyurdu. Tek hücrede üç bitlik veri depolayabildiğini açıklayan IBM, gelecekte PCM'in flaş bellek teknolojisinin yerini almasını amaçlıyor. Flaş bellekten 70 kat daha hızlı olduğu bildirilen PCM teknolojisi akıllı telefonlarda uygulamaların çok daha hızlı çalışmasını sağlayacak.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği