Midede gezinen origami robotu

3 farklı üniversiteden araştırmacıların geliştirdiği origami robot mideye girince açılıyor ve midedeki yabancı cisimleri dışarı çıkarabiliyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

MIT, Sheffield Üniversitesi ve Tokyo Teknoloji Enstitüsü‘nden araştırmacılar, yutulduktan sonra vücudun içinde açılan ve midedeki yabancı cisimleri çıkarmak için kullanılabilen bir origami robot geliştirdi. Robot vücudun içine yerleştikten sonra dışarıdan manyetik alan ile kontrol edilebiliyor.

MIT Bilgisayar Bilimleri ve Yapay Zeka Laboratuvarı’nda (CSAIL) yönetici olan Daniela Rus, “Bir origami robotun, sağlık sektörü için önemli olabilecek bir uygulamasının bulunması heyecan verici” diye konuştu. Origami robot teknolojileri daha önce de geliştirilmiş ancak direkt olarak bir kullanım alanı bulunamamıştı. Bu robotun herhangi bir yere bağlı olmadan hareket edebiliyor olması araştırmacılar için büyük kolaylık sağlıyor.

Yeni malzemeler, yeni tasarım

Bu robot aslında geçtiğimiz yıl Uluslararası Robotik ve Otomasyon Konferansı‘nda tanıtılan origami robotun yeni versiyonu. Ancak yeni robotun tasarımı öncekine göre oldukça farklı. Her iki robot da stick-slip (tutun-kay) mekanizması ile hareket ediyor.

Stick-slip mekanizmasının çalışabilmesi için robotun hem küçük hem de gergin olması gerektiğini ifade eden araştırmacı Steven Guitron, yeni robotta biyouyumlu malzeme kullandıklarını bu maddenin de yeterince sert olmadığını dile getiriyor. Bu sebeple yeni robotun tasarımında daha az çizik kullanılarak sürtünme artırıldı.

Mide sıvılarla dolu olduğu için robotun hareketlerinin tamamı stick-slip mekanizmasıyla gerçekleşmiyor. Hareketlerin yaklaşık yüzde 20’si, robotun içinde bulunduğu suyu iterek ilerlemesiyle sağlanıyor. Oldukça düz bir tasarıma sahip olan robot böylece bir yüzgeç gibi hareket edebiliyor.

Robotun bir kapsüle sığabilmesi gerektiği için katlanabilir bir yapıda olması için uğraşan araştırmacılar, dikdörtgen şeklinde bir yapının akordeon gibi katlanarak kapsüle yerleştirilmesinin en uygun çözüm olacağını düşündü. Böylece kapsül midede çözündüğünde robotun tamamen açılabilmesi için yeterli potansiyel enerjiyi barındırması sağlandı.

Aktif olarak kullanılabilecek

Robotun içinde bulunan mıknatıs ise dışarıdan kontrol edilebilmesine olanak veriyor. Kendi başına ileri doğru hareket edebilen robotun yönü mıknatıs ile değiştirilebiliyor. Eğer robotun yönü hızla değiştirilirse kendi etrafında dönmesi sağlanabiliyor. Robotun içinde bulunan mıknatıs ayrıca yanlışlıkla yutulan metal maddelerin mideden çıkarılması için de kullanılıyor.

Her yıl sadece ABD’de 3500’ün üzerinde saat pili yutma vakası yaşandığını belirten araştırmacılar, origami robotun ilk aşamada bu tarz durumlarda kullanılabileceğini belirtirken robotun sindirim sistemi içindeki yaralara direkt müdahale amacıyla da kullanılabileceğini belirtti.

Bilimciler yutulduktan sonra vücudun içinde çözünerek açılan ve yanlışlıkla yutulan metal maddeleri vücuttan çıkarabilen origami robot geliştirdi. Bu robot geçmiş yutulabilir origami robotların aksine tıp alanında aktif olarak kullanılabilecek olan ilk robot olarak da dikkat çekiyor.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği